Prima pagină » Local » Poluare masivă în Iași! Avertismentul profesorului Silviu Gurlui: „Dacă aveți urgențe, purtați mască!”- GALERIE FOTO

Poluare masivă în Iași! Avertismentul profesorului Silviu Gurlui: „Dacă aveți urgențe, purtați mască!”- GALERIE FOTO

17 mart. 2022, 02:00,
Cosmina Puiu în Local

Profesorul de fizică Silviu Gurlui, de la Facultatea de fizică din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, trage un semnal de alarmă, pentru a se lua măsuri în vederea diminuării poluării masive din Iași. Acesta îndeamnă toți oamenii să rămână pe cât posibil în casă, iar atunci când sunt urgențe, să nu se uite de mască

Profesorul Silviu Gurlui, specialist în mediu, anunță că în județul Iași are loc o creștere masivă a poluării. Acest fenomen din zona urbană a Iașului aduce mult disconfort olfactiv și, cu atât mai mult, afectează persoanele sensibile și bolnave, copiii și bătrânii.

„Recomand să rămâneți în casă, pe cât este posibil. E poluare foarte mare și este în creștere pronunțată! Voi fi în stradă și vă voi anunța situația din zonele critice. Dacă oamenii nu au urgențe, să rămână în casă, iar dacă sunt, purtați o mască de protecție, o eșarfă sau un fular”, a spus prof. dr. Silviu Gurlui.

un senzor de APM in mainile unei persoane

Senzorii APM au ”explodat” pentru că s-au atins recorduri de poluare în ultimile zile

Poluare masivă în Iași în cele mai aglomerate zone ale orașului

 o imagine in care apare o harta

Nu mai sunt culori pe hartă care să arate cât de rău este și nu se remarcă nici măcar o încercare de diminuare

Un val de poluare masivă în Iași îngrijorează specialiștii în mediu. Silviu Gurlui trage un semnal de alarmă autorităților, pentru a se diminua poluarea. Acesta susține că cel mai stresant lucru este că zonele cele mai afectate sunt cele în care oamenii își petrec cel mai mult timp și anume zona de lângă Palat, Nicolina și Bulevardul Independenței, lângă Spitalul ”Sf. Spiridon”, Iași.

”Cea mai poluată zonă este fix lângă Palat, în vecinătatea podului Nicolina, și Bulevardul Independenței, lângă Spitalul «Sf. Spiridon»”, a subliniat profesorul.

Cu toate că acest fenomen ne afectează pe toți, nu este un motiv prea mare de frică pentru persoanele aflate în zona Păcurari, pentru că, în mod surprinzător, senzorii APM au arătat faptul că între Piața Păcurari și Benzinăria ”Lukoil” este cea mai curată zonă. Însă în alte zone s-au atins recorduri de poluare și senzorii APM ”au explodat”. Nu mai sunt culori pe hartă care să arate cât de rău este și nu se remarcă nici măcar o încercare de diminuare.

”Cea mai curată zonă a Iașului este Păcurari, între piață și benzinăria «Lukoil». Dar au fost recorduri absolute pentru acest an și zilele acestea sunt cele mai poluate de când se fac măsurători în Iași”, a mai spus Silviu Gurlui

 o imagine cu orasul poluat

Zonele cele mai afectate de poluare sunt cele în care oamenii își petrec cel mai mult timp și anume: zona de lângă Palat, din vecinătatea podului Nicolina, și Bulevardul Independenței

Care sunt cauzele poluării masive și cum le putem diminua

o imagine cu indicii de poluare

Printre cele mai mari cauze care au produs acest fenomen de poluare se numără abuzul de arderi din gospodărie, traficul foarte mare, ce produce o serie de arderi de combustibil, noxele de mașini și cele din industrie

Printre cele mai mari cauze care au produs acest fenomen de poluare se numără abuzul de arderi din gospodărie, traficul foarte mare, ce produce o serie de arderi de combustibil, noxele de mașini și cele din industrie. De asemenea, încă avem foarte multe zone ale orașului prost ventilate și vestea proastă e că sunt cele mai vulnerabile.

”Cauze? Natura ne arată că aruncă în aer praf, deșeuri arse, arderi de combustibil, noxe de mașini și industrie. Din nou, am observat că zonele foarte prost ventilate ale orașului sunt cele mai vulnerabile”, a relatat profesorul.

Ce trebuie făcut pentru a diminua fenomenul de poluare masivă în Iași? Trebuie să reducem cauzele, prin proiectarea unui sistem de ventilație și filtrare activă/pasivă, luarea unor măsuri de protejare a oamenilor prin limitarea traficului din oraș și interzicerea arderilor din gospodărie și de pe câmpuri.

”Trebuie luate măsuri cât mai curând. Trebuie interzis abuzul de arderi din gospodărie, limitarea traficului, proiectarea unui sistem de ventilație și filtrare activă/pasivă și monitorizarea atmosferei la sol și înălțime”, a mai zis specialistul în mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *