Polonia şi Franţa au urmat exemplul Germaniei de a lua măsuri pentru încetarea livrării de gaze ruseşti

30 mart. 2022, 13:08
BZI.ro, în International

Polonia şi Franţa au urmat exemplul Germaniei. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia îşi propune să ia măsuri pentru a reduce importurile de petrol rusesc până la sfârşitul acestui an, pe când ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a precizat că autorităţile franceze au prevăzut toate scenariile pentru evoluția evenimentelor din Ucraina, în special posibilitatea de a opri aprovizionarea cu gaze din Rusia.

Polonia şi Franţa au urmat exemplul Germaniei, ministrului francez al Economiei, Bruno Le Maire

Potrivit ministrului francez al Economiei, Bruno Le Maire, sancțiunile împotriva Rusiei vizează „destabilizarea sistemului financiar rusesc”

Privind importurile de gaze ruseşti, Polonia şi Franţa au urmat exemplul Germaniei

Polonia şi Franţa au urmat exemplul Germaniei. În cadrul unei conferințe de presă din 30 martie, premierul polonez Morawiecki a declarat că în ultimele săptămâni, ţara sa şi-a redus dependența de petrol rusesc şi va interzice importurile de cărbune rusesc.

Mateusz Morawiecki a vorbit în conferința de presă şi despre planurile sale de a reduce importurile de gaze în luna mai și în acelaşi timp, a făcut apel la alte țări europene să îi urmeze exemplul.

Totodată, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire a precizat că au fost prevăzute toate aceste scenarii, printre care se numără şi decizia Rusiei de a opri furnizarea de gaze către Franta şi Europa. Acesta a mai menționat că acesta ar fi un „scenariu catastrofal, dar este luat în considerare”. În plus, ministrul francez a subliniat că firmele franceze pot lua propriile decizii cu privire la activitățile lor în Rusia, dar trebuie „să respecte cu strictețe sancțiunile asupra cărora politicienii au luat o decizie”.

„Fiecare companie, în funcție de situația de pe teren, poate lua decizii diferite”, a adăugat ministrul francez Le Maire.

Potrivit ministrului Economiei, Bruno Le Maire, sancțiunile împotriva Rusiei vizează „destabilizarea sistemului financiar rusesc”.

Aceste măsuri adoptate de Polonia şi Franţa vin după ce Germania a declanşat miercuri, 30 martie, o alertă pentru livrările de gaze naturale, pe fondul temerilor că Rusia ar putea să întrerupă furnizarea dacă plata nu va fi făcută în ruble, după cum a cerut Vladimir Putin.

Polonia şi Franţa au urmat exemplul Germaniei, premierul polonez Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Morawiecki a declarat că în ultimele săptămâni, ţara sa şi-a redus dependența de petrol rusesc şi va interzice importurile de cărbune rusesc

Aprovizionarea cu gaze a Germaniei este asigurată

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck a anunţat că în contextul în care există ameninţarea opririi livrărilor ruseşti, Germania a activat miercuri, 30 martie, prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale. Oficialul german le-a spus jurnaliştilor că prima dintre cele trei etape ale planului de urgenţă în cazul stopării aprovizionării cu gaz rusesc, presupune înfiinţarea unei echipe de criză în cadrul Ministerului Economiei, care va monitoriza cu atenţie situaţia.

Ministrul Economiei a precizat că a luat această măsură după ce autorităţile de la Moscova au declarat că vor adopta o lege care va impune plata în ruble pentru livrările de gaze naturale. Robert Habeck a subliniat că pentru moment aprovizionarea cu gaze a Germaniei este asigurată.

„Cu toate acestea, trebuie să ne creştem măsurile prevenite şi să fim pregătiţi pentru o escaladare din partea Rusiei”, a spus ministrul Robert Habeck.

În ultimele zile, principalele companii de utilităţi din Germania au anunțat că nu pot exclude posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrări după ce Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările „neprietenoase”.

De asemenea, la începutul acestei luni, SUA, Marea Britanie, Canada și Australia au impus o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc după ce trupele Kremlinului au invadat Ucraina pe 24 februarie.

În acest context, Polonia şi Franţa au urmat exemplul Germaniei de a lua măsuri pentru încetarea livrării de gaze ruseşti.

Polonia şi Franţa au urmat exemplul Germaniei, ministrului francez al Economiei, Bruno Le Maire

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire a precizat că au fost prevăzute toate aceste scenarii, printre care se numără şi decizia Rusiei de a opri furnizarea de gaze către Franta şi Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *