Prima pagină » Economic Local » Poluarea din Iași s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani, când au fost înregistrate cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10. Specialiștii de mediu susțin că trebuie aplicate o serie de măsuri în continuare
Poluarea din Iași s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani, când au fost înregistrate cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10. Specialiștii de mediu susțin că trebuie aplicate o serie de măsuri în continuare

Poluarea din Iași s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani, când au fost înregistrate cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10. Specialiștii de mediu susțin că trebuie aplicate o serie de măsuri în continuare

05 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Datele statistice înregistrate de APM arată că poluarea s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani, însă traficul reprezintă o problemă în continuare, de aceea trebuie aplicate o serie de măsuri. Specialiștii de mediu susțin că cele mai multe depășiri ale indicatorului care arată calitatea aerului sunt înregistrate în continuare în stația de trafic din Podu de Piatră

Poluarea din Iași s-a redus la jumătate începând cu anul 2018 până în prezent, însă traficul rămâne în continuarea principalul factor al poluării. În anul 2018 au fost înregistrate peste 200 de depășiri ale indicatorului PM10, care arată calitatea aerului din Iași, iar în anul 2021, acestea sunt în număr de 65 de depășiri. În stația de trafic din Podu de Piatră s-au înregistrat cele mai multe depășiri în anul 2018, dar și în anii următori. În anul 2018 au fost 105 depășiri, în 2019- 54 de depășiri, iar în anul 2020- 44 de depășiri.

În acest an au fost înregistrate în stația de trafic din Podu de Piatră 20 de depășiri. Astfel, în luna aprilie 2021 au fost 6 depășiri față de 15, înregistrate în aprilie 2020. În luna mai 2021 nu a fost nicio depășire. Specialiștii de mediu susțin ca principalele cauze ale acestor depășiri sunt traficul intens, dar și alte surse corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților. De aceea, pentru ca Iașul să nu mai fie un oraș poluat, este nevoie ca municipalitatea să ia cât mai repede măsuri pentru reducerea traficului din mediul urban, dar și cel rural.

Poluarea din Iași s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani, însă trebuie aplicate în continuare măsuri

Potrivit directorului Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași și în mediul rural, în stația Bosia-Ungheni au fost înregistrate depășiri ale PM10, de aceea autoritățile locale trebuie să realizeze un plan de calitate a aerului pentru aglomerarea Bosia-Ungheni-Holboca.

„În anul 2019 am avut un număr de depășiri în stația de la Bosia-Ungheni și, din acest motiv, pentru aglomerarea Ungheni-Bosia și Holboca, Ministerul Mediului a impus printr-un ordin de ministru, publicat la sfârșitul anului 2020, ca pentru aceste două aglomerări să se facă și aici un plan de calitate a aerului. Consiliul Județean Iași este în procedură de achiziție studiu pentru fundamentarea acestui plan. E o zonă specific rurală, cu arderi din combustibil, cu depășiri ale indicatorului PM10 în perioada de iarnă și în cea de primăvară, când sunt lucrările agricole. Este o zonă la graniță unde este trafic și poate fi unul din factorii poluării”, susține Galea Temneanu, director al APM Iași.

În stația din Bosia-Ungheni au fost înregistrate depășiri maxime ale PM10 în valoare de 150 de microni pe metrul cub.

În stația din Podu de Piatră se înregistrează cele mai multe depășiri ale indicatorului de calitate PM10

În stația de trafic din Podu de Piatră s-au înregistrat cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10 mai ales dimineața. În stația de trafic s-a înregistrat și cea mai mare valoare a indicatorului PM10, fiind vorba de 120 de microni pe metrul cub, limita admisă fiind de 50 de microni pe metrul cub. Potrivit Galei Temneanu, sunt necesare o serie de măsuri în continuare pentru reducerea poluării.

„Dimineața, la orele de vârf, sunt înregistrate, în general, cele mai multe depășiri ale indicatorului PM10. Putem evita orele de vârf, acea perioadă când este aglomerată zona, dacă nu este neapărat nevoie să mergem acolo. Este nevoie de planuri și investiții pentru descongestionarea traficului din Iași, de mutare a traficului greu, care reprezintă o sursă importantă de poluare. Faptul că există o tendință de scădere a poluării din Iași este important. Față de 2018 s-au redus la jumătate depășirile ale indicatorului PM10, însă e nevoie de acele măsuri investiționale, mai ales pe managementul traficului și aici Primăria împreună cu cei responsabili să ia măsuri, pentru că altfel Comisia Europeană nu ne iartă”, susține Galea Temneanu.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 200.000 de lei în anul 2021

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Iași au efectuat controale planificate și neplanificate la operatorii economici din județ care desfășoară activități cu impact asupra mediului. În urma celor 89 de verificări la firmele din Iași, în anul 2021 au fost aplicate amenzi în valoare de 200.000 de lei. Sancțiunile au fost date pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, un fenomen care este tot mai reclamat de ieșenii nemulțumiți de acest aspect, dar și în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. Persoanele care sunt prinse de comisarii Gărzii de Mediu Iași că nu respectă legislația de mediu și ard deșeurile fără autorizație de la APM Iași riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *