Prima pagină » International » Populația Chinei este în descreștere! India este acum cea mai populată țară din lume

Populația Chinei este în descreștere! India este acum cea mai populată țară din lume

30 mai 2024, 14:15,
BZI.ro, în International

Raportul din anul 2023 de la Biroul Național de Statistică a arătat că totalul persoanelor din China a scăzut cu 2,08 milioane de oameni sau 0,15% din totalul populației.

În anul 2023, populația Chinei a scăzut pentru al doilea an consecutiv. Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică Beijing, rata natalității a încetinit din ce în ce mai mult în fața presiunilor economice, dar și ca rezultat al schimbărilor comportamentelor sociale.

Populația Chinei este în descreștere

Biroul Național de Statistică din Beijing a raportat la începutul acestui an că populația Chinei este într-o continuă descreștere, ajungând acum la 1,409 miliarde de persoane de naționalitate chineză care locuiesc în China continentală. Astfel, locuitorii de naționalitate din teritoriile semiautonome chineze precum Hong Kong, Taiwan și Macao sunt excluși. Chiar dacă Taiwan încă este independentă, ea a fost introdusă în indexul Beijingului, revendicând o populație de 23 de milioane de locuitori.

„La sfârșitul anului 2023, populația națională era de 1,40967 miliarde de persoane”, o „scădere cu 2,08 milioane față de cea de la sfârșitul anului 2022”, a declarat miercuri Biroul Național de Statistică. Conform digi24. Nici pentru anul 2022 cifrele nu arată bine, atunci țara a pierdut în jur de 850.000 de locuitori, în majoritate ca rezultat al pandemiei de Covid. În acest an chiar, China a înregistrat prima scădere a populației din ultimele șase decenii, pierzând astfel titlul celei mai populate țări din lume în favoarea Indiei.

Factorii care au dus la descreșterea populației

Pandemia de Covid-19 care a lovit China în 2019 a rezultat o schimbare dramatică a raportului dintre natalitate și mortalitate. La începutul anului trecut, după cei trei ani de măsuri austere și stricte de carantină împotriva virusului populația a fost încă afectată. Numărul total de decese a crescut astfel cu 6,6%, ajungând la 11,1 milioane, rata mortalității a atins cel mai ridicat nivel din 1974 până în prezent.

Anul 1974 rămâne o amintire puternică în societatea chineză, fiind anul în care a început Revoluția Culturală, un eveniment în care mii de oameni, unii susținând că chiar milioane, au murit din cauza politicilor impuse de guvernul de la acea vreme.

De asemenea, nașterile sunt tot mai mult în scădere. Rata de natalitate a scăzut cu 5,7%, la 9,02 milioane, iar nașterile au fost la un nivel minim record de 6,39 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere de la o rată de 6,77 nașteri în 2022.

Nașterile din țară sunt în scădere de zeci de ani, ca urmare a politicii copilului unic, implementată între 1980 și 2015, și a urbanizării forțate din această perioadă. Ca și în cazul boom-urilor economice anterioare din Japonia și Coreea de Sud, populațiile mari s-au mutat din fermele rurale din China în orașe, unde a avea copii este mai scump.

Rata natalității în Japonia a fost de 6,3 la 1.000 de persoane în 2022, în timp ce în Coreea de Sud a fost de 4,9.

Din aceste cauze, economia Chinei poate vedea o ușoară descreștere în următorii ani, numărul de muncitori fiind tot mai mic de la an la an, în timp ce costul întreținerii persoanelor în vârstă pun tot mai multă presiune asupra guvernelor locale datorită sistemului chinez economic.

Populația Chinei este în descreștere, India ocupând acum primul loc ca țară cu cea mai mare populație din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024