Finanțare de aproape 2 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Educația juridică și antreprenorială – cheia succesului în afaceri! (IUS SMART)”, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași. Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea competențelor juridice și antreprenoriale pentru 350 de studenți de la „Cuza” și încurajarea înființării și dezvoltării de întreprinderi mici și mijlocii care activează în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a primit aprobarea unei finanțări de aproape 2 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Educația juridică și antreprenorială – cheia succesului în afaceri! (IUS SMART)”.
Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea competențelor juridice și antreprenoriale pentru 350 de studenți din cadrul UAIC și încurajarea înființării și dezvoltării de întreprinderi mici și mijlocii care activează în sectoarele economice cu potențial competitiv. Acestea au fost identificate conform Strategiei Naționale pentru Competitivitate (SNC) sau în domeniile de specializare inteligentă conform Strategiei Naționale de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (SNCDI).
Studenții vor participa la un program de formare și la un concurs de planuri de afaceri
Pentru îndeplinirea obiectivului, studenții vor participa la un program de formare și la un concurs de planuri de afaceri, în urma căruia cele mai bune 21 de planuri de afaceri vor primi o finanțare cuprinsă între 40.000 și 100.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă pe care le creează. Proiectul IUS SMART își propune susținerea funcționării celor 21 de afaceri noi prin dezvoltarea de mecanisme de monitorizare și prin oferirea de suport pentru asigurarea sustenabilității și menținerea celor 65 de locuri de muncă nou-create, pe o perioadă de minimum 6 luni de la finalizarea finanțării.
Proiectul „Educația juridică și antreprenorială – cheia succesului în afaceri! (IUS SMART)” a fost depus de către UAIC în cadrul apelului POCU/829/6/13 „Innotech Student” și a fost selectat pentru finanțare cu punctaj maxim. Bugetul total al proiectului este de 8.904.758,33 lei, din care asistența financiară nerambursabilă (AFN) este de 8.870.030,64 lei.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, susținătoare a dezvoltării spiritului de antreprenoriat
Astfel, și prin acest proiect valoros, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” continuă să fie susținătoare a dezvoltării spiritului de antreprenoriat. Totul, pe fondul campaniilor educaționale financiare și juridice care să le ofere studenților baza de pregătire pentru a demara afaceri mici sau medii. Instituția ieșeană nu este la o primă asemenea inițiativă, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, dar și altele au derulat proiecte similare. De asemenea, prin acorduri cu mediul privat, companii sau multinaționale, ele au oferit finanțări pe acest plan și altor idei de business pentru studenți.
De exemplu, la mijlocul anului trecut, UAIC, prin Societatea Antreprenorială Studențească, a organizat un work-shop. Acesta a avut tema: „Cum să sprijinim antreprenoriatul în rândul studenților și absolvenților? Oportunități și provocări în contextul crizei”. La acest eveniment au participat reprezentanți ai Societăților Antreprenoriale Studențești, cadre didactice, antreprenori, studenți și reprezentanți ai unor ONG-uri. Participarea a fost gratuită.