Prima pagină » Actualitate » Posibile nereguli privind atribuirea unor mandate de consilieri locali. BEC dispune verificarea fiecărui caz
Posibile nereguli privind atribuirea unor mandate de consilieri locali. BEC dispune verificarea fiecărui caz

Posibile nereguli privind atribuirea unor mandate de consilieri locali. BEC dispune verificarea fiecărui caz

20 iun. 2024, 23:40,
BZI.ro, în Actualitate

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, miercuri, o hotărâre care prevede reluarea activității birourilor electorale județene, în urma unor posibile nereguli privind atribuirea unor mandate de consilieri locali, conform unor surse apropiate de BEC.

La începutul săptămânii, BEC a dispus încetarea activității birourilor electorale constituite la alegerile locale și europarlamentare, după încheierea situației electorale în respectivele județe.

STS a primit mai multe sesizări prin care s-au semnalat peste 100 de erori

Însă STS a primit mai multe sesizări prin care s-au semnalat peste 100 de erori în acordarea mandatelor de consilieri locali, situație care condus la decizia BEC de a relua/prelungi activitatea tuturor BEJ-urilor în vederea soluționării acestor erori.

Chiar dacă pentru moment BEC dorește verificarea situațiilor semnalate doar cu privire la alegerile locale și doar în cazurile în care s-a făcut reclamație, sursele citate susțin că situația s-ar putea complica astfel încât să fie nevoie de o verificare mai amplă.

Verificarea tuturor proceselor verbale de Consiliu Local pentru toate UAT-urile din țară este „cel mai negru scenariu” în acestă situație.

BEC respinge cererea Alianţei Dreapta Unită de anulare a alegerilor în Sectorul 2

Biroul Electoral Central a respins, marţi, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor în Circumscripţia Electorală nr. 2 – Sector 2 Bucureşti, pentru alegerea primarului.

Cererea a fost formulată de către Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei.

Potrivit hotărârii, analizând materialele probatorii, BEC a constatat că, „deşi petentul a pretins anularea alegerilor în Circumscripţia Electorală nr. 2, Sector 2 al municipiului Bucureşti invocând nereguli şi erori de înregistrare a rezultatului votării care se regăsesc în procesele-verbale privind consemnarea rezultatului votării încheiate la secţiile de votare, probatoriul administrat nu relevă existenţa unor fraude electorale, în sensul legii, care să conducă la modificarea atribuirii mandatelor în Circumscripţia Electorală nr. 2, Sector 2 al municipiului Bucureşti”.

„Este de menţionat, totodată, că eventuala încălcare a legii supusă atenţiei Biroului Electoral Central în prezenta cauză putea fi sesizată prin procedura reglementată de art. 95 alin. (1)-(3) din Legea nr. 115/2015, respectiv prin formularea unei întâmpinări şi, după caz, a unei contestaţii, mijloace legale la îndemâna şi a candidaţilor, care au avut dreptul, potrivit legii, să asiste la operaţiunile de votare şi la cele ulterioare votării, şi prin intermediul cărora ar fi fost posibilă înlăturarea oricărui dubiu generat de eventuale inexactităţi sau nereguli de consemnare a rezultatului votului, petentul nu a dovedit, însă, înregistrarea unor întâmpinări sau contestaţii în acest sens”, se mai precizează în hotărârea BEC.

BEC mai menţionează că operaţiunile de consemnare a rezultatelor votării descrise în cerere au avut loc în prezenţa tuturor membrilor biroului electoral al secţiei de votare, inclusiv a reprezentanţilor petentului, procesele verbale indicate ca mijloc de probă fiind semnate de către reprezentanţii USR, PMP.

„Mai mult, în conformitate cu art. 39 alin. (3) din lege, cererea de anulare a fraudei nu poate fi admisă dacă cel care a sesizat frauda este implicat în producerea sa. Pe acest temei, petentul nu poate pretinde săvârşirea unei fraude electorale în măsura în care reprezentantul său a permis, prin atitudinea sa, săvârşirea faptei considerate de către petent drept fraudă electorală”, mai arată BEC.

BEC consideră că „petentul nu a înfăţişat probe din care să rezulte existenţa unor fraude electorale”

De asemenea, BEC consideră că „petentul nu a înfăţişat probe din care să rezulte existenţa unor fraude electorale, în sensul legii, în Circumscripţia Electorală nr. 2, Sectorul 2 al municipiului Bucureşti”.

„Biroul Electoral Central respinge, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor în Circumscripţia Electorală nr. 2, Sector 2 al municipiului Bucureşti, pentru alegerea primarului Sector 2, formulată de către Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, înregistrată la Biroul Electoral Central cu nr. 2.844C/BEC2024/11.06.2024″, se precizează în hotărâre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *