Mulți oameni sunt curioși în legătură cu fructul pomelo, mai exact la ce beneficii și contraindicații trebuie să fim atenți. Acesta este foarte sănătos și gustos, însă în unele cazuri ne poate dăuna.
Originile acestui fruct uriaș
Pomelo este cel mai mare dintre fructele citrice cunoscut de noi în prezent, iar o denumire mai puțin populară pentru acesta este „Citrus maxima” sau „Citrus grandis”. Această plantă își are originile în Asia de Sud-Est. Din acest motiv, pomelo obișnuia să fie extrem de popular în rândul asiaticilor, însă acum face furori și pe teritoriul Europei.
Pentru a susține creșterea unui fruct care poate ajunge și până la un diametru de 27 de cm, este nevoie de un trunchi pe măsură! Copacul în care cresc aceste fructe poate atinge și o înălțime de 7 metri. Totuși, acestei plante îi trebuie în jur de 4 ani pentru a începe să producă fructul pomelo.
Nu trebuie să ne vină drept un șoc faptul că pomelo nu este rezistent la frig și prosperă în locurile cu climă tropicală sau subtropicală.
Pomelo – beneficii și contraindicații
Deși provine din Asia de Sud-Est, fructul pomelo s-a răspândit treptat în întreaga lume datorită beneficiilor pe care ni le aduce sănătății. Majoritatea oamenilor consumă acest fruct din curiozitate sau datorită gustului său dulce. Totuși, mulți nu cunosc adevărata valoare a acestui fruct din familia citricelor.
Pomelo foarte bogat în fibre, vitamina C și vitamina B6, magneziu, potasiu. Pe lângă toate acestea, conține și cantități semnificative de nutrienți, acid folic ș.a.
Acest fruct este foarte recomandat mai ales femeilor însărcinate deoarece cuprinde în conținutul său o cantitate mare de acid folic și betacaroten. Acești doi nutrienți joacă un rol foarte important în dezvoltarea fătului, însă sunt foarte benefici și pentru mamă. Betacarotenul și acidul folic susțin sistemul imunitar. Primul este cunoscut pentru puterea pe care o are asupra sistemului osos, iar al doilea pentru rolul său în echilibrarea sistemului nervos.
Poate reprezenta o surpriză pentru unii, însă acesta fruct poate prevenii infecțiile de la nivelul tractului urinar. Acest lucru se întâmplă datorită concentrației de vitamina C pe care acesta o are în compoziție. Vitamina C ajută sistemul imunitar și în același timp oprește bacteriile din a se multiplica.
Vitamina C împreună cu vitaminele A și B1, dar și alături de sodiu și calciu pot ajuta la obținerea unei podoabe capilare mai bogate.
Pomelo poate chiar și să scadă riscul de cancer la sân datorită faptului că fructul are posibilitatea de a echilibra nivelul de estrogen din corp.
Ce persoane trebuie să se ferească de acest fruct
Indiferent de câte beneficii are acest fruct din familia citricelor, persoanele care suferă de afecțiuni renale sau la nivelul ficatului, trebuie să se ferească din a consuma pomelo în cantități prea mari. Conținutul bogat de vitamina C și potasiu care pot fi atât de benefice pentru unii, pot crea situații neplăcute pentru alte persoane cu anumite afecțiuni. Este recomandat pentru aceștia să-l consume în cantități moderate sau așa cum le recomandă medicul.
Unii specialiști mai consideră că nici bebeluși nu ar trebui să consume prea des acest fruct pentru că pot apărea probleme digestive sau eczeme.
Pomelo poate fi chiar un înlocuitor al grapefruit-ului, pentru cei care nu sunt fani ai gustului amar. Totuși, atunci când vine vorba de urmarea unor tratamente (cum ar fi administrarea anticoncepționalelor) pomelo are aceleași interdicții ca ruda sa, grapefruit-ul care poate avea la rândul său, și multe beneficii.
Astfel, fructul pomelo are beneficii și contraindicații la fel ca mai multe fructe din familia citricelor. Acesta poate fi foarte benefic pentru sănătatea noastră, însă poate prezenta și pericole în cazul oamenilor care suferă de anumite afecțiuni.