Pentru al patrulea an la rând, Poliția Română, Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității(EUCPN) și EUROPOL lansează Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuință. La această inițiativă au luat parte și alte 24 de țări din Europa. Acest proiect are ca scop informarea cetățenilor cu privire la metodele în care se pot proteja împotriva unor posibile infracțiuni de acest gen.
IPJ Iași organizează Ziua europeană a prevenirii furturilor din locuințe. Cu această ocazie, polițiștii îi vor educa pe ieșeni despre principalele modalități de spargere a caselor, bunurile căutate de infractori și despre creșterea riscului de a fi lăsat fără lucruri de valoare în timpul concediilor și vacanțelor.
Acest demers a fost inițiat încă din 2019, în perioada în care România a asigurat Președinția Consiliului Uniunii Europene.
Polițiștii vor întreprinde acțiuni de Ziua europeană a prevenirii furturilor din domicilii
Poliția Română colaborează cu EUCPN și Europol și lansează o zi dedicată informării pentru prevenirea furturilor din locuințe, împreună cu alte 24 de state. Printre acestea se numără: Albania, Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Georgia, Franța, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Țările de Jos și Ungaria. Scopul acestui eveniment este informarea oamenilor despre modalitățile de protecție a locuinței împotriva posibililor hoți.
Conform statisticilor, în România, cazurile de spargeri ale caselor sunt pe un trend de scădere, însă polițiștii recomandă cetățenilor să fie în continuare vigilenți.
„Polițiștii structurilor de prevenire a criminalității vor aduce în atenția cetățenilor, prin intermediul activităților desfășurate, principalele moduri de operare, tipurile de bunuri vizate de infractori, riscurile pentru perioada vacanței și modul în care ne poate afecta o astfel de faptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Anca Vîjiac.
Hoții experimentați se folosesc de diverse metode pentru a fura fără a fi observați
Cele mai folosite modalități de a sustrage bunuri din locuințe sunt câștigarea încrederii victimei pentru a oferi accesul în casă și folosirea unei chei potrivite. De asemenea, forțarea căilor de acces și escaladarea ușilor și ferestrelor sunt încă des întâlnite în cazurile de furt. Cele mai râvnite obiecte de către spărgători sunt banii și bijuteriile.
„Specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețelele de socializare, să conștientizeze că check-in-ul din aeroport sau vacanța aduce like-uri, dar îi face vulnerabili în fața hoților”, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.
Oamenii legii susțin că adoptarea unei atitudini prudente este principalul mod de preveni astfel de infracțiuni. De Ziua europeană a prevenirii furturilor din locuințe, polițiștii ieșeni vor educa populația ca să nu devină victimele acestei infracțiuni.