Prima pagină » Economic Local » Poliția Locală a depistat mai mulți ieșeni care au construit ilegal. Cele mai mari probleme sunt în zonele de periferie: „Nu se respectă autorizația de construire” – FOTO

Poliția Locală a depistat mai mulți ieșeni care au construit ilegal. Cele mai mari probleme sunt în zonele de periferie: „Nu se respectă autorizația de construire” – FOTO

01 dec. 2023, 02:00, 9 ,
Petronel Ștefan, în Economic Local

Poliția Locală a depistat mai mulți ieșeni care au construit ilegal, în speranța că nu îi va observa nimeni. Totuși, după sesizările primite, oamenii legii au constatat că autorizațiile nu sunt respectate, iar constructorii au făcut modificări care nu erau în plan

Cele mai mari probleme sunt în zonele de periferie, unde constructorii cred că nu vor fi depistați. Însă agenții primesc sesizări de la cetățeni și fac verificări. Cazurile în care se încalcă cel mai des autorizația este la șantierele mari, precum blocurile, unde se fac etaje în plus sau sunt create mai multe apartamente pentru un etaj.

Ieșenii cu construcții ilegale, depistați de Poliția Locală

Amenzile aplicate sunt în baza Legii nr. 50 din 1991, privind autorizațiile de construire, iar contravențiile constau între 1.000 și 100.000 de lei, în funcție de caz. De la începutul anului și până acum, polițiștii locali au depistat 5 astfel de cazuri, inclusiv în cartiere precum Copou. De multe ori, cele două părți ajung în instanță și se judecă ani de zile pentru a vedea cine are dreptate. În acest moment, Poliția Locală Iași are 12 procese la judecătorie doar pentru anul 2023.

„Într-adevăr, avem diferite cazuri. Mulți nu respectă autorizația de construire și fac fie un etaj în plus sau compartimentarea este diferită. Cel mai complicat pentru noi sunt construcțiile mari, șantierele mari, unde uneori nu se respectă autorizația. În special în zonele de la periferie se întâmplă aceste cazuri, deoarece constructorii cred că nu îi vede nimeni, dar am avut, în ultima vreme, cazuri și în zona Copou sau Moara de Vânt”, a precizat Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.

Măsurile luate de autorități îi descurajează pe constructori

Oamenii legii au observat faptul că unii constructori sunt descurajați să mai construiască ilegal din cauza măsurilor luate de autorități. Atunci când intervine poliția, constructorul are un termen de 6 luni pentru a intra în legalitate, iar în acest timp sunt blocate lucrările. Cele mai multe cazuri sunt sesizate de cetățenii care locuiesc în zonele respective și observă ilegalitățile.

„Totuși, numărul celor care procedează astfel a mai scăzut, deoarece prin amenzile și măsurile luate de autorități i-au descurajat să continue. În special din cauza măsurilor, pentru că se blochează lucrarea, ei au un termen în care trebuie să intre în legalitate, să plătească taxe suplimentare, iar dacă nu reușesc să obțină autorizația, atunci nu au cum să finalizeze lucrarea. Colaborăm constant cu colegii de la urbanism despre aceste cazuri. În ceea ce privește depistările, în mare parte sunt primite sesizări de la cetățeni, dar avem cazuri în care și agenții din teren au identificat ilegalitățile și au intervenit”, a încheiat directorul general al Poliției Locale Iași.

Poliția Locală Iași a depistat, de la începutul anului, 5 ieșeni care au încercat să construiască ilegal pe lângă ce prevedea autorizația de construire.

Comentarii
  • De 10 ani tot va spun ca in Iasi pe strada bistrita sunt 9 balcoane la parter facute fara accept ,fara autorizatie ,fara acte ,ce obtureaza aerisirile de la subsol si nu faceti nimic ,nici polizia nici primaru cel corupt si mitoman !

  • in spatele blocurilor a2,a3,a4,a5 de pe strada bistrita din cartieru alexandru sunt facute 8 balcoane improvizate ce depasesc cu 5 metri limita blocului si obtureaza aerisirile de la subsol ,de 10 ani tot spunem dar polizia corupta si ineficienta cu vita mitomana de primar nu fac Nimic !

  • 1000 lei amendă pentru un bloc e fix pix. Legi de kkat, mafioți cu toții.

  • mafiotii ce au balcoane la parter de 2 ori cat cele normale au pile la primaria iasi de asta meletia nu le fac nimic ,vin se uita si pleaca cu coada iintre picioare !

  • DE CE NU VA FACETI DATORIA DLOR POLISMANI ?? PT CE SUNTETI PLATITI DIN BANII SI TAXELE NOASTRE ? DE CE NU APLICATI LEGEA ,DE CE SUNTETI LASI ? DE CE NU FACETI PATRULE ,DE CE IN PIATA ALEXANDRU SUNT DE 8,9 ANI ACEIASI SPECULANTI SI BISNITARI CE INSEALA PENSIONARII CU PRODUSE ALTERATE ,ALCOOL ,TIGARI SI MEDICAMENTE EXPIRATE DIN R MOLDOVA ???

  • Marius Sorin Dangă și Sorin Alexandru Afloarei

    Pe gunoi ul ala de Manolache nu il vede nimeni cu servisul lui, aka DELCAR si toate acareturile construite in albia raului Nicolina- de pe strada arh. Berindei. Sa faci dintr-o bucata de strada si terenuri ale primariei, curtea ta de parcat masini…e ceva deosebit.

  • Mai frumos este ca in Oancea a disparut trotuarul, acum este parcare pentru locatarii din blocul nou construit. In loc de parcare la demisolul blocului, investitorul a facut apartamente. Si pe trotuar locatarii parcheaza perpendicular, pietonii merging pe strada. Au placute cu „parcare privata” si au declarat ca terenul este proprietatea lor. Intrebarea este cine a vindut trotuarul? Iar sesizarile facute la autoritatile responsabile au ramas fara ecou. Totul pleaca de la primar.

  • pensionar din minerva

    In piata alexandru in timp ce vita de kirica doarme de 9 ani de pe vremea gunoiului borfas scarica e o mafie ce vinde produse expirate ,alterate sau false ,in piata de lapte se vinde lapte cu apa in peturi de la gunoaie aduse si vandute de boschetari ,oua de avicola impartite de dimineata la toate babele ce le vand ca oua de tara ,pui de avicola la pret de pui de tara ,etc etc politia din piete dorm cand e nevoie sa isi faca datoria ,pt ce sunt angajati acesti porci in uniforma ? sanepidu ,protectia consumatorului ce face ?

  • contribuabil iesean

    toate spetele cu nerespectarea autorizatiilor si lipsa acestora ar fi foarte indicat sa fie rezolvate cade politia locala,dar spaga si alte jumbuslucuri lasa multe lucruri neclarificate,ca rezolvare e foarte simplu nu respecti sau nu ai autorizatie amenda si darmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *