Mai puțin o dietă decât un stil de viață, postul intermitent are multiple beneficii. Datorită acestuia, este posibil să slăbești rapid și în timp, dar și să îți îmbunătățești sănătatea. Este, de asemenea, o modalitate de a vă limita aportul de calorii fără a vă frustra.
Ce este postul intermitent
Postul intermitent constă în a nu mânca nimic în anumite perioade alese. Nu este vorba despre o dietă, ci mai degrabă despre mâncare, care vă permite să reveniți la un ritm mai natural pentru organism. Perioada de post durează mai mult decât cea în care putem mânca.
Există mai multe metode de post intermitent. 16/8 constă în sărirea micului dejun sau a cinei. Urmează o fereastră de la 8 dimineața în care putem mânca. Alții preferă să postească 24 de ore, o dată sau de două ori pe săptămână, sau să nu mănânce nimic la fiecare două zile.
„Regimul războinic” a fost creat în 2001 de Ori Hofmekler, fost membru al Forțelor Speciale Israeliene. Această formă de post intermitent presupune să vă copiați obiceiurile alimentare dupa cele ale războinicilor preistorici: prin urmare, este o chestiune de a vă bucura de porții mici de fructe și legume în timpul zilei și de a lua o masă mare seara. Dieta 5:2 poate fi asemănată și cu postul intermitent. Acesta constă în alternarea a 5 zile de hrană normală și 2 zile de restricție calorică (600 kcal pentru bărbați și 500 kcal pentru femei).
Postul de noapte, sau 16/8, este adesea cea mai adoptată metodă, deoarece este destul de simplu de implementat. Mai ales că puteți începe cu o perioadă de 12 sau 14 ore de post, apoi creșteți-l treptat. În acest interval de timp, corpul se poate odihni și regenera.
Sărbătorile de la sfârșitul anului, un moment ideal pentru a încerca postul
Pe măsură ce se apropie sărbătorile, limitarea aportului de calorii este din ce în ce mai dificilă. Dacă doriți să vă păstrați silueta fără o dietă restrictivă, postul intermitent poate fi răspunsul. Vă permite să mâncați în continuare alimentele preferate – pe care le poftiti, evitând totuși să aduceți prea multe calorii corpului dumneavoastră.
Această metodă este o modalitate de a reduce caloriile din dieta, fără a fi nevoie să le numeri. Este mai puțin o dietă decât un program de mâncare temporizată.
Potrivit acestor experți, postul nu numai că îți păstrează silueta, ci și crește tonusul muscular. Eliberarea de catecolamine ar ajuta organismul să ardă grăsimi, păstrând în același timp mușchii. Când stai fără să mănânci o perioadă îndelungată de timp, corpul tău începe să atragă aceste depozite de grăsimi.
O soluție pentru a pierde în greutate în mod durabil
În 2012, cercetătorii iranieni au arătat că postul zilnic poate ajuta femeile obeze sau supraponderale să slăbească eficient.
Într-un studiu american din 2016, oamenii de știință au comparat efectele postului cu cele ale unei diete hipocalorice la subiecții obezi. Această metodă poate fi chiar mai eficientă la unii pacienți, deoarece este mai ușor de urmat, provoacă mai multe pierderi de grăsime și conservă mai bine mușchii.
Postul scade insulina și vă permite să pierdeți grăsimea. Într-adevăr, având un nivel prea ridicat de insulină trimite semnalul către organism pentru a stoca zaharurile sub formă de grăsime și, prin urmare, îngreunează pierderea în greutate. Scăderea acestei rate face posibilă atenuarea problemei.
Simplul fapt de a limita zahărul reduce deja insulina. În plus, postul crește și producția de hormon de creștere. Și mai multe studii au arătat că promovează arderea grăsimilor și ajută la menținerea masei musculare.