Prima pagină » National » Poșta Română, ținta infractorilor cibernetici. Cum pot rămâne cetățenii fără bani
Poșta Română, ținta infractorilor cibernetici. Cum pot rămâne cetățenii fără bani

Poșta Română, ținta infractorilor cibernetici. Cum pot rămâne cetățenii fără bani

11 iul. 2024, 12:45,
BZI.ro, în National

Poșta Română este ținta infractorilor cibernetici. Infractorii cibernetici trimit niște SMS-uri false în numele Poștei Române. Aceștia cer românilor să acceseze un link unde li se solicită să urmeze pașii respectivi pentru a putea primi presupusul pachet. Iată cum pot rămâne cetățenii fără bani.

Poșta Română, ținta infractorilor cibernetici

Poşta Română este ţinta unor campanii de înșelăciune, unde clienţii sunt îndemnaţi prin SMS sau prin e-mail să acceseze un link pentru a finaliza o plată şi pentru a li se confirma expedierea unui colet. Infractorii cibernetici trimit un mesaj în care destinatarul este rugat să își „actualizeze adresa.” Nu este altceva decât o nouă escrocherie care îi lasă pe cetățeni fără bani în contul bancar.

Infractorii pot păcăli foarte ușor deoarece mesajul este conceput în așa fel încât să pară cât se poate de adevărat spunând că lipsește numărul străzii. Și din acel moment, cine accesează acel link poate deveni victima escrocilor. Poșta Română îi avertizează pe cetățeni să fie atenți la mesajele pe care le primesc și a precizat de nenumărate ori să nu se dea curs acestor mesaje înșelătoare.

„Destinatarii trebuie să fie extrem de vigilenți când primesc astfel de mesaje de la numere necunoscute.”

Infractorii cibernetici se folosesc și de Inteligența Artificială pentru a lăsa oamenii fără bani. În plină ascensiune a Inteligenței Artificiale, infractorii se folosesc tot mai mult de aceste softuri pentru a-i păcăli pe cei care își rezervă vacanţele. Oamenii sunt păcăliți să își dea datele de pe carduri. Specialiștii în turism sunt de părere că cel mai bine este să fie cumpărat tot pachetul, atât zborurile, cât și cazarea, de la o agenție acreditată.

,,Există bineînțeles și riscul de a accesa link-uri de fishing de pe rețelele de socializare. Intri acolo, crezi că ești pe site-ul potrivit, dar de fapt ești pe o clonă. Și aici trebuie să avem mare grijă. Bineînțeles, să verificăm pagina pe care o accesăm în browser. În momentul în care vezi că este jumătate din preț sau 30% din preț, deja 90% este o viitoare posibilă păcăleală. Pur și simplu îţi iau banii.”, a precizat Alin Burcea, preşedinte ANAT.

O nouă înșelătorie și printre șoferi

O nouă înșelătorie îi vizează și pe șoferi. Este vorba despre amenzile false lăsate pe parbrizul mașinii ca fiind din partea Poliției Locale. Totul este de fapt o escrocherie a unor indivizi. Această fraudă presupune inițial lăsarea unui avertisment pe parbrizul mașinii, urmat de un fals avertisment de ridicare a mașinii, cu instrucțiuni de plată online pentru o amendă falsă.

Această escrocherie este realizată de grupuri care urmăresc frecvent locurile de parcare, în special în parcările magazinelor. Reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală au venit cu precizări clare pentru toți șoferii. Autoritățile recomandă persoanelor care se consideră vătămate să sesizeze secția de poliție competentă teritorial. Conform articolului 258 din Codul penal, folosirea fără drept a unei calități oficiale implicând exercițiul autorității de stat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Conform Codului penal:

(1) Folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție după ce a pierdut acest drept se pedepsește similar.

(3) Dacă aceste fapte sunt săvârșite de o persoană care poartă fără drept uniforme sau semne distinctive ale unei autorități publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *