Prima pagină » Local » Polițiștii locali îi amendează pe ieșenii care urcă în autobuze și tramvaie fără măști! Tot mai mulți călători încalcă măsurile de distanțare socială în mijloacele de transport în comun

Polițiștii locali îi amendează pe ieșenii care urcă în autobuze și tramvaie fără măști! Tot mai mulți călători încalcă măsurile de distanțare socială în mijloacele de transport în comun

26 mai 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Local

Mulți ieșeni au început să renunțe la măsurile de protecție și urcă în tramvaie și autobuze fără masca obligatorie. Mai ales la orele dimineții, când majoritatea ieșenilor se deplasează spre locurile de muncă, mijloacele de transport public din Iași circulă pline, iar atunci nici distanțarea socială nu mai este respectată. Pentru a evita îmbolnăvirea călătorilor, polițiștii locali și angajații CTP Iași au intensificat controalele în mijloacele de transport, renunțându-se parțial la înregistrarea temperaturii în stații

Numeroși ieșeni care folosesc transportul public au renunțat la măsurile de protecție impuse de Starea de Alertă, iar asta pune în îi pericol pe ceilalți călători din cauza posibilității răspândirii virusului SARS-COV-2. În diverse momente ale zilei, la orele de vârf, dar mai ales în timpul dimineții când ieșenii se deplasează spre locurile de muncă, mijloacele de transport public sunt pline de călători, iar mulți dintre aceștia nu mai respectă normele de protecție impuse Conform hotărârii din 15 mai, unde se precizează și faptul faptul că este permis accesul și fără mănuși, dar și în afara locurilor pe scaune, dar obligatoriu cu mască de protecție așezată corespunzător peste nas și gură.

Din cauza aglomerației și a circulației intense din stațiile de transport public, unii călători trișează regulile și se ascund printre alți călători fără să poarte măștile obligatorii. Din aceste motive, angajații Companiei de Transport Public Iași și ai Poliției Locale Iași au intensificat controalele în stații și în mijloacele de transport pentru a descuraja astfel de practici care pot duce la îmbolnăvirea populației. Drept urmare, oricine este descoperit fără mască de protecție în autobuzele și tramvaiele CTP Iași este amendat de oamenii legii.

„Polițiștii locali au întreprins acțiuni pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2. Echipele din cadrul Serviciului 4 Ordine publică au sancționat contravențional, conform Legii 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă în valoare de 500 lei, pe numita V.A., întrucât a fost depistată într-un autobuz aparținând C.T.P. Iași, fără a respecta măsurile de protecție, respectiv nu purta mască de protecție”, au declarat oficialii Poliției Locale Iași.

Ce măsuri de protecție trebuie luate atunci când călătoriți cu autobuzele și tramvaiele CTP Iași

„În continuare, accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul. Numărul maxim de pasageri permis în fiecare mijloc de transport va fi limitat la numărul de locuri pe scaune, la care se adaugă un număr de locuri în picioare în măsura în care este păstrată o distanță de minimum un metru și jumătate între călători. În acest scop, pe podeaua mijlocului de transport vor fi lipite autocolante cu indicații privind distanța socială”, au explicat oficialii Companiei de Transport Public Iași.

În continuare, pentru a evita aglomerația și expunerea la riscul de infectare, persoanele care beneficiază de gratuitate și persoanele cu vârsta peste 65 de ani, e recomandat să utilizeze transportul public după ora 8:30. De asemenea, stațiile de tramvai și autobuze ale CTP Iași au fost marcate cu însemne (marcaje cu vopsea) în vederea păstrării distanțării sociale de minim un metru între călători. Acești pași au fost imprimați în toate stațiile de autobuz și peroanele pentru tramvai.

Chiar și în interiorul mijloacelor de transport au fost lipite abțibilduri prin care călătorii sunt informați unde se pot așeza în așa fel încât să fie păstrată distanțarea socială. De asemenea, în autobuze și tramvaie se asigură maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior), iar la mijloacele de transport care nu sunt prevăzute cu instalație de aer condiționat se vor menține ferestrele deschise (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`