Prima pagină » Local » Poluări majore înregistrate în apele curgătoare din județul Iași, pe parcursul anului 2020. Cele mai afectate sunt râurile Nicolina și Bahlui

Poluări majore înregistrate în apele curgătoare din județul Iași, pe parcursul anului 2020. Cele mai afectate sunt râurile Nicolina și Bahlui

28 aug. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Local

În acest an, în apele curgătoare din județul Iași au fost înregistrate patru poluări majore. Incidentele sesizate de autorități au fost întâlnite mai ales pe apele care sunt aproape de municipiul Iași, în special pe râurile Bahlui și Nicolina. Pentru a evita poluările accidentale, la nivelul apelor din zona Moldovei au fost instalate stații automatizate

Mai multe incidente de poluare majoră au fost înregistrate pe parcursul anului 2020 la nivelul apelor curgătoare din județul Iași. Nu mai puțin de patru poluări accidentale au fost sesizate pe apele din apropierea municipiului Iași, în special pe râurile Bahlui și Nicolina. Astfel, de la începutul anului și până în prezent, în județul Iași au fost patru poluări accidentale majore.

Prima dintre acestea a fost sesizată în data de 10 ianuarie 2020 pe cursul de apă Nicolina, când au fost înregistrate „irizații de produs petrolier” provenite din zona casetată a cursului de apă Valea Seacă. De asemenea, pe data de 21 ianuarie, pe cursul de apă Bahlui a fost sesizată o poluare cu pulbere uscată provenită de la mijloacele de stingere a incendiilor. Apoi, în data de 10 martie, pe cursul de apă Lupului, a fost sesizată o poluare cu ape uzate menajere, fapt întâlnit de autorități și în data de 29 aprilie 2020 și care a provocat inclusiv înfundarea rețelei de canalizare din zonă.
La nivelul ABA Prut-Bârlad au fost realizate stații pentru măsurarea calității apei, precum și pentru măsurarea debitelor pe teritoriul județelor Iași, Vaslui, Botoșani și Galați.

ABA Prut-Bârlad a instalat stații automate pentru evitarea poluării accidentale

Au fost realizate în cadrul unui proiect mai larg 14 stații automatizate pentru posturi hidrometrice pe afluenți și 7 stații pentru măsurarea calității apelor din județul Iași. De asemenea, două stații au fost realizate pentru măsurarea debitelor derivațiilor sub presiune, iar alte două pentru măsurarea precipitațiilor solide și lichide.
În localitățile Iași și Șendreni, județul Galați, au fost realizate două Centre de Intervenție Rapidă care sunt dotate cu mijloace de apărare împotriva inundațiilor și poluărilor accidentale. Beneficiile directe ale acestui proiect stau mai ales în securitatea infrastructurii lucrărilor hidrotehnice deja existente de la nivel național, aflate în administrarea Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Se monitorizează de la distanță comportamentul apelor din zona Moldovei

Prin acest sistem se realizează și monitorizarea de la distanță, 24 din 24 de ore și în timp real, a modului de comportare a construcțiilor hidrotehnice, iar toate aceste informații sunt integrate între autoritățile responsabile.

„Proiectul Watman – Sistem Informațional pentru Managementul Integrat al Apelor contribuie la modernizarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc, prin dezvoltarea unui management integrat al inundațiilor, în zonele cele mai vulnerabile din cele 11 bazine hidrografice”, au declarat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`