Prima pagină » Local » Politicienii se înghesuie la Iași ca să facă poze la Hora Unirii. Iată programul evenimentelor dedicate acestora – FOTO

Politicienii se înghesuie la Iași ca să facă poze la Hora Unirii. Iată programul evenimentelor dedicate acestora – FOTO

23 ian. 2024, 02:00, 6 ,
Alexandra MAISNER în Local

În cadrul evenimentelor organizate în Piața Unirii, de miercuri, 24 ianuarie 2024, vor fi prezenți mai mulți politicieni din capitală. Printre aceștia se numără secretarul general PNL, Lucian Bode, președintele PNL, Nicolae Ciucă, dar și Marcel Ciolacu

Primăria Municipiului Iași a început organizarea evenimentelor publice dedicate Unirii Principatelor Române încă din primele zile ale lunii ianuarie 2024. Manifestațiile au fost aprobate în ultima ședință a Consiliului Local, din luna decembrie 2023.

Ce politicieni vin să joace Hora Unirii la Iași pe 24 ianuarie

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, secretarul general PNL, Lucian Bode, prim-vicepreședinții și mai mulți membri ai conducerii Partidului Național Liberal vor participa, în perioada 23-24 ianuarie, la manifestațiile organizate la Iași cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Oficialitățile vor fi prezente și la prezentarea Terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. În aceeași ordine de idei, din partea PSD va fi prezent Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu fiind și el pe lista invitaților, însă neconfirmat până în prezent.

Desfășurate în Piața Unirii, manifestațiile zilei de 24 ianuarie 2024 vor începe cu o slujbă de Te Deum, oficiată de ierarhi, preoți și diaconi ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și ai Episcopiei Romano-Catolice de Iași, serviciul religios fiind urmat de alocuțiuni ale oficialităților, privind semnificația zilei de 24 ianuarie. Programul va continua cu depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, urmând defilarea detașamentelor militare. Punctul culminant al zilei va fi marcat de intonarea Imnului Principatelor Române, Hora Unirii și prinderea în hora populară a participanților la eveniment. Cheltuielile pentru organizarea manifestațiilor vor fi de maxim 135.000 de lei, fiind acoperite din bugetul local.

Pentru desfășurarea manifestațiilor din 24 ianuarie sunt anunțate restricții de circulație şi măsuri de ordine publică

Organizarea evenimentelor cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, în condițiile în care sunt așteptați numeroși participanți, mai ales într-un context național și internațional complicat, impune o serie de restricții de circulație și măsuri de ordine publică suplimentară.

„Astfel, circulația rutieră și a mijloacelor de transport public în zona centrală va fi restricționată miercuri, 24 ianuarie 2024, în funcție de necesități, măsurile fiind luate de Poliția Rutieră, cu sprijinul Poliției Locale. Poliția Municipiului, Jandarmeria și Poliția Locală vor dirija autovehiculele participanților din alte localități spre parcări dedicate, pe Splai Bahlui sau în alte locuri care fi comunicate organizatorilor în timp util. Accesul în zona evenimentelor din Piața Unirii va fi controlat de forțele de ordine.

Este interzis accesul cu materiale contondente! De asemenea, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri este interzis. Voluntarii Primăriei Municipiului Iași vor împărți participanților stegulețe și cocarde tricolore. Orice măsuri organizatorice punctuale vor fi anunțate în timp util”, au transmis reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi.

Concertul de muzică populară va avea loc în Piaţa Unirii

Miercuri, 24 ianuarie 2024, manifestațiile programate în Piața Unirii vor începe la ora 10.00, cu prima parte a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”. Pe scenă vor urca nume importante ale folclorului românesc, precum Martina Dumitrașcu, Maria Costioaia, Carmen Nica, Ion Macovei, Ștefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia, Ștefan Deaconița, Remus Fandarac, Ion Paladi, Mioara Velicu, Ansamblul Folcloric „Floare de bujor” și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”.

„Ora 11.00 va marca începerea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul demnitarilor prezenți. Ulterior, va avea loc un Te Deum săvârșit de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano-Catolică de Iași, ieșenii urmând să asculte și un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfinției Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfinției Sale Iosif Păuleț, Episcop Romano-Catolic de Iași.

După discursurile oficialităților prezente, la ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori, această ceremonie fiind urmată de parada militară. Intonarea «Horei Unirii» și hora populară vor preceda partea a doua a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”, programată de la ora 12.30, atmosfera de sărbătoare fiind întregită de masa populară, ieșenii fiind invitați la ceai și plăcinte poale’n brâu. Slujba și depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, programate la ora 13.00, la Mănăstirea Trei Ierarhi, vor încheia manifestările din zona centrală a Iașului dedicate sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

În cursul serii, de la ora 18.00, pe traseul Piaţa Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii va avea loc tradiţionala retragere cu torţe a militarilor din Garnizoana laşi și a forțelor Ministerului Afacerilor Interne”, au spus reprezentanţii municipalităţii ieşene.

Politicienii din PNL și PSD vor fi prezenți pentru a susține discursuri și a juca Hora Unirii miercuri, 24 ianuarie. Printre aceștia se numără și liderii organizațiilor politice, respectiv Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, alături de prim-vicepreședinți și membri ai partidelor.

Comentarii
  • Se lasă cu ciolane și huiduieli ,va fi ca într-un banc cu prostii,eu nu înțeleg de ce tot se arată știind ca poporul le vor umple frigiderele

  • ….și măsuri de ordine publică suplimentară=garduri; Vrem sa sarbatorim unirea normal, fara filfizonii de la Bucuresti, fara inaltpreasfintiti, fara garduri, fara placinte gratuit. Sigur nu vor fi nici huiduieli.

  • Știți cumva la ce oră începe ceremonia de aruncat ouă și cerneală? M-au întrebat niște vecini….

  • Ce-avem noi aici? Ohooo, Ciolacu, Ciucă, Bode, Grindeanu, Chirica, Alexe, cu tot neamul lor cel adormit. Eheeee, avem treabă mâine!

  • eu donez niște cutii de iaurt, expiră și trebuie aruncat. În cine vreți.

  • Istoria este astazi falsificata de niste impostori. Cine stie istorie, Iasul a pierdut enorm la 24 ianuarie 1859. Cititi fratilor. Comunistii au falsificat acest adevar si au creat mult festivism. La fel fac si neocomunistii de astazi, care ofera fasole, vin fiert, fanfara si mult circ.
    Prostimea inculta pune botul si crede ca 24 ianuarie este un motiv de mare bucurie. Pentru Romania da, insa Iasul a pierdut enorm. E trist ca toata lumea cu pretentii din Iasi, chiar si istorici si intelectuali participa la aceasta mascarada, validind importura neocomunistilor. Pina si biserica face la fel. Iasul nu mai are oameni de caracter. Cititi cine au fost antiunionistii si ce au facut ei.

    Trebuie sa priviti atent ce categorie si ce profil de oameni vin la astfel de adunari. E trist ca politicienii si cei care ne conduc speculeaza saracia, prostia, incultura si mizeria unor oameni. E trist si ca atita poate acest oras. Nici in tara nu-i altfel. Poate cu mici exceptii. In rest, se cheltuie banul public pentru a continua prostirea unora. La poza cu scena, cei care sint acolo, o adunatura de banditi gata sa mai mulga putina admiratie din partea prostimii. In piata, sa priviti atent, niste amariti. Oamenii seriosi, sint le serviciu ori au treaba, chiar daca e zi libera. Muncesc unii ca sa aiba ce toca si batjocori altii. E trist ca absolut nimeni nu reuseste sa le dea peste bot acestor banditi. 24 ianuarie nici macar nu-i o zi importanta pentru Iasi. Iasul a pierdut enorm atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *