Prima pagină » Actualitate » Politologul Alina Pippidi Mungiu realizează o analiză dură a cursei interne din PNL. Florin Cîțu este doar o marionetă! S-a ordonat lichidarea lui Ludovic Orban

Politologul Alina Pippidi Mungiu realizează o analiză dură a cursei interne din PNL. Florin Cîțu este doar o marionetă! S-a ordonat lichidarea lui Ludovic Orban

31 mai 2021, 11:13,
George Cristian în Actualitate

Politologul Alina Pippidi Mungiu realizează un material în care explică, în viziunea ei, luptele interne din PNL. Politologul susţine faptul că Florin Cîțu a primit acordul lui Klaus Iohannis pentru a intra în lupta pentru șefia PNL. De altfel, aceasta susţine că premierul este doar o marionetă și că lichidarea lui Ludovic Orban se face prin intermediul USR-ului.

Materialul vine în contextul în care președintele PNL, Ludovic Orban a anunţat faptul că Congresul PNL se va ţine în septembrie iar premierul Florin Cîțu a anunțat duminică, 30 mai 2021, că va intra oficial în cursa pentru cea mai mare poziţie din partid.

Ludovic Orban este un baron iar situația din PNL este drastică

Alina Pippidi Mungiu susţine faptul că situaţia din PNL i se poate imputa lui Ludovic Orban. Vorbim despre faptul că partidul a racolat, în ultimele luni, tot mai mulţi membri PSD. Pippidi consideră că președintele Klaus Iohannis a pus în mișcare o operațiune care se bucură de sprijinul serviciilor dar şi anumitor dosare:

„A fost săptămâna exprimărilor memorabile ale lui Ludovic Orban. Nu doar că a prezis că el e trecutul, prezentul și viitorul PNL, dar a decretat țara sigură exact când aveam primul asasinat cu bombă și frumoasa democrație din PNL exact când de la Cotroceni i se decreta sfârşitul politic – desăvârşirea unei operații începute la pierderea alegerilor precedente, și executate prin cozile de topor useriste. Orban este, desigur, un baron, cum era și Dragnea, poate mai puțin organizat, și cu un pic de ștaif în plus – una e să ai votanți de Teleorman și alta elitele care vin să ceară restituirea proprietăților.

Ca atare, se poate adopta rapid interpretarea că șeful statului pune în aplicare un program pentru care nu i se prea acordă credit, de reînnoire a clasei politice, folosind instrumentele pe care le are la îndemână, adică serviciile, dosarele și transferul de credibilitate. Se poate da vina pe Orban pentru tot ce a fost jegos la liberali în ultimul an – traseiști de la PSD, politizări la inspectorate școlare și lipsa generală de viziune culminată în varianta 1 a PNRR. Publicul a penalizat partidul, și PSD a ieșit iarăși pe locul 1 la alegeri. În sondajele pe București PNL continuă să fie pe jalnicul loc trei. Dar oare chiar așa să fie?

 

Florin Cîțu este doar o marionetă care a primit ordin de a-l lichida pe Orban

În continuarea editorialului, Alina Pippidi Mungiu susţine că Florin Cîțu nu este delor un personaj charismatic și că nu a făcut nicio dovadă că ar putea reînnoi partidul. De altfel, aceasta este de părere că premierul a fost pus pentru a-l lichida pe Ludovic Orban dar și pe cei care mai rămăsese în PNL:

Interpretarea asta ar fi mai ușor de acceptat dacă Florin Cîțu ar fi un politician charismatic, cu un capital propriu de imagine și o susținere veritabilă din partea vreunui grup de populație. Dar Cîțu, fără să fie un zombi politic cum l-a definit Drulă, și fără să fie nici un om fără calități (deși propaganda lui cu pandemia, unde a ascuns, confuzat și manipulat cifre pe față în modul cel mai ordinar mi-a displăcut complet) nu e un lider charismatic care să fi făcut dovada că poate reînnoi un partid. Înainte să fie prim ministru era de unul singur, nu a condus nici o organizație în viața lui, darămite să reformeze una. E cam evident că a fost întors cu cheia la operația asta și pus în față de alții, cu scopul de a-l lichida pe Orban și ce mai rămăsese din vechiul PNL. Nu mare lucru, că Orban însuși se înconjurase de absolvenți SNPA și ANI cu repartiție la ONG-uri ca să se salveze”, scrie Mungiu-Pippidi, într-un editorial pe România Curată.

Câștigarea șefiei PNL de către Florin Cîțu ar duce la sporirea puterii lui Klaus Iohannis

În încheiere, Alina Pippidi Mungiu este de părere că o eventuală câștigare a șefiei PNL de către Florin Cîțu ar duce automat la o sporire a puterii președintelui României, Klaus Iohannis

„Ca atare, ca omul imparțial, nu am preferințe, da vă fac martorii îngrijorării mele că amestecul cotrocenist de asemenea proporții, cu instrumentarea frankensteiniană a lui Florin Vasilică Cîțu, e curat neconstituțională și cu puține șanse de a ajuta o transformare veritabilă spre un PNL mai meritous și mai performant. Sigur însă produce un Klaus Iohannis și mai puternic”, conchide Alina Mungiu-Pippidi.

Lupte interne în PNL după ce a fost anunțat congresul partidului

În interiorul PNL se dau adevărate lupte pentru putere. Odată cu anunţul lui Ludovic Orban care a stabilit data Congresului, în interiorul formaţiunii politice au fost anunţate mai multe tabere. Vorbim despre o tabără pro Ludovic Orban, una pro Florin Cîțu dar și o tabără care aşteaptă să încline balanta votului.

În altă ordine de idei, premierul Florin Cîțu a anunțat, în mod oficial, duminică, 30 mai 2021, faptul că intră în cursa pentru cea mai mare poziție din formaţiunea politică prezentată mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *