Prima pagină » Local » Pont de 1,3 milioane de euro la Primăria Iași. Lovitură pe spatele șoferilor din municipiu
Pont de 1,3 milioane de euro la Primăria Iași. Lovitură pe spatele șoferilor din municipiu

Pont de 1,3 milioane de euro la Primăria Iași. Lovitură pe spatele șoferilor din municipiu

18 iul. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Lovitură de 1,3 milioane de euro, din parcări, la Primăria Iași. În prima jumătate a anului 2022, municipalitatea a avut încasări mai mari față de perioada similară din anul anterior. Cele mai multe venituri au fost cele din parcările de reședință

În prima jumătate a anului 2022, Serviciul Administrare Parcări, din cadrul Direcției Exploatare Patrimoniu (DEP), de la Primăria Iași, a avut încasări de 6,5 milioane de lei (1,3 milioane de euro) de pe urma spațiilor pe care le gestionează și care sunt folosite de conducătorii auto din municipiu. Față de perioada similară din 2021, municipalitatea a avut încasări ceva mai mari. În prima jumătate a anului 2021, DEP a colectat 5,9 milioane de lei (1,1 milioane de euro).

Milioane euro din parcările de la Primăria Iași

Conform raportului, în perioada ianuarie–iunie 2022, municipalitatea a încasat 1,4 milioane de lei (283.400 de euro) din abonamente și din tariful pe oră în parcările publice cu plată, plăți cu cardul și prin SMS. În cursul anului 2021, în prima jumătate a acestuia, a fost raportată o sumă similară provenită din parcările publice cu plată. Din avizele de parcare pentru societățile comerciale, municipalitatea a încasat, pe primul semestru din 2022, peste 948 de mii de lei (192 de mii de euro). Pentru aceeași perioadă din 2021, încasările au fost de peste 878 de mii de lei  (178 de mii de euro). Municipalitatea ieșeană a inițiat și alte acțiuni pentru gestionarea parcărilor din oraș.

Mai puțini bani din garajele aflate în municipiul Iași

Din parcările publice de reședință din municipiul Iași, Serviciul Administrare Parcări a obținut, în primul semestru din 2022, circa 3,9 milioane de lei (790 de mii de euro). În cursul anului 2021, încasările la acest capitol au fost de 3,3 milioane de lei (668 de mii de euro). De pe urma chiriei de la garaje, încasările au fost de 243 de mii de lei (50 de mii de euro). În 2021, pe primul semestru, încasările au fost de peste 308 mii de lei (62 de mii de euro). Municipalitatea a arătat că încasările de pe urma garajelor au scăzut, din cauza faptului că multe au fost dărâmate.

Sute de mii de euro din carduri și SMS

În ceea ce privește evoluția încasărilor prin instrumente electronice de plată (card, SMS, aplicație), din totalul veniturilor generate de parcările publice cu plată, pe primul semestru din 2022, totalul încasărilor a fost de 1,42 milioane de lei (287 de mii de euro). În aceeași perioadă din 2021, încasările au fost de 1,39 milioane lei (281 mii euro).

„Suntem la stadiul de semnare a contractului pentru încă 14 parcometre. Plata la acestea se face cu card și cu monede în valoare de 50 de bani. De asemenea, până la jumătatea lunii august, se montează un rastel pentru 50 de biciclete pe esplanada din cartierul Alexandru”, a spus Marian Nistor, șeful Serviciului Administrare Parcări din cadrul municipalității ieșene.

Proiect nou derulat de Primăria Iași în zona centrală

O parcare din zona centrală va fi transformată într-un spațiu cu bariere. Serviciul Administrare Parcări, din cadrul Direcției Exploatare Patrimoniu, va bloca parcarea de la Casa Județeană de Pensii Iași cu bariere. Spațiul de parcare cu 100 de locuri va fi folosit de șoferi doar după achitarea unei taxe de parcare, la fel ca în alte zone din centrul municipiului Iași.

Parcările de la Primăria Iași vor fi modernizate complet, cu noi sisteme, în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024