Polițiștii din județul Iași au demarat o anchetă în cazul a 2.427 de persoane cu domiciliul fals în buletin în municipiu și zona metropolitană a orașului. Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași a solicitat instanței de la Tribunalul Iași anularea buletinelor. Persoanele respective aveau domiciliu fictiv
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Iași au demarat o anchetă în cazul a 2.427 de persoane cu domiciliul fictiv în municipiul și zona metropolitană a Iașului. Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași a cerut Tribunalului Iași anularea mențiunilor privind adresele de domiciliu în cazul persoanelor respective. Pentru că au fost depistate neconcordanțe între realitate și ceea ce au declarat persoanele, DLEP Iași a solicitat instanței anularea acelor acte de identitate. Direcția a deschis o acțiune la instanță în data de 4 iunie 2020 după o serie de verificări în care buletinele valabile conțineau neconcordanțe cu privire la domiciliu. Cea mai mare parte a celor vizați sunt din Republica Moldova.
„Există probleme cu privire la actele prin care s-a făcută dovada adresei de domiciliu. În consecință, am respectat procedura și am solicitat în instanță anularea acestora. Este vorba despre mețiunea de stabilire a domiciliului din cauza problemelor la actul cu care s-a făcut dovada adresei de domiciliu”, a explicat Marius Bodoga, directorul DLEP Iași.
Mii de moldoveni cu domiciliul în Iași, verificați de DLEP și de Poliție. Buletinele vor fi anulate
DLEP Iași a cerut ca documentele de identitate să fie modificate, iar domiciliul celor 2.427 de persoane să corespundă în realitate. Poliția verifică în schimb modul cum majoritatea ieșenilor implicați în acțiunea deschisă la Tribunalul Iași au declarat domiciliile respective.
DLEP Iași gestionează municipiul și 26 de comune arondate din zona metropolitană și nu numai. În evidențele DLEP Iași sunt peste 535 mii de cetățeni cu domiciliul în aceste localități. O parte sunt cetățeni veniți din Republica Moldova care și-au făcut buletine în România și au plecat mai departe în statele din Europa. În județul Iași sunt localități cu mii de persoane care nu locuiesc la adresele declarate la DLEP Iași. Comunele cu cei mai mulți cetățeni din Republica Moldova sunt Moșna, Grajduri, Răducăneni sau Costuleni. În Moșna sunt în realitate sub 2.000 locuitori, în vreme ce în acte sunt trecuți circa 8.000 de persoane. La Costuleni, în numai o locuință sunt circa 2.000 de persoane cu domiciliu stabilit, persoane venite din Republica Moldova.
Caz unic în municipiul Iași: 1.600 de persoane cu buletin la aceeași adresă
În municipiul Iași, în cartierul Tătărași, la un bloc de locuințe sunt trecute 1.600 de persoane cu aceeași adresă pe actele de identitate. Pe strada Oancea, la numărul 1 se află blocul D12, unde apar cele 1.600 de persoane la apartamentul respectiv. Acest lucru a făcut ca la secția de votare arondată blocului de locuințe să apară și acei cetățeni din Republica Moldova care nu au locuit niciun minut în apartamenul respectiv.
La 1 ianuarie 2020, numărul de locuitori din județul Iași era de 969.634 persoane. Din totalul locuitorilor județului, circa 20 mii de persoane sunt venite din Republica Moldova, iar după întocmirea actelor de identitate la adrese fictive au plecat din țară.