Prima pagină » International » Polonia va avea cea mai puternică armată terestră din Europa în timp ce România donează armament în Ucraina

Polonia va avea cea mai puternică armată terestră din Europa în timp ce România donează armament în Ucraina

11 oct. 2024, 15:55,
în International

Polonia va deveni, în scurt curând, țara cu cea mai puternică armată terestră din Europa. Polonezii investesc enorm în apărare, în timp ce România donează armament în Ucraina. Militarii români, în cele mai multe cazuri, au echipament învechit și arme depășite tehnic.

Nu este cazul Poloniei care și-a dotat armata cu cele mai performante arme care există în acest moment. SUA este principalul importator de armament în Polonia.

Polonia va avea cea mai puternică armată terestră din Europa

Polonia a crescut semnificativ bugetul alocat pentru apărare după invazia Ucrainei, ajungând la un procent de peste 4% din PIB și planificând să ajungă aproape de 5% în următorii ani. Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la NATO în Bruxelles, a explicat diferențele dintre abordările Poloniei și României în ceea ce privește investițiile militare și nevoile armatei române.

Polonia se pregătește să devină lider în Europa în ceea ce privește forțele terestre. În aprilie 2023, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, anunța că Polonia va avea, în următorii doi ani, cea mai puternică armată terestră din Europa.

După invazia Ucrainei, Polonia a înregistrat o creștere semnificativă a bugetului de apărare, fiind țara din NATO cu cea mai mare creștere în 2022, de 75%. De atunci, statul polonez a investit constant în consolidarea capacităților sale militare.

Pentru anul 2024, Polonia a planificat să aloce 4,12% din PIB pentru apărare, urmând ca în 2025 acest procent să crească la aproape 5%, conform raportărilor G4Media, ceea ce o plasează în topul țărilor membre NATO în privința cheltuielilor militare.

Polonia a achiziționat 96 de elicoptere AH-64E Apache, 486 de sisteme HIMARS, 366 de tancuri M1A2 Abrams, inclusiv versiunea modernă SEPv3, 32 de avioane F-35A și două baterii de rachete Patriot, alături de un sistem de control al apărării aeriene.

Un alt partener important pentru achizițiile de armament ale Poloniei este Coreea de Sud. Polonia a semnat acorduri cu Seul pentru achiziționarea a 648 de obuziere autopropulsate K9 Thunder și 980 de tancuri K2 Black Panther, o parte din acestea urmând a fi fabricate pe teritoriul Poloniei.

În plus, Polonia a cumpărat 48 de avioane FA-50 pentru antrenament și își propune să crească numărul de soldați din armată de la 200.000 la 300.000.

România donează armament în Ucraina

România nu pare că dorește să își modernizeze armata donând sisteme avansate de rachetă  PATRIOT către Ucraina. Într-un comunicat de presă emis de Casa Albă, se subliniază angajamentul de a sprijini Ucraina prin furnizarea de echipamente suplimentare de apărare aeriană, menite să ajute în lupta împotriva agresiunilor rusești, inclusiv împotriva atacurilor asupra orașelor și infrastructurii critice. Acest anunț colectiv vine ca parte a eforturilor internaționale de a oferi Ucrainei sisteme strategice suplimentare de apărare aeriană.

Printre echipamentele promise se numără baterii suplimentare de rachete Patriot, oferite de Statele Unite, Germania și România, precum și componente Patriot din partea Țărilor de Jos și altor parteneri pentru a susține funcționarea unei noi baterii. Italia va dona și un sistem SAMP-T suplimentar. Toate aceste cinci sisteme de apărare vor avea rolul de a proteja orașele ucrainene, civilii și soldații de atacurile rusești. Eforturile sunt coordonate îndeaproape cu guvernul Ucrainei pentru a asigura o utilizare cât mai rapidă și eficientă a acestor sisteme.

De asemenea, se menționează că mai mulți aliați, cum ar fi Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit, vor continua să joace un rol important în furnizarea acestor sisteme, iar alte țări susținătoare vor contribui prin livrarea de interceptoare. Statele Unite, în mod specific, vor modifica programul de livrare al interceptoarelor critice, astfel încât Ucraina să primească sute de astfel de echipamente suplimentare în anul următor, în parteneriat cu ceilalți aliați. Așadar, în timp ce Polonia va avea cea mai puternică armată terestră din Europa, România se poate ”bucura” cu o armată învechită și care este dependentă de ajutorul internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`