Prima pagină » Titlurile zilei » Pot gras luat de primarul Mihai Chirica, ca la ruletă! Peste 42 de hectare de teren valoros ”încasate” dintr-un foc. Pierzător este Ștefan Timofte, de la Tomești

Pot gras luat de primarul Mihai Chirica, ca la ruletă! Peste 42 de hectare de teren valoros ”încasate” dintr-un foc. Pierzător este Ștefan Timofte, de la Tomești

05 apr. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Un proces plecat de la administrarea a 42 de hectare între Iași și Tomești a fost câștigat de autoritatea din Palatul Roznovanu. Scandalul a izbucnit după anul 2003, când municipiul a inițiat demersurile pentru groapa de gunoi de la marginea orașului. Comuna Tomești și-a căutat dreptatea în instanță ani la rând, terenul fiind în administrarea sa

Război pe o suprafață de câteva zeci de hectare de teren situate între Municipiul Iași și comuna Tomești. O suprafață de 42 de hectare de teren a fost intabulată de Primăria Iași în baza unei hotărâri emise de Consiliul Local în anul 2003. Decizia a fost, însă, contestată de comuna Tomești, autoritate care a susținut că terenul se află pe teritoriul său administrativ. În aceste condiții, ambele instituții s-au războit în instanță pentru a-și căuta dreptatea.

Război pe 24 de hectare între Iași și Tomești! Procesul a fost câștigat de municipiu

Comuna Tomești a cerut la Tribunalul Iași anularea parțială a actului emis de Municipiul Iași în 2003 pentru o suprafață de 235.936 mp (23,5 hectare). Iașul a intabulat 42 de hectare la vremea respectivă, teren care a inclus și suprafața aflată în administrarea Primăriei Tomești. Primăria comunei a cerut explicații și de la Municipiul Iași, însă nu a primit niciun răspuns. Pe teren a apărut o groapă de gunoi, închisă între timp, dar și o investiție a societății ApaVital SA pentru apele uzate.

”În motivarea cererii, a arătat reclamanta, că împotriva actelor administrative menționate a formulat plângere prealabilă la data de 4.11.2019, aceasta fiind înregistrată la Municipiul Iași la data de 5.11.2019, până în prezent neprimind niciun răspuns”, se arată în motivarea magistraților

Dispută pe limita administrativă a localităților

În baza unor hotărâri emise între 2003 și 2004, Consiliul Local Iaşi a inventariat terenul de 42 de hectare, care include şi suprafața de 23,5 hectare ce aparține comunei Tomești. Ulterior, printr-o sentință din 2013 a Tribunalului Iaşi s-a stabilit linia de hotar prin admiterea acţiunii formulate de comuna Tomești.

”Urmare a stabilirii liniei de hotar au fost emise HCL nr. 70/2014 privind aprobarea planului urbanistic general și a regulamentului local de urbanism ale comunei Tomeşti. La solicitarea de întabulare a terenului, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iaşi a respins cererea pe motiv că documentaţia se suprapune cu cea întocmită pentru Municipiul Iași”, se arată în decizia magistraților.

Suprafața din Tomești a fost intabulată de Municipiul Iași

Primăria Iași s-a grăbit să intabuleze și acea suprafață inclusă în cele 42 de hectare, deși terenul se află pe teritoriul comunei Tomești. Astfel, comuna nu a putut să intabuleze terenul. Municipiul Iași a dat vina pe documentele emise de OCPI.

”Motivul avut în vedere de OCPI pentru soluţionarea nefavorabilă a cererii de intabulare constă în existența în evidențele cadastrale a unei suprapuneri cu documentaţia întocmită pentru Municipiul lași. Pe cale de consecinţă, OCPI Iasi emite și comunică rezoluția de respingere a cererii de intabulare”, se arată în decizia magistraților.

Cotidianul BZI a arătat într-o ediție anterioară cum ApaVital SA derulează o serie de investiții în Zona Metropolitană, lucrare ce include și comuna Tomești.

Titluri de proprietate pe terenul disputat de cele două primării

Cele 42 de hectare au fost intabulate de municipiu după 4 hotărâri de Consiliu Local. Două dintre acestea au vizat probarea amplasamentului Tomeşti în vederea construirii depozitului de deşeuri solide și trecerea din domeniul public în domeniul privat al Consiliului Local Iaşi a terenului pentru noul depozit. Primarul comunei Tomești susține că pe terenul respectiv au fost emise unele titluri de proprietate pentru diverse persoane.

”Este o chestiune făcută de Municipiul Iași, pe un teren lângă fosta groapă de gunoi. S-a dat terenul la ApaVital SA, care a făcut niște iazuri de deversare. După ce am câștigat suprafața, am emis unele titluri de proprietate. Acolo este administrativul comunei Tomești, iar Primăria Iași se bazează pe o lege din 1968”, a spus Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Iași nu au dorit să comenteze.

”E vorba de stabilirea granițelor dintre UAT Municipiul Iași și UAT comuna Tomești”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Un alt proces, pe mai multe hectare, între Iași și Tomești a vizat cartierul de blocuri din comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`