Poprire pensie 2025! O nouă măsură legislativă vizează și poprirea asupra pensiilor, nu doar asupra salariilor, cum prevedea legea până acum. Poprirea este o formă legală de executare silită prin care se blochează și redirecționează veniturile debitorului către creditor. În 2025, poprirea se aplică asupra salariilor, pensiilor sau altor sume datorate, cu limite legale, până la 50% pentru obligații de întreținere și 33% pentru alte datorii. Iată cum pot rămâne pensionarii fără bani.
Poprire pensie 2025!
Noutatea din acest an este poprirea asupra pensiilor. Un caz special îl reprezintă pensiile sub nivelul salariului minim net. Legea protejează debitorul, iar poprirea poate viza doar suma care depășește jumătate din salariul minim net. Poprirea este un instrument legal eficient pentru recuperarea datoriilor. Atunci când o persoană nu își achită voluntar obligațiile către un creditor, acesta poate apela la un executor judecătoresc. Prin intermediul acestuia, se poate institui o poprire asupra sumelor datorate.
Poprirea poate fi pusă nu doar pe salariu, ci și pe pensie. Dacă există mai multe popriri simultane pe același venit, reținerile totale nu pot depăși 50% din suma netă lunară. Legea stabilește clar ce sume pot fi poprite și în ce proporție:
- Pentru obligațiile de întreținere (cum ar fi pensiile alimentare): se poate reține până la 50% din venitul lunar net.
- Pentru alte tipuri de datorii: se poate reține până la o treime din venitul lunar net.
Ce venituri sunt protejate de poprire
Legea din România prevede o serie de venituri care nu pot fi urmărite silit pentru a garanta un nivel minim de protecție socială. Printre acestea se numără:
- alocațiile și indemnizațiile pentru copii;
- ajutoarele de maternitate și pentru deces; bursele școlare și diurnele;
- indemnizațiile acordate pentru îngrijirea copilului bolnav;
- ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă sau cele de șomaj, care pot fi urmărite doar pentru obligații de întreținere sau despăgubiri civile și doar până la 50%.
Legea privind popririle în 2025 se aplică asupra salariilor, pensiilor sau altor sume datorate, cu limite legale de până la 50% pentru obligații de întreținere și 33% pentru alte datorii. ANAF poate bloca și verifica direct conturile românilor care au datorii. Persoanele care au Revolut trebuie să știe că din acest an Revolut a aderat la mecanismul de poprire electronică reglementat de ANAF. ANAF poate să impună măsuri de executare silită asupra conturilor deschise în România, la fel ca în cazul celorlalte bănci locale. Românii care au card sau cont Revolut vor fi verificați direct de ANAF.
„Compania noastră tratează cu seriozitate respectarea legislației pe toate piețele în care își desfășoară activitatea, iar entitatea locală va contribui la o relație mai strânsă cu sistemul judiciar și autoritățile locale de reglementare, tocmai pentru a proteja și mai bine interesele clienților. După migrarea la IBAN local propriu, clienții din România vor deveni clienții Revolut Bank UAB Sucursala România, iar conturile lor vor deveni conturi deschise în România. În privința relației cu ANAF, banca se supune aceluiași cadru legal ca orice altă bancă de pe piața locală și va continua să respecte legislația valabilă în țara noastră și când sucursala va deveni operațională.”, au transmis reprezentanții Revolut.
Noutatea din 2025 este aceea că se poate pune poprire și pe pensie, dacă seniorii au datorii uriașe. Poprirea pensiei poate viza doar suma care depășește jumătate din salariul minim net. Poprirea pe pensie se poate face și dacă pensionarul nu își mai poate plăti o rată la orice fel de credit. La fel, ANAF poate verifica banii din conturile românilor și poate cere Casei de Pensii să pună poprire pe pensie dacă respectivul pensionar nu și-a plătit de mult timp o amendă sau taxele și impozitele.