În cursul zilei de ieri, 25 martie, la nivelul Capitalei a avut loc un amplu protest al poliţiştilor. La protestul din faţa Guvernului a participat şi comisarul dr. Vitalie Josanu, din cadrul Poliţiei Neamţ, poliţistul care a recuperat unul dintre cele mai valoroase artefacte, respectiv coiful corintic.
Poliţistul este vicepreședintele sindicatului de poliţie diamantul şi şi-a exprimat, public, nemulţumirea fată de conducerea Ministerului de Interne dar şi fată de premierul Florin Cîțu.
La nivelul Poliţiei Române există un deficit mare de personal
Comisarul dr. Vitalie Josanu a explicat, la o portavoce faptul că Poliţia Română are un deficit mare de personal iar conducerea Ministerului de Interne se face că nu vede o astfel de problemă. Acesta le cere demisia celor din conducere şi spune că au fost zeci, sute de încercări ale oamenilor legii pentru a depune reforme, dar fără succes:
La nivelul Poliţiei Române este o criză de personal de aproape 20%. Au lăsat, şi acest lucru este de zeci de ani, ca poliţia să funcţioneze pe trei roţi. Astea nu sunt reforme. Le cerem demisia! Să plece acasă! Şi dacă vor idei constructive să ceară oamenilor care lucrează în stradă, oamenilor din operativ care ştiu ce înseamnă muncă. O societate sănătoasă se sprijină pe dialog social nu pe părerele unuia ca Florin Cîțu despre care nu ştiu ce a făcut în viaţa lui. spune comisarul Vitalie Josanu
Am venit din timpul nostru liber, pe banii noştri
Poliţistul explică faptul că protestele sunt necesare într-o ţară în care guvernanţilor nu le pasă de forţele de ordine. De altfel, acestea au fost organizate în timpul liber al oamenilor legii dar şi pe cheltuiala lor, contrar declaraţiilor făcute de premier şi mai mulţi reprezentanţi din Guvern:
Fiind în stradă, asigurând măsuri de ordine şi linişte publică. Azi am venit aici din timpul nostru liber. Nu suntem acei sindicalişti de care spune domnul Cîțu că primim salariu aiurea și că am venit că nu avem ce face acasă. Noi suntem aici din timpul nostru liber, pe banii noştri, pe cheltuiala noastră. Foarte mulţi dintre noi suntem lideri sindicali, reprezentam judeţe. Nu putem veni toţi poliţiştii odată. Ei acum profită de pandemie. Sunt câte 100-150 de poliţişti. Asta au făcut de ziua POliţiei. Este o ruşine să ajungi să protestezi în uniformă. Şi să nu fii capabil să Guvernezi. Pentru asta trebuie să cerem, inclusiv domnului Bode, inginer electronist care vrea să reformeze Ministerul de Interne, să îi transmitem o solicitare călduroasă de demisie. completează Vitalie Josanu
Profitorii duc sistemul de râpă
Comisarul aduce în discuţie şi un subiect sensibil, acela a tezelor de doctorat plagiate. Acesta susţine că există în sistem o mare covârșitate de oameni care pur şi simplu şi-au plagiat tezele de doctorat. Asta în timp ce poliţiştii simpli alocă ani de zile pentru a susţine asfel de teze:
Din cauza unor profitori, pentru că eu aduc profitori în sistem. Prin asta se poate observa câtă dorinţa au de a reforma sistemul. Totul se rezumă la propria voinţă, la propriul maț. Uitaţi-vă la bilanţul MAI. Aţi văzut câţi plagiatori erau în sală? Acei plagiatori sunt nişte hoţi. Eu sunt unul dintre poliţiştii care am susţinut teza de doctorat. Nu în academia de Poliţie. Am stat 13 ani în biblioteci, am învăţat. Eu ştiu ce înseamnă să munceşti. Aceşti indivizi mergeau la Academia de Poliţie la plimbare, nu la învăţat şi susţinut teza de doctorat. Ei acum vin acum şi ne dau principii când sunt adevăraţi hoţi. Noi vrem să vedem acest tip de indivizi nu degradați, ci eliminaţi din Ministerul de Interne explică Josanu
Condurea Ministerului ar trebui să îşi reducă salariile
În încheiere, poliţistul spune că o măsura de solidaritate cu criză economică prin care trece România ar putea fi luată de conducerea ministerului. Acesta le solicită oamenilor din conducere să îşi reducă salariile până la ultimul nivel al unui agent de poliţie.
Nu vedem la comandanți respectul acesta. Noi aşteptam puterea exemplului. Să fie primii care se sacrifică pentru ţară. Să arate că economia este în impas. Să îşi reducă salariile la ultimul nivel al unui agent de poliţie. Asta înseamnă echitate. Colegii din presă trebuie să înţeleagă că am ieşit şi pentru reformă. Această reformă o cerem în permanentă. Avem zeci, sute de propuneri. Niciodată nu ne bagă în seamă pentru că nu sunt ei capabili să facă reformă. Hai să vedem care au fost ultimii miniştri de Interne în ultimii ani: Carmen Dan, singurul lucru pe care îl ştiu din CV-ul ei e că a fost o doamnă subprefect. Marcel Vela a fost un sudor. Cum putea sudorul acesta să ne reformeze sistemul? Singurul lucru pe care îl făcea era să poarte geaca şi să vină în faţa noastră. Vedeţi cum în ultima perioadă umblă prin crâșme? Încalca exact principiile pe care le transmitea populaţie atunci când i-a ţinut închişi în casă, implicându-ne şi pe noi, poliţiştii! conchide comisarul dr. Vitalie Josanu, vicepreședintele sindicatului de poliție DIAMANT!