Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Pot folosi o crema de protecție solară expirată?
Pot folosi o crema de protecție solară expirată?

Pot folosi o crema de protecție solară expirată?

05 iul. 2020, 12:40,
în Sanatate

Pot folosi o crema de protecție solară expirată? Vă întrebați asta aproape în fiecare vară: putem pleca în vacanță cu protecție solară cumpărată cu un an înainte?

Timpul plecării în vacanță se apropie, bagajul este gata, dar în ultimul moment vă dați seama că ați uitat să cumpărați un tub de protecție solară. Este bine sa puneti in valiza crema de protectie solara de anul trecut?

În 2017, Altroconsumo a decis să efectueze un mic sondaj privind protecția solara. După ce a făcut câteva teste pe 50 de creme depășite din punct de vedere tehnic la 12 luni de la deschiderea lor (încălzire și răcire ca în timpul unei călătorii cu avionul, păstrarea produselor la 40 de grade timp de 15 zile etc.), rezultatul a fost definitiv: nu numai cremele nu s-au schimbat ca aspect și miros, dar în plus, indicele lor de protecție (testat în laborator) a rămas același.

Și totuși, rămâne îndoiala. Indiferent dacă este vorba despre efectele căldurii, apei, bacteriilor sau pur și simplu trecerea timpului, orice protecție solară nu este „rezistentă la vară”. Sau, mai bine zis, nu două veri la rând: „farmacologii ne explică că orice produs își pierde eficacitatea în anul următor deschiderii sale”, explică Jean-Luc Schmutz, profesor la catedra de dermatologie din Nancy-Brabois CHRU, potrivit Top Sante. „Pe de altă parte, un produs care nu a fost deschis și care, prin urmare, nu a fost oxidat, își va păstra proprietățile timp de câțiva ani. Recent, au fost folosite măști împotriva Covid-19 a cărei dată de expirare a trecut”, subliniază el.

Pot folosi o crema de protecție solară expirată?

Având în vedere daunele provocate de soare pe piele, cel mai sigur, potrivit lui Jean-Luc Schmutz, este să mizezi pe precauție. „Dacă doriți cât mai multă siguranță cu privire la protecția dvs., cred că ar trebui să favorizați utilizarea de noi creme. Și acest lucru se aplică și altor produse, precum cele pentru alungarea țânțarilor.” Isabelle Rousseaux, dermatolog în Lille, spune că „totuși preferă să folosească o cremă nedeschisă a cărei dată a trecut mai degrabă decât o cremă neexpirată care a fost deschisă și a stat in soare”.

Nu vă panicați, însă, dacă ați plecat în vacanță cu o cremă deschisă și expirată: „Peste zece zile, consecințele nu sunt catastrofale. Indicele de fotoprotecție, care a fost de exemplu 50 la început, poate fi inca sigur, dar va fi redus și vei obține mai ușor arsuri.

Și cum rămâne cu riscurile unor patologii mai severe, precum cancerul de piele, dacă perioada este prelungită? „Dacă folosiți o cremă care nu este suficient de eficientă timp de o lună, atunci da, pielea va stoca UV, și riscați lucruri mai grave”, continuă el. „Consecințele pot fi resimțite 10, 15 sau chiar 20 de ani mai târziu”. Isabelle Rousseaux specifică în continuare: „Dincolo de reacțiile pielii, melanina care este responsabilă pentru protejarea acesteia riscă să fie copleșită, iar celulele vor deveni canceroase. Acest lucru este din păcate tot mai frecvent. Astăzi, vedem cancer de piele la persoanele în vârstă de 30 de ani.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *