Prima pagină » Local » Polițist, condamnat după ce a refuzat să întocmească un dosar penal. Ieșeanul, acuzat că a prins un individ în trafic, fără permis, dar nu i-a făcut nimic. „Vezi că e de-al nostru!”
Polițist, condamnat după ce a refuzat să întocmească un dosar penal. Ieșeanul, acuzat că a prins un individ în trafic, fără permis, dar nu i-a făcut nimic.

Polițist, condamnat după ce a refuzat să întocmească un dosar penal. Ieșeanul, acuzat că a prins un individ în trafic, fără permis, dar nu i-a făcut nimic. „Vezi că e de-al nostru!”

03 aug. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Un polițist originar din județul Iași a fost pedepsit de judecători, după ce a fost acuzat că nu i-a întocmit un dosar penal unui șofer prins „în ofsaid”. Astfel, magistrații l-au condamnat pe Iulian Ipate la 1 an și 6 luni de închisoare, cu amânare, pentru favorizarea făptuitorului. În același dosar, un alt polițist a primit o pedeapsă identică, dar pentru instigare la favorizarea făptuitorului

Un agent-șef adjunct de Poliție, originar din județul Iași, a fost pedepsit de judecători după ce nu a întocmit un dosar penal. Bărbatul, născut la Pașcani, este acuzat că a prins un individ în trafic, fără permis, dar nu i-a făcut nimic.
Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Medgidia au dispus condamnarea lui Iulian Ipate la 1 an și 6 luni de închisoare, cu amânare, pentru favorizarea făptuitorului. În același dosar, un alt polițist, Felix Ionuț Panică, a primit o pedeapsă identică, pentru instigare la favorizarea făptuitorului. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanul, acuzat alături de un coleg de muncă

Procesul ieșeanului Iulian Ipate (42 de ani) și al lui Felix Ionuț Panică (34 de ani), din Medgidia, a început pe 1 octombrie 2020. Procurorii i-au trimis pe cei doi agenți de Poliție în judecată sub acuzațiile amintite.

„Pe data de 22 septembrie 2017, inculpatul I.I., agent în cadrul Postului de Poliție Poarta Albă, cu intenție, nu a luat măsurile legale, respectiv nu a desfășurat, potrivit competenței, activități pentru constatarea faptelor penale și efectuarea cercetărilor în legătură cu acestea, în vederea înregistrării unui dosar penal având ca obiect infracțiunea de conducere fără permis, persoană depistată fiind E.D.D., astfel încât aceasta din urmă nu a fost trasă la răspundere penală pentru infracțiunea săvârșită”, au afirmat anchetatorii cu privire la ieșean.

Pe de altă parte, procurorii au susținut că, pe 22 septembrie 2017, Felix Ionuț Panică, șef al Postului de Poliție Poarta Albă, l-a determinat pe ieșean să nu ia măsurile legale în vederea înregistrării unui dosar penal având ca obiect infracțiunea de conducere fără permis. În același dosar, anchetatorii au dispus clasarea pentru infracțiunile de luare de mită și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, întrucât, din materialul probator, nu s-a putut stabili, dincolo de orice dubiu rezonabil, comiterea acestor fapte.

Au picat pe interceptările convorbirilor telefonice

Pe data de 20 octombrie 2017, procurorul de caz s-a sesizat din oficiu, pe baza unui proces-verbal întocmit de lucrătorii Secției Regionale de Poliție Transporturi Maritime Constanța, de redare a unor convorbiri telefonice, interceptate în baza unui mandat de supraveghere tehnică, cu privire la faptul că, pe 22 septembrie 2017, un bărbat, F.A., a luat legătura cu șeful Postului de Poliție Poarta Albă, pentru a-l ajuta, în sensul de a nu-i întocmi dosar penal unui prieten de-al său, care fusese prins de un alt coleg în timp ce conducea un autoturism.

„Totodată, șeful Postului de Poliție Poarta Albă ar fi divulgat identitatea persoanei care a sesizat Poliția cu privire la faptul că F.A. și prietenul său au plecat din localitatea de domiciliu cu un autoturism fără ca vreunul dintre ei să aibă permis de conducere”, au spus oamenii legii.

„Plecam și eu, că aveam puțină treabă, m-a oprit colegul dumneavoastră…”

Din cuprinsul procesului-verbal de redare a convorbirilor telefonice rezultă faptul că, pe 22 septembrie 2017, la ora 10:56:17, inculpații poartă următoarea conversație:

„I.I.: Ia zi!
F.I.P.: E în fața Poliției, acum se îndreaptă spre Basarabi! E un BMW cu numere străine de Germania…
I.I.: Eu acum tocmai ies. Stai așa că…
F.I.P.: Dă-i! Dă-i după ei! Spre Poarta Albă! Dă-i tare!
I.I.: Gata!
F.I.P.: L-ai văzut?
I.I.: Îi dau după el! Îhî! Îl opresc?
F.I.P.: Dă-i tare și oprește-l! Îi ceri documentele!”
La ora 10:58:46, F.A. îl contactează pe inculpatul F.I.P., purtând următoarea conversație:
„F.I.P : Alo?
F.A.: Să trăiți, șefu’! Îmi cer scuze că vă deranjez!
F.I.P.: Salutări!
F.A.: Puteți să vorbiți un minut?
F.I.P. : Zi, te rog!

F.A.: Uite, sunt aicea, m-a oprit… Plecam și eu, că aveam puțină treabă, m-a oprit colegul dumneavoastră… cu BMW-ul acela, trebuie să mă duc până la Basarabi, nu sunt eu la volan, stați liniștit!
F.I.P.: Da, ok, ok, bine, vorbim!
F.A.: Îl sunați dumneavoastră?
F.I.P.: Vorbim!
F.A.: Bine, să trăiți, să trăiți!”

„Îi iei o declarație scurtă, că a condus tra-la-la!”

La ora 10:59:49, inculpații au o nouă conversație telefonică:
F.I.P.: Da!
I.I.: Nu are documentele la el.
F.I.P.: Auzi?! La post, verificare! Vezi că nu are permis! Mi se pare că nu are permis.
I.I.: Dacă D. îi zice lu’ ăsta…
F.I.P.: Auzi?! Îi faci dosar penal și vedem. Vezi că e de-al nostru! Și verificăm și, dacă e mâine, îl înregistrăm dacă nu are documente. Până mâine facem verificări. Dar înregistrezi! Iei declarații!
I.I.: Cum o să-l iau la post?

F.I.P.: Documentele la mașină le are?
I.I.: Nu are nimic!
F.I.P.: Dacă nu are nimic… Da?! Îl lași acolo! Fă-i 2-3 poze la mașină! Da?!… Îi faci un proces-verbal de depistare! Ai înțeles?!
I.I.: Da, da, da! Lasă, că știu!
F.I.P.: Și îi iei o declarație scurtă, că a condus tra-la-la. Îi zici, bă, dacă ai permis, scapi, da?! Deci, o declarație și un proces-verbal de depistare, atât… Și, după aia ,vorbim, da?!
I.I.: Da!”

„Declarație nu le-am mai luat, că au zis că se grăbesc!”

La ora 12:27:14, inculpații poartă următoarea conversație:
„F.I.P.: Ia zi, Iuli’!
I.I.: Am terminat cu ăștia, le dau drumul!
F.I.P.: Da. Ok, ok!
I.I.: Da. Ia, zi! Dau un buletin? Trebuie să înregistrăm… (neinteligibil).
F.I.P.: Momentan, nu! Vedem dacă e… De luni, vedem ce facem!
I.I.: A! Ok! Le-am trecut… I-am trecut număr de telefon și lu’ A., ăla care era cu el, și lu’…
F.I.P.: Foarte bine!
I.I.: Declarație nu le-am mai luat, că au zis că se grăbesc, că nu-știu-ce… Știi?! Am scris alea, pe procesul-verbal.
F.I.P.: Mă, nu contează! Ok! Hai, vorbim!”
De asemenea, anchetatorii au constatat că, prin intermediul a trei mesaje, F.A. a fost informat despre faptul că o persoană necunoscută a sesizat Poliția cu privire la faptul că, împreună, au plecat cu autoturismul marca BMW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`