Prima pagină » Local » Pont pentru locuitorii din zona metropolitană Iași! Pasarele pietonale la Valea Lupului. Cum arată proiectul peste drumul european?
Pont pentru locuitorii din zona metropolitană Iași! Pasarele pietonale la Valea Lupului. Cum arată proiectul peste drumul european?

Pont pentru locuitorii din zona metropolitană Iași! Pasarele pietonale la Valea Lupului. Cum arată proiectul peste drumul european?

10 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Drumul European 583 ar putea avea parte de o serie de schimbări majore. Desele accidente rutiere au dus din nou la o solicitare privind noi pasarele pietonale la Valea Lupului. Solicitarea a fost făcută de către un parlamentar de Iași celor de la Ministerul Transporturilor

Pasarelele pietonale de la Valea Lupului revin în actualitate. Accidentele rutiere de pe Drumul European 583 de lângă Iași au făcut ca proiectul pasarelelor pietonale să fie luat în calcul până la Ministerul Transporturilor. Drumul european aflat la intrarea în municipiul Iași a devenit un coșmar atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Zecile de accidente rutiere din ultimii ani au făcut ca localnicii din Valea Lupului să ceară în mai multe rânduri construirea unor pasarele pietonale peste șoseaua respectivă. Până acum însă proiectul a bătut pasul pe loc, iar finanțarea nu a venit de nicăieri.

Pasarele pietonale la Valea Lupului! Solicitare la Ministerul Transporturilor

Proiectul pasarelelor pietonale de la Valea Lupului a ajuns din nou la Ministerul Transporturilor. Deputatul PNL Alexandru Muraru a susținut că proiectul pasarelelor peste șoseaua europeană ar rezolva traficul în zonă și că acestea au nevoie de finanțare.

„Pe Drumul European 583, în dreptul localității Valea Lupului, au avut loc în ultimii ani mai multe accidente mortale. În mai multe rânduri, locuitorii comunei Valea Lupului au protestat și au solicitat construirea de pasarele supraterane. Primăria din localitate a avut un proiect de acest gen, dar a ratat finanțarea. Pasarelele ar rezolva două mari probleme: fluidizarea traficului și reducerea numărului victimelor”, se arată în adresa lui Alexandru Muraru.

Drumul european poate trece la Primăria Iași

În toamna anului trecut a fost depusă o solicitare la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru a se obține finanțarea pentru acest proiect. Proiectul prevede ca o pasarelă să fie ridicată în zona 1 Decembrie de la marginea șoselei. În plus, deputatul Alexandru Muraru susține că primăriile din Iași și Valea Lupului au amenajat deja șoseaua pentru transportul public. Primăria Iași a depus o solicitare la Ministerul Transporturilor pentru a prelua în administrare șoseaua DE 583 între rond Păcurari și Antibiotice SA.

„Această investiție este cu atât mai prioritară cu cât primăriile din Iași și din Valea Lupului vor amenaja 9 stații pentru transportul public în comun pe DN 28 (DE 583) cu toate dotările aferente între Antibiotice SA și Popas Păcurari. Din numărul total, 5 stații vor fi amenajate de către Primăria Iași și 4 de către Primăria Valea Lupului. Planul include și amenajarea a 3 noi treceri pentru pietoni”, mai susține deputatul ieșean.

Ani de proteste la Valea Lupului pentru pasarelele pietonale

În urmă cu circa 4 ani, localnicii din comuna Valea Lupului au protestat în stradă, cerând pasarele pietonale peste șoseaua europeană din zona metropolitană Iași. Au fost identificate mai multe zone pentru construcția unor pasarele, respectiv Troița, zona 1 Decembrie sau porțiunea de la Antibiotice SA. Cu toate acestea, proiectul nu a mai fost luat în calcul la nivelul Guvernului. Parlamentarul liberal i-a adresat și unele întrebări lui Cristian Drulă, Ministrul Transporturilor, pe tema pasarelelor de la Valea Lupului.

„Care este măsura propusă de Ministerul Transporturilor la această problemă pe care v-am expus-o și care deja trenează de mai mulți ani? Care sunt pașii instituționali pentru demararea investițiilor în pasaje supraterane în zona Valea Lupului? La nivelul Ministerului Transporturilor există o estimare în privința costurilor?”, a susținut Alexandru Muraru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *