Prima pagină » Local » Populaţia României va scădea dramatic până în 2050! Județele Iași și Ilfov, singurele în care numărul de locuitori va stagna, respectiv va crește
Populaţia României va scădea dramatic până în 2050! Județele Iași și Ilfov, singurele în care numărul de locuitori va stagna, respectiv va crește

Populaţia României va scădea dramatic până în 2050! Județele Iași și Ilfov, singurele în care numărul de locuitori va stagna, respectiv va crește

26 iul. 2021, 13:08,
George Cristian, în Local

Eurostat a publicat o nouă statistică despre cum va arăta România în 2050 referitor la numărul de persoane aflate în interiorul țării. Astfel, România va avea o populaţie de 15.5 milioane de locuitori în 2050. Judeţul Iași este singurul judeţ care va stagna, iar judeţul Ilfov va fi singurul judeţ în care populaţia va crește.

De altfel, Eurostat a menţionat că principalele motive care vor duce la o scădere de 20% vor fi migrarea şi rata natalităţii negative.

Populația României va scădea dramatic în 2050

Eurostat a precizat în statistica făcută recent faptul că, dacă România avea în 2020 o populaţie de 19,2 milioane de locuitori, în 2050, scăderea va fi de 20%, ajungând la aproximativ 15,5 milioane. Principalele motive invocate de Eurostat sunt fenomenul de migraţie, dar şi scăderea natalităţii din țară.

În cele mai puternice judeţe pentru business, evoluţia populaţiei în următorii 30 de ani diferă: în municipiul Bucureşti, populaţia va scădea cu 23%, în Timiş – cu 5%, în Cluj – cu 8%, iar în Argeş – cu 27%.

Singurul judeţ care va înregistra o creştere a numărului de locuitori în următorii 30 de ani este Ilfovul, unde populaţia va creşte cu 42% în perioada 2020-2050, potrivit proiecţiilor demografice. Numărul de locuitori va creşte doar în Ilfov, în Iaşi va stagna, iar în Capitală va scădea cu un sfert în următorii 30 de ani.

România este singura țară din Uniunea Europeană care nu are un plan pro-natalitate

România se confruntă cu o migrație mare a persoanelor, dar şi cu o scădere consistentă a natalităţii. Țara noastră este printre singurele țări din lume şi probabil singura din Uniunea Europeană care nu are un plan concret pro-natalitate. Sporul natural negativ a început să se accentueze în 2020 faţă de 2019, susţine Institutul Naţional de Statistică. În schimb, la nivel de stat, nu exista niciun plan guvernamental pro-natalitate. În iulie 2020, numărul persoanelor care au decedat a fost mai mare, fiind cu 5.002 mai multe persoane care au murit faţă de cele care s-au născut.

Cum se împart decesele în funcţie de categoria de vârstă

Raportul arată că două treimi din numărul total al deceselor au fost înregistrate pentru categoria de vârstă de +70 de ani (9.220 de decese, dintre care la categoria de +80 de ani s-au înregistrat 5.392 de decese) şi 4.372 decese (19,5%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 ani (65 decese), 20-29 ani (109 decese) şi 0-4 ani (114 decese).

În luna iulie 2020, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 11.168 de căsătorii, cu 5.779 mai multe decât în luna iunie 2020. Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 a fost de 1.863 în luna iulie 2020, cu 492 mai puţine decât în luna iunie 2020.

Exodul românilor în străinătate are un impact teribil asupra economiei din România

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, susţine că exodul românilor trebuie oprit, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, atunci consecințele vor fi teribile din punct de vedere economic pentru România

„Trebuie să oprim acest exod care vine, din nou, pe tapetul forţei de muncă. Noi, de 27 de ani, la Consiliul Naţional al IMM-urilor, realizăm şi Carta Albă a IMM-urilor şi am văzut cum s-a schimbat problematica întreprinderilor mici şi mijlocii.

Dacă acum doi ani discutam de principala problemă, lipsa forţei de muncă, anul trecut era o problemă de supravieţuire a IMM-urilor, iar acum revenim la acea problematică a lipsei forţei de muncă. Primul sector afectat este cel al turismului, care, din nou, începe să se plângă de această problemă… Deci, trebuie să oprim această hemoragie şi să o schimbăm”, a declarat Florin Jianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *