Prima pagină » Actualitate » Poliţistul care a accidentat-o mortal pe trecerea de pietoni pe Raisa, o fetiţă în vârstă de 13 ani, a fost condamnat la închisoare
Poliţistul care a accidentat-o mortal pe trecerea de pietoni pe Raisa, o fetiţă în vârstă de 13 ani, a fost condamnat la închisoare

Poliţistul care a accidentat-o mortal pe trecerea de pietoni pe Raisa, o fetiţă în vârstă de 13 ani, a fost condamnat la închisoare

13 aug. 2024, 18:21,
în Actualitate

Constantin Popescu, poliţistul care a accidentat-o mortal pe trecerea de pietoni pe Raisa, o fetiţă în vârstă de 13 ani, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, de magistrații de la Curtea de Apel București.

În plus, acesta are de plătit 700.000 de euro daune familiei Raisei.
După tragedia din ianuarie 2022, polițistul a a fost condamnat, în primă instanță, de Judecătoria Sectorului 1, la trei ani închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, care a fost atacată cu apel.

Constantin Popescu a lovit două fete pe trecerea de pietoni

Pe 13 ianuarie 2022, pe Bulevardul Laminorului din Sectorul 1 al Capitalei, o maşină de poliţie condusă de Constantin Popescu a lovit două fete pe trecerea de pietoni.

În urma impactului violent, Raisa a decedat pe loc, în timp ce Mariana, colega și prietena sa, a fost rănită și transportată la spital. Ulterior, aceasta a avut nevoie de 100 de zile de îngrijiri medicale pentru a se recupera.

Procurorii au stabilit că polițistul circula cu viteză mare și nu a acordat prioritate pietonilor. Constantin Popescu, încadrat în Poliție din anul 2017, a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost zero.

Instanța de fond a dispus, pe 31 ianuarie, ca polițistul să presteze muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Administrației Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 sau în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor pe o perioadă de 90 de zile.

Completul Judecătoriei Sectorului 1 a stabilit ca societatea de asigurare CITY INSURANCE SA (aflată în faliment) să plătească familiei fetiței decedate suma de 160.000 de euro și alți 90.000 de euro către familia celeilalte fetițe, rănită de polițist în accident.

Pe de altă parte, judecătorii au respins, ca neîntemeiată, acțiunea civilă exercitată de familiile fetelor împotriva Poliției Capitalei și a Primăriei Generale.

„În cei 15 ani de profesie nu mi s-a zbârlit așa părul pe mine. Este o decizie care schimbă tot ce cunoșteam despre modalitatea de executare a pedepselor din culpă. Aici se poate vorbi despre ucidere din culpă, nu ca în cazul accidentului provocat de Vlad Pascu“, a afirmat avocatul familiilor victimelor, Adrian Cuculis, la România Tv.

Ce scrie în minuta instanței:

„În baza art. 421 pct. 1 lit. b) Cod procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de către apelantul – inculpat Popescu Constantin, împotriva sentinței penale nr. 51 din data de 31.01.2024 a Judecătoriei Sectorului 1, pronunțată în dosarul nr. 64678/299/2022.

În baza art. 421 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală, admite apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București și de către părțile civile Gherghescu Marina Elena, Barbu Liliana și Barbu Claudiu Iulian, împotriva sentinței penale nr. 51 din data de 31.01.2024 a Judecătoriei Sectorului 1, pronunțată în dosarul nr. 64678/299/2022. Desființează, în parte, sentința penală apelată și, în fond, rejudecând:Sub aspectul laturii penale: Înlătură dispozițiile privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere aplicate inculpatului Popescu Constantin. Pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Popescu Constantin se va executa în regim de detenție, conform art. 60 C.pen.

– Înlătură dispozițiile privind modalitatea de executare a pedepselor complementare și accesorii. Pedeapsa complementară urmează a se executa conform art. 68 alin. (1) lit. c) C.pen., respectiv după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate. Pedeapsa accesorie urmează a se executa din momentul pronunțării prezentei decizii și până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată.

Sub aspectul laturii civile: Admite, în parte, acțiunea civilă formulată de părțile civile Barbu Liliana și Barbu Claudiu Iulian și obligă partea responsabilă civilmente, SOCIETATEA DE ASIGURARE REASIGURARE CITY INSURANCE S.A., la plata sumei de 250.000 de euro, în echivalent în lei la cursul BNR de la data plății, cu titlu de daune morale, către fiecare dintre aceștia.

– Admite, în parte, acțiunea civilă formulată de partea civilă Gherghescu Marina Elena și obligă partea responsabilă civilmente, SOCIETATEA DE ASIGURARE REASIGURARE CITY INSURANCE S.A., la plata sumei de 200.000 de euro, în echivalent în lei la cursul BNR de la data plății, cu titlu de daune morale, către partea civilă Gherghescu Marina Elena.

– Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate care nu sunt contrare prezentei hotărâri.

În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen., obligă pe apelantul-inculpat Popescu Constantin la plata sumei de 400 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Definitivă.

Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților și procurorului prin intermediul grefei instanței, astăzi, 13.08.2024.

Document: Hotărâre 1025/2024 din 13.08.2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *