Prima pagină » Culinar » Portokalopita – Rețeta unui desert tradițional grecesc cu portocale

Portokalopita – Rețeta unui desert tradițional grecesc cu portocale

16 ian. 2025, 12:37,
în Culinar

Portokalopita, rețetă tradițională grecească, este cunoscută pentru aroma sa intensă de portocale și textură ușor umedă.

Numele „portokalopita” provine din cuvintele grecești „portokali” (portocală) și „pita” (plăcintă), iar acest desert este, într-adevăr, o plăcintă cu un caracter distinctiv, datorită infuziei de citrice. Acesta este un desert ușor de preparat, dau cu un gust absolut delicios, care poate deveni rapid preferatul oricărui iubitor de dulciuri.

Portokalopita – rețetă

Pentru a pregăti portokalopita, ingredientele sunt simple și ușor de gătit. Vei avea nevoie de: 500 g foi de plăcintă (foi de plăcintă tip filo), 200 g zahăr, 4 ouă, 1 pahar de iaurt natural (aproximativ 150 g), 1 pahar de ulei de măsline (aproximativ 150 ml), sucul și coaja rasă de la 2 portocale, 1 linguriță de praf de copt, 1 linguriță de scorțișoară (opțional), 1 pahar de apă (pentru sirop).

Primul pas în pregătirea portokalopitei este să pregătești foile de plăcintă. Acestea trebuie rupte în bucăți mici, fără a fi neapărat uniformi. Folosirea foilor filo este esențială pentru a obține textura caracteristică a desertului. După ce ai rupt foile, le poți pune într-un vas mare.

Într-un alt bol, bate ouăle cu zahărul până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă iaurtul, uleiul de măsline, sucul și coaja rasă de portocală, precum și praful de copt. Dacă dorești să adaugi un plus de aromă, poți încorpora și scorțișoară.

Peste foile de plăcinte rupte, toarnă amestecul de ouă și portocale. Folosind o lingură sau o spatulă, amestecă bine pentru ca toate foile să absoarbă lichidul. Este important ca foile să fie umede, dar nu înotate în lichid. Lăsând foile să absoarbă lichidul pentru câteva minute, vei obține o textură umedă, dar nu prea moale.

Coacerea și siroparea

Pune amestecul într-o tavă unsă cu ulei sau unt și nivelează-l. Coace la 180°C timp de aproximativ 40-45 de minute, sau până când plăcinta capătă o culoare aurie și o textură fermă la atingere. În acest timp, desertul va începe să împrăștie o aromă îmbietoare de portocale în întreaga casă.

În timp ce portokalopita se coace, pregătește siropul. Pune într-o cratiță apa și zahărul și lasă-le să fiarbă până când zahărul se dizolvă complet. După ce începe să fiarbă, reduce focul și lasă să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute. La final, adaugă sucul de la o portocală și lasă siropul să se răcească.

După ce portokalopita s-a răcit puțin, toarnă siropul peste ea, cu grijă, pentru a se absorbi uniform în desert. Siropul va pătrunde în plăcintă și va adăuga o notă de dulceață și suculență.

Portokalopita se servește de obicei rece sau la temperatura camerei. Aroma sa de portocale, textura ușor umedă și dulceața subtilă din sirop fac un desert perfect pentru orice masă festivă sau pur și simplu pentru a te răsfăța cu un dulce în orice zi. Se poate decora cu câteva felii de portocală sau cu nuci toate pentru un plus de textură și contrast.

Portokalopita, rețeta grecească, este un desert absolut savuros, care îmbină dulceața și aciditatea portocalelor cu fragilitatea foilor de plăcintă.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: "Era murdar şi flămând"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Europa, pe buza prăpastiei. Șeful JPMorgan, avertisment dur
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Detalii tulburătoare despre JAFUL de la BNR! A fost TORTURAT să spună ADEVĂRUL
Playtech.ro
Misterul din cabina avionului prăbușit în India: înregistrarea audio dezvăluie o întrebare tulburătoare după oprirea motoarelor
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025