Prima pagină » Local » Poliția ieșeană, obligată să îi plătească daune morale unui șofer! Scandalul a izbucnit de la anularea dreptului de conducere. Bărbatul a obținut despăgubiri de 2.500 de lei, după ce a rămas pieton (Exclusiv)
Poliția ieșeană, obligată să îi plătească daune morale unui șofer! Scandalul a izbucnit de la anularea dreptului de conducere. Bărbatul a obținut despăgubiri de 2.500 de lei, după ce a rămas pieton (Exclusiv)

Poliția ieșeană, obligată să îi plătească daune morale unui șofer! Scandalul a izbucnit de la anularea dreptului de conducere. Bărbatul a obținut despăgubiri de 2.500 de lei, după ce a rămas pieton (Exclusiv)

14 aug. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Reprezentanții Poliției au fost dați în judecată de un șofer, după ce s-a dispus anularea dreptului de conducere al acestuia din urmă. Ieșeanul a cerut și daune morale după ce s-a trezit fără carnet. Astfel, recent, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte acțiunea formulată de Răzvan Panaitescu

Reprezentanții Poliției au fost obligați de magistrați să-i achite daune morale unui conducător auto. Întreaga poveste a pornit de la anularea dreptului de conducere. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte cererea depusă de Răzvan Panaitescu.

„Instanța admite în parte acțiunea formulată de reclamantul Răzvan Panaitescu în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliție Județean Iași – Serviciul Rutier, prin șef serviciu. Anulează dispoziția din 6 octombrie 2020 și răspunsul emis pe 8 ianuarie 2021. Obliga pârâtul la plata sumei de 2.500 de lei, cu titlu de daune morale. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 3.050 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, au afirmat magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Răzvan Panaitescu a dat în judecată Poliția ieșeană după ce a rămas fără carnet

Procesul dintre Răzvan Panaitescu și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași – Serviciul Rutier a început pe 16 martie 2021. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iași, bărbatul a cerut anularea în totalitate a actelor administrative reprezentate de dispoziția dată de șeful Serviciului Rutier cu privire la anularea dreptului de a conduce autovehicule începând cu data de 1 octombrie 2020 și răspunsul din 8 ianuarie 2021 la plângerea prealabilă înregistrată pe 30 decembrie 2020 de IPJ Iași, anularea în totalitate a actelor administrative subsecvente emise, obligarea pârâților la plata de daune morale în cuantum de 5.000 de lei, cu titlu de reparație patrimonială pentru prejudiciul nepatrimonial suferit și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.

„Printr-o adresă emisă pe 6 octombrie 2020, primită de mine pe 25 noiembrie 2020, IPJ Iași – Serviciul Rutier informează că, «pe baza sentinței penale rămasă definitivă și irevocabilă pe 2 aprilie 2015 și a prevederilor art. 114, din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, mi-a fost anulat dreptul de a conduce autovehicule începând cu data de 1 octombrie 2020». Eu am formulat o plângere prealabilă pe 23 decembrie 2020, prin care am cerut revocarea în tot a dispoziției date de șeful Serviciului Rutier cu privire la anularea dreptului de a conduce autovehicule începând cu data de 1 octombrie 2020. Am mai cerut revocarea în tot a actelor administrative subsecvente emise în aplicarea dispoziției date de șeful Serviciului Rutier”, a susținut ieșeanul în fața judecătorilor.

Scandalul a izbucnit de la transformarea șoferului ieșean în pieton

Ieșeanul Răzvan Panaitescu a mai afirmat că, prin înștiințarea menționată, nu i s-au indicat dispoziția dată de șeful Serviciului Rutier și temeiul de drept în baza căruia s-a stabilit „anularea dreptului de a conduce”, nu a fost respectat termenul legal de 5 zile pentru comunicarea măsurii anulării permisului de conducere titularului, la domiciliul acestuia, iar informarea a fost formulată de o manieră confuză, inducând în eroare destinatarul comunicării autorității publice emitente, fiind dată cu încălcarea dispozițiilor legale aplicabile. Potrivit ieșeanului, O.U.G. nr. 195/2002 prevede în articolele sale anularea permisului, nu anularea dreptului de a conduce. Acesta a adăugat că permisul de conducere categoria B se află din anul 2012 la autoritatea publică emitentă, care a dispus „anularea dreptului de a conduce” la peste 8 ani de la momentul reținerii permisului și la peste 5 ani de la momentul rămânerii definitive a sentinței penale de condamnare.

Pe de altă parte, polițiștii ieșeni au cerut respingerea cererii, arătând că șoferul a fost condamnat definitiv pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, ei au susținut că sentința a fost comunicată abia în 2020.

„Cu privire la susținerile repetate ale reclamantului referitoare la presupusul sens al dispoziției de anulare «a dreptului de a conduce autovehicule», în detrimentul «permisului de conducere», considerăm că acestea sunt neîntemeiate, fiind vorba despre o eroare materială evidentă, fără aptitudinea de a produce vreo vătămare”, au subliniat polițiștii ieșeni.

Totuși, judecătorii au considerat că, în cazul șoferului, chiar dacă acesta a fost condamnat, Poliția trebuia să anuleze permisul, nu dreptul de a șofa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`