Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Sarcina: poluarea aerului crește riscul de avort

Sarcina: poluarea aerului crește riscul de avort

23 oct. 2019, 16:15,
BZI.ro, în Sanatate

Poluarea aerului crește riscul de avort. Cercetătorii chinezi au măsurat numărul de avorturi din primul trimestru, în funcție de expunerea mamelor la patru poluanți majori.

Are o sarcină într-un mediu poluat aceleași șanse de a obține un rezultat reușit ca și o sarcină care a evoluat în aer curat? Instinctiv, pare evident că nu. Un studiu chinez publicat luni în revista Nature confirmă că expunerea la aerul poluat în timpul sarcinii este puternic legat de riscul de avort spontan în primul trimestru.

Autorii studiului, cercetători de la Universitatea Peking, au colectat documentele medicale ale 255.000 de femei care au început o sarcină în acest oraș între 2009 și 2017.

Nivelul lor de educație, profesia lor, locurile de reședință au fost atent înregistrate. Cercetătorii au avut în vedere, de asemenea, unii factori confuzivi, adică elemente care pot juca un rol în apariția unui avort spontan, precum vârsta maternă și ocupația.

Risc crescut la expunerile cele mai mari

În același timp, oamenii de știință au încercat să evalueze nivelul fiecărei femei de expunere la poluarea aerului pe baza măsurătorilor făcute de cea mai apropiată stație de monitorizare a calității aerului din mediul de viață și de lucru.

Patru poluanți au fost măsurați: particule fine PM 2,5 – diametrul lor este mai mic de 2,5 micrometri, o treizeci din lățimea unui fir de păr – dioxid de sulf (care provine în principal din arderea combustibililor fosili), monoxidul de carbon și ozonul, care sunt emise în special de traficul rutier, de încălzire și de industrii.

Dintre participanții la studiu, 17.497 (6,8%) au avut un avort spontan în primul trimestru de sarcină. Trebuie menționat că acest fenomen este departe de a fi izolat, deoarece vizează până la 15% din sarcini, în special în țările dezvoltate.

Ce au descoperit cercetătorii? Expunerea la concentrații mari de poluanți atmosferici este asociată cu un risc crescut de avort. Și această asociere este consolidată atunci când concentrațiile sunt cele mai mari.

Poluarea aerului crește riscul de avort. O multitudine de cauze posibile

În acest stadiu, exista încă o corelație: oamenii de știință nu au dovezi că poluarea aerului provoacă de fapt aceste avorturi. Este foarte dificil să le atribuim o singură cauză, deoarece aceste evenimente sunt multifactoriale.

Anomalii genetice sau hormonale, boli autoimune la mamă, malformații ale uterului, anomalii ale spermatozoizilor, infecții și fumat sunt toate cauzele posibile…

Cercetătorii nu au reușit în mod intenționat să țină cont de expunerea mamele pentru că „majoritatea femeilor chineze nu fumează, mai ales înainte și în timpul sarcinii”, spun ei. Prudenta atunci.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de dovezi științifice pare să indice că poluarea mediului este departe de a fi inofensivă.

De când guvernul chinez a luat măsuri pentru reducerea poluării aerului în 2014, incidența avorturilor a scăzut. O constatare care, potrivit cercetătorilor, consolidează și mai mult probabilitatea unei legături între poluarea aerului și riscul de avort.

„Diverșii poluanți la care sunt supuși pacienții și soții lor au, probabil, efecte dăunătoare asupra evoluției bune a sarcinii”, a spus Colegiul Național de Ginecologi și Obstetricieni Francezi (CAGOT) într-un document datat în 2006.

Astfel, „o creștere in fragmentarea ADN-ului de spermă a fost descrisă ca urmare a poluării aerului”, iar „femeile fermieri care lucrează într-o zonă de utilizare a pesticidelor de rutină au neplăceri semnificativ mai mari în primul trimestru decât cele dintr-un mediu cu utilizare redusă a acestor produse.”

Ipoteze diferite

Cum ar putea afecta poluarea progresul sarcinii? Potrivit autorilor studiului chinez, microparticulele (cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri) ar putea să treacă de bariera placentară și să provoace astfel daune ireversibile în perioadele critice ale dezvoltării fetale.

O altă explicație avansată: hidrocarburile aromatice policiclice, aceste substanțe din diverse surse (fabricarea anvelopelor, industria bitumului și gudronului, petrochimice, încălzirea lemnului sau a cărbunelui, mașini, fum de tigara…) sunt capabile să se lege de ADN și sa il modifice.

„China este o societate care îmbătrânește, iar studiul nostru oferă un motiv suplimentar pentru a reduce poluarea aerului în țara noastră pentru a îmbunătăți rata natalității”, concluzionează cercetătorii.

Ei recomandă femeilor însărcinate și celor care doresc să înceapă o sarcină să se protejeze de poluarea aerului. Un sfat dificil de pus în practică la Beijing, cel mai poluat oraș din lume de către Organizația Mondială a Sănătății din 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *