Prima pagină » International » Polonia a primit tancuri de asalt şi obuziere din Coreea de Sud. Andrzej Duda: „Sunt necesare pentru a preveni o eventuală agresiune”

Polonia a primit tancuri de asalt şi obuziere din Coreea de Sud. Andrzej Duda: „Sunt necesare pentru a preveni o eventuală agresiune”

06 dec. 2022, 14:45,
în International

Marţi, 6 decembrie 2022, Polonia a primit primele tancuri de asalt K2 şi primele obuziere K9 de fabricaţie sud-coreeana. Echipamentele au sosit în portul Gdynia, în nordul Poloniei, pe cale maritimă. Anterior, Polonia a declarat că va crește investițiile militare pentru apărare la 5% din produsul intern brut.

Polonia şi-a accelerat puternic achiziţiile de arme, după incidentul din sud-vestul ţării. Potrivit preşedintelui polonez Andrzej Duda, echipamentele „sunt necesare pentru a preveni o eventuală agresiune”.

Polonia a primit tancuri de asalt şi obuziere din Coreea de Sud

Preşedintele Poloniei a subliniat că invazia rusă în Ucraina a evidenţiat importanţa ”de a conta pe armament ultramodern” pentru ”a stopa ambiţiile imperialiste” ale Kremlinului.

”Dincolo de dimensiunea practică (…), există deopotrivă o uriaşă dimensiune simbolică în această cooperare care, sper, va fi fructuoasă în viitor pentru industria, economia şi securitatea Poloniei şi a Coreei de Sud”, a declarat Andrzej Duda.

În acest sens, ministrul apărării Mariusz Blaszczak a vorbit despre nevoia ”a reumple golul lăsat de armamentul trimis Ucrainei” şi pe importanţa de a alege Coreea de Sud ca furnizor de material ”pentru încrederea şi rapiditatea livrărilor”.

Polonia a semnat un acord-cadru cu Hyundai Rotem, fabricantul de tancuri K2, pentru un total de 1.000 de motoare. În perioada 2022-2025 se preconizează livrarea a 180 de tancuri, de o valoare de 3,37 de miliarde de dolari.

În cazul obuzierelor, Polonia a semnat un acord-cadru cu compania sud-coreeana Hanwha Defense, care vizează livrarea a 672 de obuziere automotoare K9A1, printre care versiunea lor coprodusa K9PL. Acordul vizează 212 de obuziere versiunea K9A1 şi vor fi livrare între 2022 şi 2026, în valoare totală de 2,4 miliarde de dolari.

Achiziţia de sisteme sud-coreene nu afectează comanda poloneza de sisteme similare americane Himars, potrivit Ministerului Apărării polonez.

Polonia va creşte investiţiile militare pentru apărare la 5% din produsul intern brut

Autorităţile de la Varşovia au decis să se îndrepte spre acorduri privind achiziţia de arme din Coreea de Sud, în contextul în care acolo echipamentele militare sunt mai ieftine comparativ cu cele americane şi europene. Acordurile se vor semna în contextul în care, în urmă cu câteva luni, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczalk, promitea ca ţara va avea „cea mai puternică forţă terestră din Europa”.

SUA a confirmat rolul de lider militar jucat de Polonia în Europa de Est.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentala”, a menţionat un oficial al armatei americane în Europa.

Varşovia a declarat că va creşte cheltuielile pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%, în timp ce Germania, după ce a cheltuti 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menţine obiectivul de 2% al NATO după ce a epuizat un fond de investiţii în apărare de 100 de miliarde de euro.

Germania probabil nu va atinge în acest an obiectivul de alocare de 2% din PIB pentru domeniul apărării şi rămâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil anul viitor, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului german.

Aşadar, Polonia a primit tancuri de asalt şi obuziere din Coreea de Sud. Comenzile vor fi destinate pentru achiziţia de vehicule de asistenţă tehnică, de transport de muniţii şi de evacuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *