Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Poluarea aerului a crescut decesele COVID-19 cu 15%, constată un nou studiu
Poluarea aerului a crescut decesele COVID-19 cu 15%, constată un nou studiu

Poluarea aerului a crescut decesele COVID-19 cu 15%, constată un nou studiu

27 oct. 2020, 11:25,
în Sanatate

Într-un studiu global major, cercetătorii au dezvăluit că expunerea pe termen lung la poluarea aerului ar putea fi legată de 15% din decesele provocate de COVID-19 la nivel mondial. Potrivit studiului, publicat în revista Cardiovascular Research, proporția în Europa era de aproximativ 19%, în America de Nord era de 17%, iar în Asia de Est de 27%.

„Deoarece numărul deceselor cauzate de COVID-19 crește continuu, nu este posibil să se dea un număr exact sau final de decese COVID-19 pe țară care pot fi atribuite poluării aerului”, a declarat autorul studiului, Jos Lelieveld, de la Institutul Max Planck din Germania.

„Cu toate acestea, ca exemplu, în Marea Britanie au existat peste 44.000 de decese provocate de coronavirus și estimăm că fracția imputabilă poluării aerului este de 14%, ceea ce înseamnă că peste 6.100 de decese ar putea fi atribuite poluării aerului”, a adăugat Lelieveld.

De ce poluarea aerului a crescut decesele COVID-19

Cercetătorii au folosit date epidemiologice din studiile anterioare din SUA și China privind poluarea aerului și COVID-19, dar și focarul SARS în 2003, susținute de date suplimentare din Italia.

Aceștia au combinat acest lucru cu datele prin satelit care arată expunerea globală la particule fine poluante care au un diametru mai mic sau egal cu 2,5 microni (cunoscut sub numele de PM2,5) pentru a crea un model care să calculeze fracția de decese prin coronavirus care ar putea să fie atribuită expunerii pe termen lung la PM2.5.

Rezultatele se bazează pe datele epidemiologice colectate în a treia săptămână din iunie 2020 și cercetătorii au spus că va trebui să aiba loc si o evaluare cuprinzătoare, după ce pandemia va dispărea.

Estimările pentru fiecare țară arată, de exemplu, că poluarea aerului a contribuit la 29% din decesele provocate de coronavirus în Republica Cehă, 27% în China, 26% în Germania, 22% în Elveția, 21% în Belgia, 19% în Olanda, 15% în Italia și 14% în Marea Britanie.

Referindu-ne la lucrările anterioare care sugerează că particulele fine din poluarea aerului pot prelungi durata de viață atmosferică a virușilor infecțioși și îi pot ajuta să infecteze mai mulți oameni, Lelieveld a spus: „Este probabil ca particulele să joace un rol în răspândire, favorizând transmisia.”

Potrivit cercetătorilor, particulele par să crească activitatea unui receptor pe suprafețele celulare, numit ACE-2, despre care se știe că este implicat în modul în care COVID-19 infectează celulele. De ce poluarea aerului a crescut decesele COVID-19?

„Deci, avem o dublă lovitură: poluarea aerului dăunează plămânilor și mărește activitatea ACE-2, ceea ce duce la absorbția sporită a virusului de către plămâni și probabil de către vasele de sânge și inimă”, au specificat autorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2024
23 decembrie 2024