Prima pagină » Local » Pont pentru controversata firmă Iasicon SA! Milioane de euro, luate de la bugetul Iașului pentru un proiect care bate pasul pe loc! Luni întregi de teste la stația de deșeuri Țuțora
Pont pentru controversata firmă Iasicon SA! Milioane de euro, luate de la bugetul Iașului pentru un proiect care bate pasul pe loc! Luni întregi de teste la stația de deșeuri Țuțora

Pont pentru controversata firmă Iasicon SA! Milioane de euro, luate de la bugetul Iașului pentru un proiect care bate pasul pe loc! Luni întregi de teste la stația de deșeuri Țuțora

12 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Cum poți obține bani publici pe un contract cu probleme, la vârful județului Iași? O asociere din care face parte și firma Iasicon SA, abonată la banii CJ Iași, se ocupă de lucrările la o stație de tratare a deșeurilor de la Țuțora. Stația respectivă a intrat pe mâna firmei lui Titel Sinescu încă din 2019, dar banii pentru revizia acesteia continuă să curgă de la CJ Iași. Avizele ISU încă lipsesc, iar testele se vor întinde pe 5 luni

Județul implementează un proiect de zeci de milioane de euro privind sistemul de management integrat al deșeurilor. Proiectul ce prevede colectarea deșeurilor din județ și gestionarea acestora prin mai multe stații are deja probleme. Autoritatea județeană va aloca noi fonduri de la bugetul Iașului pentru supervizarea unor lucrări de revizie la una din cele mai importante stații de sortare a deșeurilor din Iași. Stația de tratare mecano-biologică de la Țuțora a devenit piatra de moară a CJ Iași. Stația a avut probleme de la bun început și încă nu a fost dată în funcțiune. În 2019, stația a obținut avizul pentru securitate la incendiu. Însă, în prezent, stația nu are avizul pentru autorizație, documențația fiind în analiză în continuare.

De contract se ocupă, printre altele, firma Iasicon SA, patronată de controversatul Titel Sinescu. Întreg contractul are o valoare de 40 de milioane de euro. Cea mai importantă parte din acest proiect, stația TMB de la Țuțora, continuă să aducă mai multe probleme. CJ va analiza în cadrul unei ședințe extraordinare de astăzi, 12 martie 2021, un proiect pentru alocarea de noi fonduri la stația cu probleme. Asta în timp ce asocierea de firme care derulează contractul va încasa banii pentru restul contractului.

Dezastrul de la Stația Țuțora continuă pe banii județului

O altă firmă supervizează ceea ce nu face asocierea care gestionează stațiile de sortare sau transfer din județul Iași. CJ a găsit o societate care asigură asistența tehnică la supervizarea lucrărilor de remediere a defecțiunilor de la Țuțora. Practic, se dau fonduri pentru a se monitoriza o lucrare cu defecțiuni și care necesită noi termene de remediere.

„Pentru activitatea de operare/administrare a stației de sortare și transfer Ruginoasa, a stației de transfer Bălțați și a stației de Tratare Mecano-Biologică de la Țuțora, ADIS Iași a încheiat cu SC Edil Industry SRL în calitate de lider al asocierii Sorain Cecchini Techno Espana SLU, SC Iasicon SA – SC Edil Industry SRL, un contract de delegare prin concesiune a operării stațiilor de transfer și a instalațiilor de tratare a deșeurilor municipale. În vederea recepției stației de sortare și a stației de tratare mecano-biologică Țuțora, s-a impus efectuarea unor revizii generale a echipamentelor și utilajelor achiziționate.

Pentru asigurarea asistenței tehnice privind supervizarea lucrărilor de la stația de sortare și stația de tratare mecano biologică Țuțora, CJ a încheiat contract cu SC C.S.P. Evolutiv Project SRL, în calitate de contractant, contractul de servicii nr.16661/29.05.2020. Este vorba despre asistența tehnică privind supervizarea finalizarii lucrărilor de la stația Tuțora”, se arată în proiectul de hotărâre.

Bătaie de joc de milioane de euro pe gunoaiele din județ

Firma Iasicon SA a luat alături de celelalte firme din asociere contractul pentru întreținerea și operarea stațiilor de deșeuri din județ pentru zeci de milioane de euro. Doar că problemele de la Țuțora nu sunt remediate, iar firmele respective continuă să încaseze banii județului. CJ Iași a dispus remedierea echipamentelor de la Țuțora încă de anul trecut, conform proiectului HCJ.

„În vederea recepției stației de sortare și a stației de tratare mecano-biologică Țuțora, s-a impus efectuarea unor revizii generale a echipamentelor și utilajelor achiziționate de către o unitate autorizată. Drept urmare, județul Iași- Consiliul Județean a încheiat cu SC Iasicon SA un contract de lucrări de revizie tehnică generală a echipamentelor și utilajelor tehnologice. Este vorba inclusiv de înlocuirea și montajul echipamentelor/utilajelor deteriorate aferente stației de sortare și stației de tratare mecano-biologică realizate în cadrul proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Iași cu nr. 16015/22.05.2020”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Contractul cu asocierea din care face parte și Iasicon SA a fost derulat cu scandal, fiind contestat inclusiv la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

5 luni de teste după refacerea echipamentelor

Practic, CJ Iași alocă peste 27 de mii de lei pentru un plus de lucrări la supervizarea lucrărilor la stația TMB de la Țuțora. Aceasta ar urma să fie dată în folosință cât de curând, însă nimeni nu știe vreo dată certă. După obținerea avizelor ISU ar urma să se treacă la teste. În proiect se arată faptul că după remedierea defecțiunilor și obținerea avizelor ISU se va trece la testarea echipamentelor pentru 5 luni și încă 1 lună pentru recepția finală.

„Se aprobă alocarea, din excedentul Consiliului Județean Iași pe anul 2021 a sumei totale, inclusiv TVA, în cuantum de 27.545 lei. Suma se compune din diferența de plată din contractul nr. 16661/29.05.2020 de servicii de supervizare inițial de 19.675 lei plus o suplimentare de 10 la sută din valoarea contractului de 7.870 lei. Suma este necesară încheierii unui act adițional la contractului de servicii nr.16661/29.05.2020 reprezentând servicii de asistență tehnică privind supervizarea finalizării lucrărilor de Ia Stația de Sortare și Stația de Tratare Mecano-Biologică Țuțora, până la aprobarea bugetului pe anul în curs”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`