Prima pagină » Editorial » Porumbeii păcii și cioclii războiului
Porumbeii păcii și cioclii războiului

Porumbeii păcii și cioclii războiului

17 mart. 2022, 10:20,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Este adevărat! Mai mulți lideri de state și analiști de care trebuie să ținem seama ne întocmesc calendarul păcii. Și ne anunță cam în câte zile Vladimir Putin va ceda. Și va încheia pacea cu Ucraina. La fel de adevărat este însă și faptul că zorii unei înțelegeri nu se întrevăd. Că situația poate degenera. Într-un al Treilea Război Mondial.

În ziarul „România Liberă”, Marius Ghilezan publică o analiză care ar putea deveni antologică. El face o paralelă între ce s-a întâmplat cu puțin înaintea declanșării celui de-al Doilea Război Mondial și evenimentele pe care tocmai le trăim. Identifică similitudini nu numai interesante, ci și periculoase. Și trage astfel din terenul jurnalismului un serios semnal de alarmă. Atunci când pacea este prevestită cu atâta siguranță, încât e chiar cronometrată, războiul poate începe.

O confruntare cum este cea pe care o trăim în aceste zile nu poate fi analizată pur și simplu privind piesele dispunerea pieselor pe tabla de șah. Ne scapă aproape în totalitate componenta psihologică. Înainte de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, pentru liderii mondiali, Hitler era o enigmă. Nimeni nu pătrunsese în cutiuța lui de gândire. Astăzi, situația s-ar putea repeta. Nimeni nu înțelege mecanismul psihologic care îl determină pe Vladimir Putin să acționeze. Și cei mai mulți dintre analiști nu fac altceva decât să judece aparent logic, în funcție de resursele pe care le are sau nu le are Federația Rusă de a continua sau de a amplifica și extinde conflictul militar. Componenta psihologică poate fi însă esențială. Iar gândirea dezacordată a lui Vladimir Putin poate excede șanselor pe care Federația Rusă le are de a câștiga la capătul conflictului, pe care tot ea l-a declanșat. Împins în colțul mort, liderul de la Kremlin poate acționa haotic. Află că este criminal de război, știe că va fi judecat și că este posibil să fie condamnat la moarte pentru crimele comise până acum. Și poate reacționa într-un mod cu totul și cu totul neașteptat, în timp ce liderii lumii, îmbrăcați în costume croite la marile case de modă sau, mai nou, deghizați sub pulovere gen Volodimir Zelensky, se îmbărbătează reciproc și ne asigură că pacea e aproape.

Cred mai degrabă în instinctul oamenilor simpli. În instinctul celor peste 3 miloane de ucraineni care au fugit de urgie. Și care fug în continuare. Ei simt cu adevărat pericolul. Și, din păcate, jurnalistul Marius Ghilezan, transformat din când în când în analist, s-ar putea să aibă dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`