Pompierii din Iași avertizează cetățenii în legătură cu pericolul privind bradul de Crăciun
Reprezentanții de la ISU Iași au transmis mai multe metode prin care cetățenii se pot proteja pentru a reduce declanșarea incendiilor. În județul Iași se înregistrează, aproape zilnic, cazuri în care se propagă incendii în locuințe. Totodată, este important să fie verificate și sistemele de încălzire, coșurile de fum sau instalațiile electrice din locuință.
Pompierii din Iași atrag atenția cu privire la bradul de Crăciun
Deja, în această perioadă, numărul incendiilor la locuințele din județul Iași a crescut, în special din cauza sobelor și a sistemelor de încălzire. Totuși, oamenii se pun în pericol și prin alte situații. Bradul împodobit de Crăciun poate fi și un element extrem de periculos într-o locuință, dacă oamenii nu fac verificările de rigoare. Astfel, pompierii de la ISU Iași au transmis o serie de măsuri pentru prevenirea incendiilor, astfel ca familiile să fie în siguranță de sărbători. Recent, o familie cu cinci copii a rămas fără casă din cauza unui incendiu.
„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Mihail Sturdza” al Judeţului Iași vă recomandă să respectați măsurile de prevenire a incendiilor. Dacă ați instalat bradul de Crăciun, nu folosiți instalații şi aparate electrice defecte sau cu improvizații, cu conductori neizolați şi cu prize defecte; instalațiile electrice pentru bradul de Crăciun şi alte elemente electrice decorative necesită o verificare sporită pe timpul cât se află în funcţiune; păstrați elementele de decor şi felicitările confecţionate din hârtie, carton sau material plastic la distanţă de reșouri, becuri cu incandescență, artificii sau lumânări; nu amplasați bradul în apropierea materialelor combustibile, a sobelor sau a reșourilor; nu lăsați nesupravegheate, în brad sau în apropierea acestuia, lumânări sau artificii aprinse; supravegheați cu atenție copiii şi nu-i lăsați singuri în casă”, au transmis reprezentanții ISU Iași.
Oamenii trebuie să fie atenți la tradițiile de sărbători
De multe ori, un moment de bucurie se poate transforma într-o tragedie, din neatenție. Astfel, oamenii au datoria să respecte sfaturile folosite de pompieri atunci când sacrifică porcul, confecționează afumători sau decorează locuințele cu instalații de iluminat.
„Tradiționala sacrificare a porcului, din această perioadă, nu trebuie să ne pună în pericol gospodăria. În acest sens, respectați următoarele măsuri: alegeți locul pentru pârlirea porcilor la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje; buteliile de gaze utilizate la pârlirea porcilor trebuie amplasate la distanţă faţă de arzător, iar furtunurile să fie prevăzute la capete cu coliere de fixare; confecționați afumătorile din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile, şi amplasați-le independent de celelalte construcţii din gospodărie. În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazați în structuri turistice, familiarizați-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora. Totodată, recomandăm părinților supravegherea permanentă a copiilor pentru a putea fi eliminată posibilitatea ca aceștia să utilizeze lumânări, petarde, artificii sau alte obiecte periculoase”, au mai specificat reprezentanții ISU Iași.
Bradul de Crăciun poate fi un element foarte periculos într-o gospodărie, iar pompierii de la ISU Iași atenționează populația să fie prudentă.