Prima pagină » Titlurile zilei » Pont pentru procurorii anticorupție. Strategia găsită de Maricel Popa, pentru combinațiile cu drumurile din județul Iași. Afacerile au mers strună tot mandatul

Pont pentru procurorii anticorupție. Strategia găsită de Maricel Popa, pentru combinațiile cu drumurile din județul Iași. Afacerile au mers strună tot mandatul

22 dec. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Maricel Popa, cel mai slab președinte din istoria județului Iași, a patentat o stratagemă pentru a derula afaceri din bugetul instituției. Drumurile din județul Iași au fost folosite timp de 4 ani de către fosta conducere a Consiliului Județean pentru campaniile electorale, afacerile între prieteni fiind la ordinea zilei. Cele mai multe lucrări au ajuns la apropiații fostului șef al CJ Iași, iar contractele s-au derulat nestingherit

Drumurile județene din Iași au fost o adevărată vacă de muls pentru Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean. Nu a fost suficientă umflarea prețurilor la contractele de execuție sub diferite pretexte. În perioada mandatului trecut de la Consiliul Județean Iași s-au derulat afaceri uriașe în ceea ce privește întreținerea arterelor din județ pe timp de iarnă. Citiți în rândurile de mai jos cum a decurs strategia întreținută de Maricel Popa cu oamenii săi de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP).

Afaceri subterane derulate pe drumurile din județul Iași. Maricel Popa și-a pus oamenii „la treabă”

După umflarea prețurilor la contractele de execuție pe arterele din Iași, ies la iveală noi detalii despre situația de la Drumurile Județene. De această dată este vorba despre întreținerea pe timp de vară a drumurilor din județ.
S-a ajuns ca oamenii lui Maricel Popa să umfle prețurile la acest capitol fără niciun fel de regrete.
Unele prețuri s-au dublat peste noapte, asta în condițiile în care în ultimii ani aceste lucrări au fost la ordinea zilei și erau în limitele normale. Cum s-a ajuns la o asemenea situație? Dacă lucrările de întreținere executate la începutul mandatului trecut au fost decontate cu prețuri mai mici, ulterior acestea au crescut uluitor. În urmă cu 4 ani, pentru plombările la cald s-a acordat o garanție de bună execuție de 8 luni. Ulterior, în mandatele ultimilor doi directori de la Drumurile Județene, garanția de bună execuție acordată lucrărilor a fost inexistentă.

Explozii de prețuri fără garanție pe drumurile județene din Iași. Sume duble la găurile din asfalt

O situație clară se poate vedea în ceea ce privește lucrările pe drumurile județene din Iași la îmbrăcămințile asfaltice. În perioada 2017-2018, în mandatul lui Daniel Achiței, pentru plombările la cald, DJADP practica un preț de 53,55 lei pe metru pătrat, lucrarea neavând garanție. În 2019, o lucrare asemănătoare a ajuns 94.27 lei, de asemenea fără a se oferi vreo garanție. La capitolul eliminare burdușiri (degradări) în perioada 2017-2018, prețul pe metru pătrat ajungea la 144 lei. În perioada în care la Drumurile Județene a venit Ciprian Ciucan, prețul la acest capitol a ajuns la 223 lei pe metru pătrat. Obiectivele cu piatră spartă aveau un preț de 51,17 lei pe metru pătrat în perioada 2017-2018, în mandatul lui Daniel Achiței. Ulterior, în perioada 2019-2020, prețul a ajuns la peste 78 lei. Iar astfel de exemple pot continua la CJ Iași.

Prețuri preferențiale practicate pe drumurile din județul Iași. Detalii, în atenția procurorilor DNA

În perioada mandatului lui Maricel Popa la CJ Iași s-a ajuns ca mai toate costurile pe kilometru la capitolul îmbrăcăminte bituminoasă ușoară (IBU) să fie mai mare decât costul pe kilometru la o lucrare de modernizare. În condițiile în care prețurile la combustibil și materiale au scăzut, cei de la DJADP s-au preocupat să crească sumele la lucrări. Deși lucrările IBU nu sunt atât de complexe în raport cu cele de modernizare, prețurile au fost complet diferite.

Un covor bituminos pe sectorul Glodenii Gândului, pe o porțiune de 2 kilometri, a costat în anul 2016 o sumă de 349 mii lei/ km. Ulterior, 4 ani mai târziu, o lucrare IBU a ajuns la 750 de mii de lei pe km pe același sector de la Glodenii Gândului. Iar acesta este doar un singur exemplu. Cotidianul BZI va prezenta și în edițiile următoare alte situații legate de afacerile derulate de Maricel Popa în perioada mandatului de la Consiliul Județean Iași, în care cei mai păgubiți au fost ieșenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *