Prima pagină » National » Postarea pe Facebook a Poliției Române aspru criticată de internauți. Care este motivul?
Postarea pe Facebook a Poliției Române aspru criticată de internauți. Care este motivul?

Postarea pe Facebook a Poliției Române aspru criticată de internauți. Care este motivul?

23 sept. 2021, 10:51,
Roxana Butuc în National

Pe pagina oficială a Poliției Române, internauții au observat o postare a oficialilor, ce includea o poză în care era un copil cu o mitralieră în mână. Respectiva postare nu a trecut indiferentă pe lângă abonații paginii care au lăsat comentarii despre cât de nepotrivită este postarea.

Reprezentații Poliției Române au susținut nevinovăția postării, argumentând că a fost făcută doar pentru promovarea evenimentului.

Internauții au criticat puternic în comentarii o postare a Poliției Române

În data de 21 septembrie 2021, pe pagina oficială a Poliției Române a apărut o postare în care aceștia promovau examenul de admitere de la două unități de învățământ preuniversitar. Pe lângă text, postarea a fost însoțită și de o imagine în care apare fața unui minor îmbrăcat în uniformă și cu o mitralieră în mână.

Internauților nu li s-au părut deloc potrivită postarea, motiv pentru care au reacționat în comentarii criticând dur aluzia pe care a vrut să o facă oficialii. Printre comentariile acestora s-au făcut referire și la situația din Afganistan în care deseori se întâlnesc cazuri unde talibanii își înarmează copiii. Asocierea dintre această imagine și postarea fiind una deosebit de dură.

„Copil taliban cu pușcă”

„Ce poză groaznică, copilul parca e cu capul într-un burlan”

„De unde dorință??Mă ..cine dracu sta in spatele acestei postări, tare sunt curioasă. Tot unul cu “dorințe “mari??

”… reflectă mult coeficientul de inteligență și capacitatea organizației”

” Doar în Rusia se procedează așa, cu copii-polițiști, militari, războinici. Poate că nu e întâmplător. Tot acolo sunt (anti-)modelele voastre.”

Care este reacția Poliției Române despre comentariile primite la postare

Instituția aflându-se într-un punct în care imaginea acesteia fiind grav afectată, mai mulți oficiali ai Poliției Române printre care și purtătorul de cuvânt Georgian Drăgan au dat declarații pentru a explica care au fost intențiile din spatele postării.

Aceștia au afirmat că nu se fac răspunzători de postare în mod direct, întrucât în spatele ei se află Centrului de Informare și Relații Publice din cadrul IGPR, aceștia neavând nevoie de aprobare din partea superiorilor, având libertatea și răspunderea postărilor de pe rețelele de socializare.

De asemenea, tot purtătorul de cuvânt a afirmat faptul că în poză nu este un copil îmbrăcat în mod real în uniformă și care ține o armă în mână ci un carton în care este decupată fața inițială, astfel că aceasta se aduce deseori la evenimentele pe care poliția le organizează pentru că atrag copiii.

Postarea a fost făcută pentru promovare

Tot oficialii argumentează că singura intenție a postării a fost de promovare a evenimentului, pentru că are legătură cu admiterea. Mai mult decât atât, aceștia au dat de înțeles că erau conștienți de impactul pe care ar putea să-l aibă pe internet dar și-au asumat acest lucru pentru numărul de distribuiri, ajuntând promovarea.

De asemenea, tot Georgian Drăgan a insistat că nu a fost nimic rău intenționat în acea postare ci s-a încercat și promovarea instituției în sine întrucât mulți dintre copii își doresc să devină polițiști când vor fi mari sau chiar mascați, astfel că oficialii de la CIRP au primit acordul părinților copilului din poză pentru a fi folosită și publicată.

Nici polițiștii nu sunt mulțumiți de ce se întâmplă în mediul online

O reacție este și din partea polițiștilor, unde mulți dintre ei nu văd cu ochi buni toate postările de pe rețelele de socializare. Aceștia cred că imaginea instituției și autoritatea lor este grav afectată și subminată. Astfel că, asocierea instituției cu un copil sugerează mai mult imaturitatea și vulnerabilitatea polițiștilor și nu inspiră nicidecum încredere și autoritate.

De asemenea, se face și o comparație cu autoritățile din afară, unde postările acestora sunt mult mai potrivite cu imaginea instituțiilor, în care centrul postărilor sunt intervențiile forțelor de ordine și felul în care aceștia instaurează ordinea, arătând în mod explicit în ce constă activitatea unui polițist.

Mulți cred că aceasta este o promovarea mult mai potrivită și apropiată de realitate decât ceea ce se întâmplă în România.

Există și cetățeni care susțin activitatea de pe pagina oficială a instituției

Deseori postările de pe pagina oficială Poliției Române sunt criticate și ironizate. Cu toate acestea, există printre internauți și susținători, care văd cu ochi buni schimbarea pe care a adus-o Departamentul de Comunicare al Poliției Române, întrucât prin contactul mai des cu cetățenii prin intermediul postărilor umanizează instituția.

Sugerându-se astfel că instituția nu este reprezentată de clădiri pline cu polițiști ci cu oameni, cărora le place să protejeze cetățenii dar și să interacționeze cu aceștia.

Postare virală a Poliției Române

Acum mai mult timp, o altă postare de pe pagina oficială a instituției a stârnit multiple reacții. Într-un mesaj de avertizare a cetățenilor ce aveau în vedere înșelăciunile de pe platformele online pentru socializare aceștia au inclus mai multe fraze des folosite printre care și „Off iubire! ” sau „SEND NUDES???”.

Mesajul a fost de impact atât din perspectiva eficienței în atenționare cât și prin faptul că a fost considerat simpatic de internauți.

Campania de prevenire a  accidentelor rutiere „Vedere din spital”

De asemenea, amintim de o campanie de prevenire, derulată în luna august 2021, în care poliţiştii au amplasat un pat de spital la o benzinărie OMV de lângă Autostrada Soarelui, unde a fost lansată campania. Aceasta dorește să atragă atenţia asupra riscurilor la care se supun şoferii care „calcă prea tare pedala de acceleraţie” pentru a ajunge mai repede pe plajă.

„Cele mai multe accidente grave, cauzate de viteza neadaptată la condiţiile de drum, se întâmplă în lunile de vară, în timpul concediilor. Fie că aleg zona montană sau litoralul, şoferii se grăbesc către destinaţiile alese pentru vacanţă. Nu de puţine ori, optează pentru cazări cu o vedere spectaculoasă la mare sau la munte, pentru a profita din plin de locaţia aleasă. Însă, ce nu realizează este că atunci când accelerează către destinaţie, riscă să privească o altă vedere: vederea din spital”, spune textul campaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *