Portolacii sau florile de piatră sunt niște plante decorative, care cresc printre pietre, cu frunzele cărnoase și florile portocalii, albe, galbene, roșii sau roz, care se deschid numai la soare.
Denumită științific portulaca grandiflora, floarea de piatră este originară din Brazilia, Argentina și Uruguay, dar care care poate crește fără probleme și la noi în grădină. De obicei, se plantează alături de alte flori mai înalte sau înconjurat de iarbă.
Pentru a crește aceste flori, specialiștii în decorațiuni exterioare susțin că trebuie respectate câteva reguli simple.
Cum se cresc portolacii
Portolacul poate fi plantat în orice fel de sol, însă horticultorii recomandă ca această floare să să fie plantată într-un sol nisipos și uscat. De asemenea, este foarte important ca acestea să fie plantate în zone unde să aibă parte din plin de soare, în zone aride, fiind rezistente mult timp fără apă.
Un mare avantaj al acestei plante este acela că nu trebuie plantată în fiecare an, deoarece se răspândesc singure prin semințe. Mai mult, există chiar riscul ca portolacul să invadeze și alte zone din grădină.
Datorită formei pe care o are floarea de piatră, aceasta reține foarte bine umezeala și tocmai de aceea trebuie udată mai rar. În momentul în care se udă portolacul, trebuie avut grijă ca apa să ajungă cât mai aproape de rădăcină deoarece sunt mai fragile și trebuie evitate jeturile puternice.
Plantarea portolacului este foarte simplă, nefiind necesară acoperirea semințelor cu pământ. Este suficient doar să fie presărate semințele pe un pământ afânat și să fie udate. Semințele au nevoie de soare pentru a încolți și a crește. Bine de știut este faptul că aceste flori iubesc mediul arid și își pot face loc chiar și printre pietre.
Portolacul se plantează, de obicei, în lunile martie – aprilie, la o distanță de minim 20 cm, astfel încât planta să aibă loc să se dezvolte. Florile de piatră se pot planta și în ghivece și în lunile aprilie – mai.
Cum să îngrijești florile de piatră
Chiar dacă este o plantă care preferă soarele și îi place solul arid, dacă mai multe zile la rând nu plouă este indicat să o uzi. Udarea trebuie să se facă însă cu un jet slab, cât mai aproape de rădăcină, având grijă să nu fie atinse florile de apă deoarece există riscă să se rupă.
În momentul în care florile se usucă, horticultorii recomandă ca acestea să fie îndepărtate pentru a permite altor boboci să iasă. Astfel, portolacul poate înflori până în toamnă.
Fiind o plantă care iubește soarele, nu rezistă temperaturilor scăzute și se usucă dacă temperaturile externe sunt mai mici de 5 grade Celsius.
Portolacul poate fi plantat atât în ghivece, cât și direct în solul din grădină. Dacă sunt puse în ghivece, florile de piatră pot fi crescute ca plante curgătoare.
Deoarece se extinde foarte ușor trebuie avut grijă ca aceasta să nu se răspândească foarte mult și să asfixieze alte plante pe care le ai în grădină.
Dacă ești pasionat de flori, poți să citești și despre modul în care se plantează și se îngrijesc sporul casei sau orhideea.