Miercuri, 31 iulie 2024, pentru creștinii ortodocși și cei greco-catolici a început postul Adormirii Maicii Domnului, care este cunoscut și sub numele de Postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și precedă Adormirea Maicii Domnului, care are loc pe 15 august.
Când se va încheia postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut ca Postul Sfintei Marii sau Sântamariei, îi pregătește pe creştinii ortodocşi pentru cele două mari sărbători cu cruce roşie din luna august: Schimbarea la Față, sărbătorită pe 6 august, și Adormirea Maicii Domnului, de pe 15 august. De regulă, postul Adormirii Maicii Domnului începea pe 1 august, fiind precedat de Lăsata Secului, ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”. Anul acesta, a început cu o zi mai devreme, pe 31 iulie 2024, deoarece Lăsata Secului ar fi căzut miercurea, în zi de post. Din această cauză, postul se va termina cu o zi mai devreme decât de obicei, respectiv pe 14 august.
Pe perioada celor două săptămâni de post, lunea, miercurea și vinerea, până în jurul orei 15.00, nu se consumă niciun fel de aliment, în timp ce restul zilei se mănâncă doar hrană uscată. În schimb, marțea și joia, se pot consuma legume și fructe, dar fără untdelemn. Doar sâmbăta și duminica, este dezlegare la vin și untdelemn. De asemenea, pe 6 august, când se sărbătorește Schimbarea la Față. Pe lângă abținerea de la bucatele „de dulce”, în timpul postului, creștinii ortodocși trebuie să renunțe la petreceri, dar și la consumul de alcool și tutun. Este interzis ca în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului să se facă nunţi şi botezuri, aceasta fiind o perioadă dedicată rugăciunii și faptelor bune.
Semnificația și istoricul praznicului Adormirii Maicii Domnului
Pe 15 august, creştinii ortodocşi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea este cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mare. Cu prilejul Adormirii Maicii Domnului, celebrăm și Ziua Marinei, Fecioara Maria fiind patroana spirituală a marinarilor. La fel ca în cazul celorlalte sărbători creştine, de sărbătorea Adormirii Maicii Domnului sunt legate o multitudine de tradiţii și obiceiuri ce sunt respectate cu sfințenie până în ziua de astăzi. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria.
Există mărturii despre sărbătorirea acesteia încă din secolul al V-lea. Cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat foarte mult, mai cu seamă după Sinodul al IV-lea ecumenic, când s-a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu. Adormirea Maicii Domnului a început să fie sărbătorită mai întâi în Ierusalim, unde în apropiere de Grădina Ghetsimani se păstrează mormântul Fecioarei Maria. Răspândirea acestei sărbători în Răsărit se datorează împăratului bizantin Mauriciu. În Apus, sărbătorea s-a răspândit mai târziu, în timpul Papei Teodor I, ce era originar din Ierusalim. Tradiţia spune că Maica Domnului a mai trăit încă 11 ani după Înălțarea la ceruri a Mântuitorului. Scrierile bisericești spun că Fecioara Maria a fost luată de către apostolul Ioan în casa sa, pentru a o îngriji, unde s-a și stins din viață. Nu vom găsi informații despre Adormirea Maicii Domnului în Evanghelie, ci doar în Sfânta Tradiţie. Potrivit Sfintei Tradiţii, Maica Domnului a fost înştiinţată de către arhanghelul Gavriil în legătură cu trecerea sa la cele veşnice: „Acestea zice Fiul tău: «Vremea este a muta pe maica Mea la Mine». Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”.
După aceasta, Fecioara Maria şi-a cerut iertare de la toţi apropiaţii, iar apoi şi-a dat duhul. În clipa aceea, Domnul Însuși s-a pogorât din ceruri pentru a primi în mâinile sale sufletul său sfânt. În acel moment, s-au înfăptuit o multitudine de minuni: ochii orbilor au văzut, surzii și-au recăpătat auzul, iar ologii au început să umble. Trupul Maicii Domnului a stat trei zile în mormânt, fiind ulterior ridicat în chip tainic la ceruri.
Conform Tradiției, Duhul Sfânt i-a adus pe toți apostolii din locurile în care propovăduiau Învățătura Creștină pentru a-și lua rămas bun de la Maica Domnului. Singurul care nu a ajuns la timp a fost apostolul Toma. Acesta a sosit în Ierusalim în cea de-a treia zi după înmormântarea Fecioarei Maria și, dorind să ofere cinstire trupului său, i-a pus pe apostoli să-i deschidă mormântul. Atunci au descoperit că dispăruse, acesta fiind ridicat la ceruri de către Iisus Hristos.
Înainte de Adormirea Maicii Domnului, creștinii ortodocși postesc două săptămâni. În acest an, postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 31 iulie și se va încheia pe 14 august.