Prima pagină » Culinar » Pomana porcului – rețeta bunicii. Cum se pregătește acest fel de mâncare tradițional

Pomana porcului – rețeta bunicii. Cum se pregătește acest fel de mâncare tradițional

29 nov. 2023, 11:24,
în Culinar

Pomana porcului după rețeta folosită de bunica este un adevărat festin culinar. Acest fel de mâncare este considerat tradițional în multe culturi, în special în România. Acest fel de mâncare este servit în pragul sărbătorilor de iarnă. De asemenea, acest fel de mâncare face parte și dintr-un

Pomana porcului reprezintă o tradiție în pragul sărbătorilor de iarnă, unde comunitatea se adună pentru a sărbători tăierea porcului și pentru a oferi o masă de mulțumire celor care au participat la acest proces. Pentru a pregăti acest fel de mâncare veți avea nevoie de 1 kg de carne proaspătă de porc cu grăsime, 300 gr de cârnați de porc, o legătură de pătrunjel și de 3-4 căței de usturoi. De asemenea, veți mai avea nevoie de 2 foi de dafin, o linguriță de cimbru și de 2 linguri de ulei. În plus, veți mai avea nevoie de un pahar apă, sare și piper după gust.

Cum să pregătești pomana porcului după rețeta veche a bunicii

Întâi de toate spălați carnea și tăiați-o în bucăți, apoi puneți-o într-un ceaun cu apă. Fierbeți timp de 20-25 de minute, apoi adăugați uleiul și lăsați bucățile de carne să se rumenească. În timpul gătirii, amestecați carnea și adăugați usturoiul, foi de dafin, piperul și sarea după gust. După încă 5-10 minute de gătire, opriți focul și serviți în farfurie. Presărați pătrunjel tocat deasupra preparatului. Acest preparat delicios poate fi însoțită de mămăligă și puțină brânză rasă deasupra.

Pentru a obține o friptură de porc extrem de fragedă și aromată, puteți utiliza o marinată. Amestecați usturoi, sos de soia, ghimbir și ulei de măsline și lăsați carnea să se marineze în această compoziție timp de patru ore sau peste noapte în frigider. Astfel, veți obține o aromă delicioasă și o carne extrem de fragedă la gătit.

Pentru a obține o carne fragedă și suculentă care se topește în gură, este important să folosești atât condimente potrivite, cât și tehnici adecvate de preparare. Usturoiul proaspăt sau pudră poate adăuga o notă aromatică și bogată la carne. Poți utiliza usturoi zdrobit sau mărunțit în marinate sau pe carne înainte de gătire.

Ce condimente și secrete să aplici pentru a obține o carne fragedă de se topește în gură?

Pentru o aromă delicioasă a felului de mâncare folosește ierburi precum cimbru, rozmarin, salvie sau pătrunjel proaspăt pentru a adăuga arome proaspete și intense. Acestea pot fi folosite atât în marinate, cât și pentru a condimenta carne în timpul gătirii.

În cazul în care folosești un mix de condimente pentru grătar sau friptură trebuie să știi că acestea trebuie neapărat să conțină amestecuri de ierburi, piper, usturoi și alte condimente care completează gustul cărnii. Adăugarea de ingrediente acide, cum ar fi zeama de lămâie, oțetul balsamic sau vinul, poate ajuta la frăgezirea cărnii. Totuși, nu lăsa carnea să stea prea mult în marinată acră pentru a evita prelucrarea excesivă a acesteia. Lasă carnea să se marineze timp de cel puțin câteva ore sau, ideal, peste noapte. Acest proces nu doar adaugă arome, ci și contribuie la frăgezirea cărnii.

Dacă gătești carnea de porc la temperaturi scăzute și pentru perioade mai lungi de timp, colagenul din carne se va descompune treptat, lăsând-o fragedă și suculentă. Astfel de metode includ gătirea la cuptor la temperaturi reduse sau utilizarea slow cooker-ului.

Pomana porcului pregătită după rețeta bunicii presupune ca după ce ai gătit carnea, aceasta trebuie lăsată să se odihnească câteva minute înainte de a o tăia. Acest lucru permite ca sucurile să se redistribuie în carne, păstrând-o suculentă. Experimentează cu diferite combinații de condimente și tehnici de gătit pentru a găsi cea mai bună metodă pentru tipul de carne pe care îl pregătești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024