Prima pagină » International » Polonia aderă la Parchetul European, o decizie care va facilita, printre altele, monitorizarea cheltuirii fondurilor europene
Polonia aderă la Parchetul European, o decizie care va facilita, printre altele, monitorizarea cheltuirii fondurilor europene

Polonia aderă la Parchetul European, o decizie care va facilita, printre altele, monitorizarea cheltuirii fondurilor europene

10 dec. 2024, 18:21,
Redacția BZI în International

Polonia aderă marți la Parchetul European, o decizie care va facilita, printre altele, monitorizarea cheltuirii fondurilor europene acordate țării, a anunțat prim-ministrul Donald Tusk, potrivit Le Figaro.

Cu sediul la Luxemburg, Parchetul European și-a început activitatea în 2021. Acest organism independent al Uniunii Europene, condus de Laura Codruța Kovesi, este responsabil de investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Guvernul naționalist precedent al Poloniei a refuzat să se alăture Parchetului European

Cu procurori europeni delegați în statele membre, parchetul luptă împotriva fraudei în materie de TVA, a deturnării de fonduri europene, a corupției și a spălării banilor. Guvernul naționalist precedent al Poloniei a refuzat să se alăture Parchetului European, considerând că acesta ar putea interfera cu competențele sistemului judiciar local și, astfel, ar limita suveranitatea țării.

„În mod simbolic, de Ziua internațională a drepturilor omului (10 decembrie), aderăm la Parchetul European”, a declarat Donald Tusk în deschiderea unei reuniuni a guvernului său.

Potrivit acestuia, această decizie va face posibilă „urmărirea obiectivă și eficientă a oricăror abuzuri în utilizarea fondurilor europene”.

Aderarea la Parchetul European a fost una dintre promisiunile electorale ale guvernului de coaliție proeuropean care a preluat mandatul în decembrie 2023. Până în prezent, 22 de state membre ale UE au aderat la Parchetul European.

France Presse amintește că Parchetul European se ocupă de cazurile care afectează interesele financiare ale Uniunii și anume frauda cu fonduri europene.

Din cele 27 de state membre, 22 au aderat deja. Ungaria, Danemarca, Irlanda și Suedia au decis să rămână în afara acestei instituții din diferite motive.

Fostul guvern conservator polonez, condus de partidul Lege și Justiție, a ales să nu adere, invocând temeri legate de interferența în sistemul judiciar polonez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024