Poluarea din București pare să fie una dintre cele mai mari probeleme pentru locuitori. Conform unui raport întocmit de Uniunea Europeană, bucureștenii plătesc scump lipsa de viziune a conducătorilor.
Raportul întocmit plasează Bucureştiul pe o listă a ruşinii, dacă e să ţinem cont că locuitorii Capitalei plătesc mii de euro din cauza acestui flagel.
Fiecare bucureștean plăteşte, din cauza poluării, de două ori mai mult decât media Uniunii Europene
Conform statisticii făcută de Alianţă Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), organizaţia care cuantifica valoarea monetară a deceselor premature. Statistica e făcută în ideea a deceselor premature, a îngrijirilor medicale dar şi a zilelor pierdute a persoanelor afectate de poluare din 432 de oraşe europene.
Concret, media la nivel al Uniunii Europene este de aproximativ 1.250 de euro pe an/persoană, asta în timp ce un bucureștean plăteşte peste 3000 de euro din cauza poluării, anual. Lucrul acesta ne plasează pe un loc fruntaş la nivel de continent.
În altă ordine de idei, poluare aduce costuri uriaşe locuitorilor de pe teritoriul Uniunii Europene. Anual, aceştia cheltuie peste 166 de miliarde de euro. Analiza făcută de asociaţie a luat în calcul cei trei poluanţi ai aerului, dioxidul de azon, ozon şi particulele poluanta dar şi costurile sociale sau directe legate de îngrijirile medicale pe care persoanele le-au avut din apariţia unor bolo conexe cu poluarea.
În medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili în 2018 l-a costat pe un locuitor al unui oraş european 1.250 de euro, adică echivalentul a 3,9% din venitul său anual.
„Trebuie menţionat că există o diferenţă semnificativă în rândul oraşelor: în Bucureşti costurile totale se ridică la peste 3.000 de euro pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an. În multe oraşe din Bulgaria, România şi Polonia costurile sociale asociate cu sănătatea sunt cuprinse între 8 şi 10% din venituri”, susţin autorii raportului.
Topul oraşelor poluate din Europa este completat de Londra şi Berlin
Londra şi Berlin sunt oraşele europene care ocupa poziţia 1, respectiv poziţia a treia când vorbim despre costurile provocate de poluarea aerului. Autorii studiului au afirmat că nivelul total al costurilor cu poluarea era, în Londra, 11.380 miliarde de euro, Bucureştiul cu 6.34 de miliarde de euro şi Berlinul cu 5.23 miliarde de euro
„Studiul nostru arată cât de dăunător pentru sănătate este un aer toxic dar şi că există importante inegalităţi între diferitele părţi ale Europei”, a comentat secretarul general al Alianţei europene pentru sănătate publică, Sascha Marschang. „Situaţia poate fi îmbunătăţită prin politici publice în materie de transport iar oraşele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităţilor non-poluante”, a adăugat Sascha Marschang.
Poluarea aerului în oraşe este cauzată de factori multipli: transportul, încălzirea locuinţelor sau activităţile industriale şi agricole. Deşi este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influenţa transportului şi a estimat că o creştere cu 1% a numărului de maşini dintr-un oraş creşte costurile sociale cu aproape 0.5%.