Anul trecut, aproape în fiecare zi a fost înregistrat câte un dosar penal în ceea ce privește infracțiunile la regimul silvic. Peste 300 de dosare sunt în lucru, cel mai probabil, însă hoții de lemn continuă să-și facă de cap
Anul trecut, aproape în fiecare zi, la Iași a fost înregistrat câte un dosar penal legat de infracțiuni la regimul silvic. Să fie o victorie pentru autorități? Așa sună, dar în realitate nu este nici pe departe așa. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași au precizat că au fost verificate peste 2.000 de obiective și că au fost deschise peste 300 de dosare penale.
„Pe linie silvică, polițiștii au continuat acțiunile de verificare a modului de respectare a legislației privind proveniența, circulația, depozitarea, prelucrarea și comercializarea materialului lemnos. Astfel, au fost efectuate 777 de controale și au fost verificate 2.160 de obiective. În urma neregulilor constatate, polițiștii au înregistrat 343 de dosare penale referitoare la infracțiuni silvice și au aplicat 73 de sancțiuni contravenționale, conform Legii nr. 171/2010”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.
Contează sutele de dosare penale deschise
Reporterii BZI au încercat să afle dacă cele peste 300 de dosare penale deschise de către polițiști au vreun efect asupra hoților de lemn.
„Dosare penale deschise cu zecile sau sutele… Da? Și? Pe cine credeți că interesează. Vorbim de oameni obișnuiți, de la țară, care intră în pădure și pleacă cu zeci de copaci, poate, într-un an. A fost dosarul celebru de la Țibana, care s-a concretizat cu niște condamnări, dar în rest nu s-a făcut nimic. Un dosar penal deschis pe numele unuia dintr-o comună credeți că va cântări în stoparea furturilor de lemn? Aceste dosare sunt făcute să dea bine în statistici, în rest nu ajută la nimic. Pădurea Iașului este ca o virgină pe care o vor toți”, a precizat un silvicultor sub protecția anonimatului.
„Virgina pe care o vor toți” nu este în siguranță
Dacă este pădurea Iașului o „virgină” este greu de spus, dar cu siguranță sunt mulți cei ce o vor. Cea mai exploatată zonă pare să fie în comuna Țibana, însă nici zonele împădurite din Dobrovăț nu au scăpat de drujbe.
„Problema nu este că vine un om de la țară și pleacă din pădure cu o căruță de crengi sau ceva, problema este cu cei care încarcă mașini întregi de fag sau stejar. Oricum, la Iași, pădurile nu sunt extrem de exploatate, cum sunt la Suceava, de exemplu, pentru că nu sunt atât de mari și de multe. Dacă ar fi existat mai multă pădure în Iași, cu siguranță, furturile ar fi fost uriașe”, a mai precizat același angajat.
Deși este știu faptul că, de multe ori, furturile de lemn se petrec chiar sub nasul autorităților, nimeni nu pare deranjat de asta. S-a dovedit în nenumărate rânduri, la Iași și în restul țării, că hoții de lemn erau mână în mână cu polițiștii sau cu angajații silvici.
Rămâne de văzut cât va mai fi pădurea Iașului „o virgină pe care o vor toți”.
.Pt cei de la ANAF si DNA va rugam sa veniti si la fabrica de copii Elena Doamna din Iasi . Sa vedeti in ce conditii se munceste , nu este lapte praf pt bebeluși ,nu sunt pelinci , nu sunt medicamente, nu sunt masti ,nu sunt manusi ,nu sunt dezinfectanti . Sa vedeti cum este amenintat personalul de safa da sindicat Luminita marea lidera de sindicat . Sa vedeti angajarile cu asistenti fara diplome de bacalaureat . Sa vedeti cum manajerul Martinescu trece garzi fictive la unii doctori . Sa vedeti afacerile murdare cu firmele de medicamente ale lui Martinescu si ale lui Lumi da la sindicat .
Cei care au distrus pădurile sunt Mirza și Parascan. Gașca de la Sinesti, Madirjac, dubrovat. Cine sa facă ordine cei care se distrează la cabana Dorobăț și pe le Gheorghitoaia sinesti. Vedeți domnilor ziariști de investigații ce persoane de pa la județ fac chefuri în aceste locuri. Toată lumea stie
Dar de miile de hectare de pădure a popilor ce spuneți….cu ce drept și-au revendicat pădurile căci Cuza le-a luat totul!?