Prima pagină » National » Poliţiştii sunt sfătuiţi să nu dea amenzi pentru persoanele care nu poartă măști FPP2: Trebuie evitate situațiile jenante
Poliţiştii sunt sfătuiţi să nu dea amenzi pentru persoanele care nu poartă măști FPP2: Trebuie evitate situațiile jenante

Poliţiştii sunt sfătuiţi să nu dea amenzi pentru persoanele care nu poartă măști FPP2: Trebuie evitate situațiile jenante

10 ian. 2022, 10:28,
BZI.ro, în National

Poliţiştii trebuie să aplice amenzi pentru persoanele care nu poartă măști chirurgicale sau de tip FPP2. Sindicatul poliţiştilor le recomandă autorităţilor să dea doar avertismente pentru a nu intra în situaţii jenante.

Recomandarea vine în contextul în care Guvernul a anunţat faptul că măștile de textile sau din plastic vor fi interzise în spaţiul public închis sau deschis. Decizia a dus la dublarea cererii măștilor de protecție de tip FPP2.

Poliţiştii sunt sfătuiţi să dea avertismente, și nu amenzi, persoanelor care nu moartă măști de tip FPP2

Așasar, într-un comunicat oficial, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne le recomandă poliţiştilor să nu aplice amenzi persoanelor care nu poartă măști de tip FPP2. Oamenii legii ar trebui să aplice cel mult avertismente pentru a preveni anumite situații jenante. Oficialii explică faptul că legea este una ambigue și că posibilile amenzi ar putea aduce atingere deontologiei activității polițienești. De altfel, poliţiştii ar trebui să analizeze cu responsabilitate toate cazurile. Amintim că SNPPC numără circa 40.000 de membri:

„SNPPC România a luat act de Hotărârea de Guvern nr. 34 din 6 ianuarie 2022 privind prelungirea stării de alertă, care intră în vigoare începând de mâine, 08.01.2022.

De asemenea, a luat act de noile măsuri legate de obligativitatea purtării, în locurile publice, a măștilor faciale de protecţie tip medical sau FFP2, precum și de faptul că Guvernul a stabilit ca polițiștii să fie cei care verifică respectarea noii reguli și aplică sancțiunile pentru nepurtarea măștii sau purtarea uneia „neconforme”.

Pe această cale, SNPPC România, luând act și de ambiguitatea legislativă, dar și de lipsa unei proceduri privind verificarea/confirmarea „conformității” măștii faciale de protecţie (activitate pentru care nu avem instrumente tehnice de aplicare și nici pregătire de specialitate), pentru evitarea unor situații jenante, neplăcute și care aduc atingere imaginii profesionale și deontologiei activității polițienești, recomandă tuturor membrilor săi să analizeze cu responsabilitate măsura aplicării sancțiunii pecuniare pentru „neconformitatea” măștii de protecție și aibă în vedere faptul că și avertismentul reprezintă o sancțiune”.

 

Măștile de protecție de tip FFP 2, obligatorii în România

Recent, Guvernul Ciucă a hotorât ca pe teritoriul României, în spațiile publice deschise şi închise, oamenii să poarte doar măști chirurgicale sau de tip FPP2. Guvernul a mai decis ca poliţiştii să aplice amenzi persoanelor care sunt surprinse că nu respectă legislația în vigoare. Totuşi, oamenii legii s-au revoltat spunând că nu sunt abilitați să constate dacă măștile purtate de români respectă normele în vigoare.

După anunțul autoritățile, în România a explodat cererea de măști de tip FPP2. În doar câteva ore, cererea s-a dublat față de precedentele zile:

„Comenzile pentru măştile respiratorii tip FFP 2 s-au dublat în ultimele 72 de ore. Măştile chirurgicale au o permeabilitate mare şi facilitează utilizatorului o respiraţie uşoară, însă când vine vorba de o protecţie sigură împotriva COVID-19, cele mai eficiente sunt măştile respiratorii de tip FFP2 şi măştile FFP3. Măştile respiratorii sunt măşti de protecţie folosite înainte de pandemie în industrie şi au o mare eficienţă de filtrare la particula de 0,3 microni, deci la particula de COVID-19“, a explicat Vasile Ene, director general Eversted.

BZI.RO a scris, într-un articol precedent, despre cum poţi să îţi alegi masca de protecţie. Așadar, măștile de protecţie sunt de 3 tipuri. Detalii despre felul în care se transmite COVID-19, despre distanța minimă recomandată și despre modul în care îţi poţi alege corect masca de protecţie, găsiți dând click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *