Mare parte din poluarea din Iași este provocată de mașinile de mare tonaj, ale căror șoferi sunt amendați de polițiștii locali pe motiv că nu iau măsurile de protecție în așa fel încât încărcătura să nu fie împrăștiată pe carosabil. Echipele din cadrul Biroului Protecția Mediului aplică zilnic sancțiuni de peste 1.000 lei șoferilor ale căror autoutilitare nu sunt acoperite cu plase de protecție
Poluarea din Iași provocată de împrăștierea haotică a particulelor de praf este o problemă majoră cu care populația orașului se confruntă de ani de zile. Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului aplică șoferilor amenzi pe bandă rulantă în cazul mașinilor de mare tonaj care nu sunt dotate cu plase de protecție. Conform regulamentelor locale, este obligatorie „curățarea eficientă a vehiculelor și spălarea specifică a roților la plecarea din șantier/sit, iar toate încărcăturile ce intră în sau ies din șantier să fie acoperite”. Acest lucru nu este respectat însă în cazul șantierelor din municipiul Iași, care provoacă poluare cu PM10, motiv pentru care se fac zilnic verificări și se aplică sancțiuni șoferilor sau șefilor de șantier.
„Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au sancționat contravențional, conform HCL Iași 54 din 2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, cu amendă în valoare de 2.000 lei, pe numitul V.D., întrucât a fost depistat în timp ce conducea o autoutilitară încărcată cu moloz rezultat din construcții, fără a avea încărcătura acoperită și asigurată cu prelate de protecție, în scopul evitării împrăștierii pe carosabil”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Iași.
Șoferi amendați pentru că poluează mediul înconjurător din Iași
Echipele din cadrul Biroului Protecția Mediului aplică amenzi șoferilor și în funcție de nivelul poluării provocat, mai ales dacă încărcătura este foarte poluantă, așa cum este și azbestul provenit din demolarea clădirilor. Șeful sau responsabilul de șantier trebuie să menționeze dacă deșeurile rezultate din demolare pot conține azbest sau alte materiale periculoase. Totodată, trebuie precizat modul de depozitare temporară a acestora, până la eliminare, iar ulterior se vor prezenta dovezi privind eliminarea controlată prin operator autorizat (contracte, facturi, chitanțe), în conformitate cu legislația în vigoare.
„Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației au sancționat contravențional, conform HCL Iași 54 din 2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, cu amendă în valoare de 1.000 lei, pe numitul O.C., întrucât a fost depistat în timp ce conducea o autoutilitară fără a lua măsuri de etanșare a încărcăturii transportate, murdărind suprafața carosabilă, au mai precizat oficialii Poliției Locale Iași.
S-a făcut un regulament pentru funcționarea și organizarea șantierelor în Iași
Reamintim faptul că, pentru a reduce poluarea în Iași, autoritățile din Primărie au întocmit un „Regulament privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași” care se aplică în funcție de categoria și dimensiunea șantierului. Astfel, în planul de organizarea a tuturor șantierelor este obligatorie inclusiv ridicarea de bariere eficiente pentru a delimita șantierul, iar în zonele în care se folosesc utilaje grele și tractări, se impune necesitatea amenajării acestora ca suprafețe întărite pentru eliminarea riscurilor de degradare a terenului.