Prima pagină » International » Polonia reacționează dur la decizia Germaniei de a suspenda Schengen. Ce spune premierul Donald Tusk
Polonia reacționează dur la decizia Germaniei de a suspenda Schengen. Ce spune premierul Donald Tusk

Polonia reacționează dur la decizia Germaniei de a suspenda Schengen. Ce spune premierul Donald Tusk

10 sept. 2024, 23:20,
în International

După Austria, Polonia reacționează dur la decizia Germaniei de a suspenda spațiul Schengen. Premierul polonez Donald Tusk a denunţat marţi ca fiind „inacceptabil” anunţul Berlinului privind o înăsprire a politicii migratorii a Germaniei prin controale la toate graniţele, relatează AFP.

Germania a decis luni să instaureze controale la frontiere pentru a combate imigraţia ilegală, care a devenit din nou o problemă politică majoră pentru guvernul lui Olaf Scholz în faţa ascensiunii extremei drepte.

„Acest tip de acţiune este inacceptabil din punctul de vedere al Poloniei”, a spus Tusk într-un discurs televizat adresat ambasadorilor polonezi reuniţi la Varşovia pentru o conferinţă anuală.

Polonia reacționează dur la decizia Germaniei de a suspenda Schengen

Potrivit lui Tusk, „ceea ce are nevoie Polonia nu este o consolidare a controalelor la frontierele noastre, ci o mai mare participare a ţărilor, inclusiv a ţărilor precum Germania, la supravegherea şi securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, în special pentru a face faţă unui val de imigraţie ilegală orchestrat, potrivit Varşoviei, de Rusia şi Belarus.

Şeful guvernului polonez îşi doreşte o consultare cu privire la noua situaţie pentru ţările vecine Germaniei.

„În următoarele ore, ne vom adresa celorlalte ţări afectate de aceste decizii ale Berlinului, pentru a ne concentra de urgenţă asupra unei reacţii în cadrul Uniunii Europene pe această temă. Cu toţi vecinii statului german”, a spus Tusk.

Germania reintroduce controalele la frontiere din 16 septembrie

Conform anunţurilor făcute de Berlin, controalele la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca vor fi introduse pentru şase luni începând cu 16 septembrie.

Controalele la frontierele Germaniei au ca scop atât să limiteze migraţia ilegală, cât şi să combată ameninţările reprezentate de grupări teroriste islamiste şi organizaţii de criminalitate transfrontalieră.

Toţi vecinii Germaniei fac parte, ca şi aceasta, din spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor. Însă, încă din octombrie 2023, Germania a reintrodus unele controale la frontierele cu Elveţia, Cehia şi Polonia, spre a-i descuraja pe migranţi. Verificări similare sunt în vigoare temporar din septembrie 2015 la frontiera cu Austria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *