În ultimii ani foarte mulţi tineri şi-au pierdut viaţa sau au ajuns la spital în stare gravă în urma unei idei nesăbuite. Această modă de a face poză de pe vagonul unui tren le poate fi fatală celor cărora le trece prin cap o astfel de idee.
Oamenii legii au început derularea unei campanii prin intermediul cărora tinerilor le sunt aduse la cunoştinţă riscurile uriaşe la care se pun singur. Teribiliştii care au o pasiune foarte mare pentru a strânge cât mai multe like-uri pe reţelele de socializare, ar trebuie să renunţe la selfie-urile de pe trenuri.
Campania este foarte bine pusă la punct, aceasta având chiar și un slogan: Amintește-ți că „Selfie-ul pe tren, nu ia like-uri, ia vieți!!!'”.
„În fiecare an, zeci de tineri mor electrocutați sau rămân cu traume pentru tot restul vieții doar pentru că au urcat pe tren pentru a-și face un selfie.Prin arcul electric ce se formează sub linia de înaltă tensiune, 27.000 de Volți trec prin corpul lor instant. Amintește-ți că ‘Selfie-ul pe tren, nu ia like-uri, ia vieți!!!”, transmite Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.
Un băiat de 15 ani a suferit arsuri pe 70% din corp
Pe data de 12 iulie 2020, un tânăr din judeţul Iaşi a fost transportat de urgenţă la Spitalul Sf. Maria din Iaşi, în unor arsuri foarte grave pe care le-a suferit. Băiatul în vârstă de 15 ani a vrut să facă un selfie pe vagonul unui tren de la Gara din Paşcani. Medicii au constatat că băiatul pierduse foarte mult sânge şi arsurile suferite sunt pe 70% din corp.
Băiatul era cu bunicul său, moment în care adolescentul i-a cerut bătrânului să-i ia câteva prune dintr-un copac. Tânărul a profitat de neatenţia bărbatului şi s-a urcat pe vagonul trenului. În câteva momente trupul băiatului a fost cuprins de flăcări. Până la sosirea ambulanței, timp de 30 de minute bunicul băiatului l-a resuscitat pe nepotul său.
„Pacientul a suferit arsuri de pe 70% din suprafaţa corpului. Am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă pentru a-l salva. A decedat, din păcate, luni după amiază după ce a suferit complicaţii de natură infecţioasă, insuficiență multiorganică, a fost ventilat mecanic şi i s-a efectuat hemofiltrare”, spune dr. Lucian Cernahovschi, purtător de cuvânt al Spitalului de copii Sfânta Maria Iaşi.
Poliţişti din Iaşi au pornit campania „Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți”
Campania „Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți” este una la nivel naţional, pentru prevenirea delicvenței juvenile. Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași și ai Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași, au desfăşurat activitatea în mai multe gări din judeţul Iaşi, două dintre acestea sunt Gara Podul Iloaiei şi Gara Târgu Frumos.
Scopul campaniei este unul de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile determinate de către această acţiune. Se vor realiza mai multe activităţi informativo-preventive în perioada iulie 2020-ianuarie 2021. În timpul desfăşurării activităţii au fost distribuite 6 afişe şi 150 de pliante cu tema campaniei, acestea fiind date chiar de către poliţişti, totodată oamenii legii au oferit şi recomandări pentru evitarea victimizării.