Prima pagină » National » Polițiști trimiși în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Agenții primeau sume cuprinse între 1.000 de euro şi 14.000
Polițiști trimiși în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Agenții primeau sume cuprinse între 1.000 de euro şi 14.000

Polițiști trimiși în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Agenții primeau sume cuprinse între 1.000 de euro şi 14.000

21 aug. 2024, 16:40,
în National

Patru polițiști locali din Sectorul 1 au fost trimiși în judecată, doi fiind în arest preventiv, iar ceilalți doi în arest la domiciliu, sub acuzația de luare de mită în formă continuată și fals intelectual. Unul dintre aceștia, care a solicitat istoricul apelurilor iubitei sale, a încheiat un acord de recunoaștere cu DNA.

Dragoș George Voinea, polițist local și șef al Compartimentului Control Activități Comerciale din Direcția Control Urban a Poliției Locale Sector 1, a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale) și complicitate la fals intelectual.

Mariana Roxana Avram, de asemenea polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1, a fost acuzată de luare de mită în formă continuată (șapte acte materiale), trafic de influență (două acte materiale), fals intelectual (două acte materiale), divulgarea informațiilor secrete de serviciu (cinci infracțiuni), instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu.

Florentina Iordache, un alt polițist local din Sectorul 1, a fost acuzată de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale), trafic de influență (două acte materiale) și fals intelectual (două acte materiale).

Ce au stabilit procurorii

Procurorii au stabilit că, între 2022 și 2024, cei trei polițiști au solicitat și primit sume de bani între 1.000 și 14.000 euro de la reprezentanții unor firme din domeniul alimentației publice, pentru a nu aplica sancțiuni sau pentru a dispune confiscarea unor sume mai mici decât cele încasate ilegal de aceste firme în perioada în care activitatea lor era suspendată.

Pentru a justifica aplicarea unor sancțiuni mai blânde, Avram și Iordache ar fi întocmit documente oficiale în care veniturile reale ale firmelor controlate erau diminuate. În schimbul unei sume de 6.000 de euro, cele două ar fi traficat influența pentru a determina un ofițer de poliție să obțină o soluție favorabilă pentru o societate comercială. Avram, la cererea colegului său Florin-Georgian Mânzu, ar fi folosit relațiile pentru a obține istoricul apelurilor telefonice ale iubitei acestuia. Atât Avram, cât și Mânzu au divulgat repetat informații nepublice privind controalele polițiștilor locali la firme din Sectorul 1.

În acest dosar, procurorii au dispus sechestrul asigurător asupra unor bunuri și sume de bani ridicate în urma perchezițiilor la domiciliile inculpaților.

În faza urmăririi penale, cinci inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Printre aceștia se numără Florin-Georgian Mânzu, acuzat de divulgarea informațiilor secrete de serviciu, complicitate la instigarea accesului ilegal la un sistem informatic și alte infracțiuni. Mânzu a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare, fiind privată de dreptul de a fi polițist local timp de doi ani. O altă persoană, P.A., a primit cinci luni de închisoare cu suspendare pentru acces ilegal la un sistem informatic și divulgarea informațiilor secrete de serviciu.

Trei alte persoane au fost condamnate pentru dare de mită la un an și patru luni de închisoare cu suspendare. Toți cei cinci inculpați care au recunoscut vinovăția au fost obligați să presteze muncă în folosul comunității timp de 60 de zile.

Dosarele, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise Tribunalului București, cu propunerea de menținere a măsurilor asigurătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *