Prima pagină » Stiri si curiozitati » Porcul vietnamez, specia de porc cu cea mai sănătoasă carne, carnea lui are zero colesterol!

Porcul vietnamez, specia de porc cu cea mai sănătoasă carne, carnea lui are zero colesterol!

26 apr. 2024, 09:46,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Porcul vietnamez, cunoscut și ca porcul fără colesterol, devine tot mai căutat în piețe și supermarketuri. Această rasă mult mai mică decât porcul românesc are o carne mult mai sănătoasă și se vinde cu 15-20 de lei pe kilogram.

Carnea porcului vietnamez seamănă la gust cu cea de curcan și este mult mai slabă în grăsimi decât cea a porcului românesc. Un porcușor asiatic și negru poate fi vândut cu 300 de euro, iar unele exemplare ajung chiar la 500 de euro.

Ce este porcul vietnamez?

Acești porci pitici, cu picioare scurte și cu un colorit mai închis, sunt cunoscuți drept porci vietnamezi sau „Sus scrofa domesticus”. La început, au fost crescuți pentru grădinile zoologice, iar în prezent sunt folosiți atât ca o sursă mai sănătoasă de carne, cât și ca animale de companie.

Istoria lor este interesantă: provin original din Vietnam, de unde au fost aduși în Canada drept exponenți în grădinile zoologice. Totuși, au devenit foarte populari și au ajuns să fie tot mai căutați pentru a fi animale de companie. În 1986, primii porcușori vietnamezi au fost exportați către SUA, unde un exemplar putea ajunge la câteva mii de dolari. Pe măsură ce prețul lor a scăzut, iar popularitatea lor a crescut, specia a devenit tot mai accesibilă și o alternativă la animalele de companie obișnuite, precum câinii, pisicile sau hamsterii. Totuși, porcii vietnamezi ajunși la maturitate pot cântări și 90 de kilograme, în comparație cu porcul românesc, care poate cântări între 250 și 700 de kilograme.

Porcii vietnamezi, renumiți pentru inteligența lor, pot ajunge la maturitate la vârsta de patru sau cinci ani. Culorile lor variază între negru și alb sau au aceleași culori ca porcii mistreți.

Carnea de porc vietnamez nu conține colesterol.

Deși această rasă a fost adusă în Canada drept un animal pentru grădina zoologică, atât în Vietnam, cât și în țările asiatice, ei erau crescuți pentru carnea lor. Astfel, în ultimii ani, fermele specializate în creșterea porcilor vietnamezi au ajuns și în România. Porcii vietnamezi au nivelul colesterolului de tip LDL (colesterolul rău) de șapte ori mai scăzut față de cel al porcului domestic. Astfel, carnea de porc vietnameză este ideală pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau problemele cu inima, dar este recomandată și pentru cei care țin anumite cure de slăbire. Diferența de gust față de carnea de porc normală nu este atât de mare, cu toate că unii spun că seamănă la gust cu curcanul, având aceeași aromă ca o friptură de porc normală.

Porcul vietnamez, fiind mult mai mic decât cel domestic, este mult mai ușor de crescut, de aceea și prețul cărnii poate fluctua, găsind prețuri de la 20 de lei dacă îl iei direct de la crescător, până la 50 de lei pe kilogram în unele supermarketuri. Cu toate că prețul este mult mai mare față de cel al unui purcel obișnuit, pentru unii este singura soluție de a se bucura de carnea de porc.

Porcul vietnamez este o specie de porc cu o carne mult mai sănătoasă, neconținând colesterol LDL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *