Prima pagină » National » Populația Europei îmbătrânește rapid, iar acest lucru are efecte adverse. Cum stă situația în România

Populația Europei îmbătrânește rapid, iar acest lucru are efecte adverse. Cum stă situația în România

10 ian. 2022, 10:29,
în National

Populația Europei îmbătrânește în ritm îngrijorător. Datele oficiale arată că doar 16% din întreaga populație a Europei este reprezentată de tineri. Așa-zisele „forțe proaspete”, cei care ar putea contribui la creșterea economiei, sunt tot mai puțin prezenți pe piața muncii. Iar situația este la fel pe tot teritoriul Europei, inclusiv în România. În timp, asta va aduce o serie de probleme.

În România, una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii populației este emigrația. Tinerii intervievați din cadrul unui sondaj au mărturisit că motivele principale pentru care aleg să plece din țară sunt facultățile mai bune, salariile și concediile mai mari, dar și traiul general mai bun.

Populația Europei îmbătrânește. Ce efecte îngrijorătoare are acest lucru

Prima problemă cauzată de îmbătrânirea populației este cea reprezentată de sistemele de pensii care vor avea încasări tot mai mici. Acest lucru se va datora faptului că vor fi mai puțini angajați care să contribuie. În același timp, cheltuielile cu pensiile vor crește foarte mult. Al doilea efect important al îmbătrânirii populației este legat de creșterea numărului de persoane care vor avea nevoie de îngrijiri medicale. Va fi astfel o presiune și pe bugetele pentru sănătate.

Scăderea și îmbătrânirea populației vor duce inevitabil și la încetinirea creșterii economice.

Deși este un cerc vicios, el poate fi rupt în mai multe moduri. Una dintre soluții este creșterea natalității, iar pentru asta este nevoie de programe adaptate în fiecare țară europeană. A doua este creșterea numărului de muncitori din afara Uniunii Europene, dar aici există o opoziție mare atât din partea factorilor politici, cât și a unei părți din societate.

Efectul pandemiei asupra forței de muncă

După cum arată datele oficiale, în Europa, doar una din șase persoane are vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani. Acest fapt creează un deficit mare pe piața muncii. Doar în perioada pandemiei, 9 milioane de tineri au rămas fără un loc de muncă.

„Aceste statistici sunt efectul unor politici proaste din ultimii 30-40 de ani la nivelul Uniunii Europene. Lipsa unor politici care să stimuleze, să spunem, inserția tinerilor pe piața muncii. O populație mai îmbătrânită și mai feminizată înseamnă o scădere a competitivității economiei europene”, spune sociologul Ioan Hosu

Dintre statele membre ale UE, Regiunea Île-de-France are cea mai tânără populație, fiind urmată îndeaproape de Lombardia, Andaluzia și Catalonia. La polul opus, se află unele localități germane care au doar 11 la sută din populație tânără. Însă nici România nu stă bine la acest capitol.

Cei mai mulți tineri sunt în  Île-de-France  (2,4 milioane de tineri Lombardia – 1,5 milioane de tineri Andaluzia – 1,4 milioane de tineri. Catalonia și Rhône-Alpes – 1,2 milioane de tineri Madrid și Campania – un milion de tineri

După cum arată un clasament făcut de experți, cea mai bătrînă populație o găsim în Chemnitz, Brandenburg (11 la sută din populație) Turingia, Saxonia, Anhalt (12 la sută din populație) și Asturias (12 la sută din populație)

Situația României, înrăutățită de emigrație

În topul celor mai îmbătrânite țări se află Germania, Japonia și Italia. Din păcate, nici în țara noastră situația nu stă prea bine. Conform unor statistici, până în 2030 procentul de îmbătrânire al populației va trece de 19%. Una dintre cauzele principale ale acestei probleme este emigrația: milioane de români au plecat din țară în ultimii ani.

„Îmbătrânirea la noi e mai accentuată decât în Europa și asta pentru că migrația a atins la noi între 3,5-4 milioane de români care au plecat în străinătate. O să vedem din nou apelul la forță de muncă extracomunitară, asta se întâmplă frecvent. În România aveam acum 2 ani vreo 15.000 – 20.000 de permise pentru muncitori din afara UE. Anul acesta am ajuns la 50.000 și tendința este în creștere”, ne avertizează specialistul Ioan Hosu.

Tinerii intervievați au dezvăluit motivele pentru care nu sunt motivați să rămână pe piața muncii din România

„Salariu foarte mic, ore multe de muncă, puține concedii”, mărturisește unul dintre ei.

– Nu lucrez în România, lucrez în Italia, spune un altul.

– Te-ai întoarce acasă?

– Sincer, e o întrebare foarte grea. Sunt tentat în momentul de față să spun nu. Pentru că afară se oferă mai multe posibilități, lumea e plătită un pic mai bine, traiul e mai bun, explică el.

„Despre studii este vorba, de-aia pleacă în general tineretul, pentru că văd oportunități mai bune la facultățile din afară”, este de părere o tânără.

Pentru anul 2070, Comisia Europeană preconizează că proporția persoanelor de peste 65 de ani va crește la 30 la sută, procent care va duce la o economie mult mai scăzută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024