Prima pagină » Actualitate » Pompierii români s-au deplasat în Grecia pentru a stinge incendiile devastatoare

Pompierii români s-au deplasat în Grecia pentru a stinge incendiile devastatoare

12 aug. 2024, 11:30,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Duminică, pompierii români aflați în Grecia au intervenit pentru a stinge un incendiu de vegetație uscată și pădure în apropierea localității Varnava, situată în prefectura Attica, conform informațiilor oferite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit Biroului de presă al IGSU, în această misiune sunt folosite toate resursele tehnice disponibile, inclusiv trei autospeciale pentru stingerea incendiilor de pădure, un camion cu capacitate mare de 10.000 de litri de apă și o cisternă de 30.000 de litri.

Operațiunea este complicată de terenul dificil, care limitează capacitatea echipelor de a se deplasa eficient. Temperaturile ridicate și umiditatea scăzută contribuie la extinderea rapidă a focului.

Activarea modulului național specializat în stingerea incendiilor de pădure a avut loc pentru a sprijini Grecia în monitorizarea și stingerea focarelor, în conformitate cu locațiile desemnate de autoritățile elene.

Conform Hărții de Previziune a Riscului de Incendiu, duminică a fost o zi cu un risc foarte mare de incendiu, categoria 4, în numeroase regiuni din Grecia, inclusiv în zona în care echipa română este desfășurată.

Pompierii români s-au deplasat în Grecia pentru a stinge incendiile devastatoare

Duminică, Grecia s-a confruntat cu mai multe incendii de pădure, iar fumul dens a ajuns să acopere parțial capitala, Atena, în contextul unei avertizări meteo extreme. Ministrul grec al Protecției Civile a anunțat că aproape jumătate din țară este expusă unui risc major de incendiu cel puțin până pe 15 august, din cauza temperaturilor ridicate, vânturilor puternice și secetei.

În zona de est a provinciei Attica, incendiul din orașul Varnavas a afectat o zonă cu locuințe dispersate, provocând un nor de fum care a ajuns până în capitală. Pompierii greci au mobilizat 165 de persoane, 30 de vehicule, șapte avioane și cinci elicoptere, iar locuitorii din Varnavas au primit ordin de evacuare.

Un alt incendiu a izbucnit duminică la Megara, în vestul Atticii, unde a fost emisă o alertă de evacuare. În apropiere de Salonic, în Lagadas, un incendiu care a afectat vegetația joasă a fost parțial controlat.

Kostas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul din Atena, a subliniat că răspunsul la incendii trebuie să fie rapid, deoarece, în condițiile meteorologice actuale, acestea pot deveni incontrolabile foarte repede. Duminica a fost considerată cea mai dificilă zi pentru stingerea incendiilor, din cauza vântului care a atins viteze de până la 90 km/h în anumite zone.

Grecia este extrem de vulnerabilă la incendiile de pădure pe timpul verii, în special după o iarnă neobișnuit de uscată. Iunie și iulie au fost cele mai calde luni înregistrate în Grecia din 1960, de când se colectează date statistice.

Oamenii de știință avertizează că emisiile de combustibili fosili cauzate de activitatea umană agravează durata, frecvența și intensitatea valurilor de căldură la nivel global. Grupul interguvernamental de experți al Națiunilor Unite privind schimbările climatice subliniază că temperaturile în creștere duc la sezoane mai lungi de incendii și la o extindere a suprafețelor afectate de flăcări pe tot globul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`